Umělci, kterým stačí ruličky toaletního papíru. Blázni!?

Na záchodě prý člověk stráví 12 tisíc hodin. Parádní to čas! Až na míse budete zase přemítat, proč je šéf takový kretén, podpořte dobrou věc. Nevyhazujte prázdnou roli toaletního papíru. K čemu se vám bude hodit?

Podle průzkumu agentury GfK, zveřejněném v magazínu Retail Info Plus, průměrná domácnost spotřebuje osm rolí toaletního papíru měsíčně.

Toaletní papír se v Číně vyráběl z rýžové slámy, přibližně od roku 600 našeho letopočtu. To na západě, kde se ve středověku výkaly vylévaly za hradby, si o takové zvýšené hygieně mohli nechat zdát. Číňané prostě měli jasno celkem brzy. Toaleťák měli ještě v dobách, kdy si u nás vytírali zadek leda mrtvou veverkou.

A Bůh stvořil toaleťák

V civilizovaném světě toaletní papír komerčně prosadil Američan jménem Joseph C. Gayetty. Ten ho v New Yorku prodával již v roce 1857. Jak skvostné! Ale nejen papír, i taková rulička může být světu tuze užitečná. Respektive někteří umělci se v ní doslova našli.

Exotický svět i běžný život

To je případ i Anastassie Elias, talentované filosofky a novinářky žijící v Paříži, která na plný úvazek pracuje jako malířka a ilustrátorka, jež se spojila s organizací WaterAid, zvyšující povědomí o lidech, kteří žijí bez přístupu k důstojným toaletám.

Tato umělkyně se zaměřuje na vyspělá města, jako je třeba Londýn, ale i rozvojová, například Dháka v Bangladéši. A tvoří. Že si neumíte představit, jak se třeba Big Ben vejde do takového malého prostoru? To si takhle vezmete nůžky na manikúru, skalpel, pinzetu a lepidlo. A vystřihujete a rovnáte… Předmětem jejího zájmu ale nejsou jen města. Anastasia si dokáže vyhrát i s jinými tématy, o čemž se můžete přesvědčit ve videu. Holka je fakt precizní a na svých stránkách vystavuje kde co!

Zátiší jedna báseň. Foto: handmania.com

Dekorace nutná pro současný svět

Líbí se vám práce téhle umělkyně? Pak si sežeňte knihu s názvem Rouleaux, v níž jsou všechna její díla k vidění. Inspirovat se ale můžete i jinde. Singapurský umělec Beru Betto, který se považuje za „game artistu“, se do podvědomí veřejnosti zapsal čímsi, co nazývá Pixel Boy. Ve skutečnosti se jedná o spojení několika rolí toaletního papíru, které si můžete pověsit třeba nad postel. Chcete mustr? Tady je!

Jak být slavný díky nápadu? Foto: Pinterest

Sundej tu masku!

Ve světě se neztratí ani francouzský designer Junior Fritz Jacquet, který taktéž miluje práci s papírem, a vytvořil řadu malých masek ohýbáním a skládáním prázdných rolí. Masky jsou samozřejmě tvarované ručně, potom potaženy šelakem a různými pigmenty. Každá maska vyjadřuje nějakou z lidských emocí. Není úžasné vidět všechny ty druhy výrazů? V některých se určitě najdete. Představte si, místo do koše, vystavit takovouhle upravenou ruličku od hajzlpapíru někam na polici.

Kde jsi ty? Foto: UCreative.com

Yuken Teruya má taky něco jako „fetiš“ na zbytky od toaletního papíru. Řeže totiž stromy a květiny právě z ruliček, přičemž vyznává zajímavou filosofii. Nic by se nemělo vyhodit. To, co se odřízne, se použije na vyčnívající plastiku. Zajímavé… Až by člověk zatoužil vidět i nákupní tašky a staré krabice od pizzy, kterým tento týpek dává inovativní vzhled.

Kam s tím? Foto: designinspiration.com

A co s ruličkami děláte vy?

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Sexismus v práci? Jednoduchý mailový experiment vám otevře oči!

James Bond je fosílie. Technologický pokrok z 007 udělal agenta nulu!