U REPROSOUSTAVY JE PRIMÁRNÍ VÝBĚR, UŽITÍ I SPRÁVNÁ INSTALACE!

Výběr vhodného ozvučení nemusí být až tak jednoduchý, jak by se mohlo zdát. V následujícím textu se zaměříme specificky na volbu reproduktorů. Jaké máme možnosti výběru, kolik jich vlastně budeme potřebovat i jaký typ zvolit?

Reprobedny

Důležitým vodítkem při výběru vhodné reprosoustavy je účel jejího použití. Ten do značné míry ovlivňuje i jejich cenu, a ve svém důsledku někdy i počet reprobeden.

Reprosoustravy pro filmové entuziasty

Asi vůbec nejčastějším požadavkem dnes bývá zvuk k televizoru. Výrobci televizorů, až na světlé výjimky, srazili kvalitu vestavěných reproduktorů na méně než minimum. Zvuk je pro kvalitní filmový zážitek přitom mnohem důležitější než obraz. K ozvučení televize lze přistupovat dvěma různými způsoby.

Při využití dvou externích reprobeden (pro ty je ještě samozřejmě potřeba zesilovač či A/V receiver) jsou nejvhodnější regálové reprobedny umístěné v blízkosti obrazovky, a ideálně ve stejné výšce, jako sama obrazovka. Důležité je totiž zajistit, aby zvuk přicházel ze stejného místa jako obraz.

3 reprobedny – jak je umístit?

Při využití tří reprobeden – levé, pravé a středové, už máme ruce trochu volnější. Středovou reprobednu lze umístit nad anebo pod obrazovku televizoru, do jejího optického středu. O něco vhodnější je umístit ji ale pod obrazovku, protože v této poloze bude blíž úrovni uší diváků sedících na sedačce. Při využití středové reprobedny, která bude v takovém případě reprodukovat zejména mluvené slovo, lze levou a pravou reprobednu umístit už volněji, protože tyto reprobedny budou hrát roli zejména při reprodukci zvukových efektů či doplňkové hudby. Použít lze přitom jak regálové, tak sloupové reprobedny, a ani nebude vadit, pokud budou pouze dvoupásmové, protože většina dění se odehrává stejně mezi středobasy (pro hluboké basy lze využít subwoofer). Důležité je pouze zachovat jejich identický odstup předních reprobeden od optického středu televizoru a identickou délku přívodních vodičů od zesilovače (to přirozeně platí pro všechny párové reprobedny). Rozdílná délka vodičů by totiž mohla vést k fázovému posunu reprodukovaného signálu a tím i k citelnému zhoršení kvality vnímaného zvuku.

K čemu je subwoofer

Kromě samotných předních reprobeden je pro maximální zážitek z filmu důležitý také subwoofer. Ten bohatě stačí jeden, protože funguje poněkud odlišně než klasické zdroje zvuku.  Umístěn může být přitom v jakékoliv pozici, nezávisle na poloze televizoru. Pokud budete chtít sledovat také DVD a Blu-ray disky, bude vhodné zvážit instalaci zadních „efektových“ reprobeden pro zajištění prostorového zvuku. Pro DVD stačí pouze dva zadní reproduktory, protože může nést zvukovou stopu v kombinaci pro maximálně 5+1 reprobeden. U Blu-ray může být k dispozici zvuk i pro konfiguraci 7+1, kdy dvě reprobedny jsou umístěny vedle posluchačů a další dvě za nimi. Často se ale využívá surround regálových reprobeden trojúhelníkové konstrukce, které mají jeden reproduktor nasměrován přímo k posluchači a druhý za něj.

Efektové reproduktory

Instalace čtyř zadních efektových reproduktorů je totiž velice náročná na praktickou realizaci. Často se při plné konfiguraci nejméně dvě reprobedny umísťují na strop. Pro využití efektových reproduktorů přitom nemusíte nutně mít zdrojový film se všemi zvukovými kanály, technologie Dolby Prologic II(x) obstará, poměrně slušně, chybějící signál pro efektové reproduktory i z pouhého stereo zdroje. Prostorově i cenově úsporným řešením pro prostorový zvuk může být také zvukový projektor. O něm však uvažujte jen tehdy, pokud sedíte kolmo k obrazovce a prostor mezi televizorem a sedačkou je pokud možno z obou stran symetrický. V případě, kdy tyto podmínky dodrženy nejsou, nemusí se požadovaný efekt prostorového zvuku dostavit.

Reprosoustavy pro hudební fajnšmekry

Pro poslech hudby je nejvhodnější zvolit třípásmové (sloupové) reprobedny, které nejen, že zajistí co nejvěrnější reprodukci původního signálu, ale fyzicky od sebe oddělí například bubny a klavír a pro obojí zajistí co nejvěrnější reprodukci. Na kvalitu předních reprobeden by přitom měl být kladen velký důraz. Milovníci hip-hopu a popu by měli dbát na dostatečnou reprezentaci basů (nejlépe doplněnou o subwoofer), zatímco milovníci vážné hudby a jazzu na co nejvěrnější interpretaci vyšších frekvencí – tedy středů a výšek. Zadní efektové reprobedny nejsou nezbytné, už jen proto, že jen těžko najdete vícekanálové zdroje hudby. Nicméně využití zadních efektových reproduktorů pomáhá vytvořit pocit, že vás zvuk obklopuje. Zvukové projektory pro poslech hudby nejsou vhodné. Mnohem lepší je využít stejný objem peněz na kvalitní dvě sloupové reprobedny, které poskytnou pro poslech hudby lepší podmínky. Ten, kdo chce sledovat filmy a zároveň poslouchat hudbu by měl své požadavky podřídit té aktivitě, která bude pro využití reprosoustav dominantní.

Reprosoustavy pro hráče počítačových her

U ozvučení her je nezbytná hlavně kvalitní reprezentace basů, které jsou zde hojně využívány. Téměř nutností se stává také sestava 5+1 reprobeden, protože prostorový zvuk právě ve hrách hraje často pro hráče doslova životně důležitou roli. Pokud neuslyší přesně, odkud jde střelba, může být mrtvý dřív, než se naděje. Překvapivě dobrou práci zde ale odvedou i levné aktivní sestavy (s integrovaným zesilovačem) prodávané k počítačům. Kvalitní ozvučení hry, které lze sem tam použít i pro hudbu a docela dobře i pro filmy, jde často pořídit do deseti tisíc včetně daně. I u her platí, že přední reproduktory by měly být ve výši obrazovky a stejně vzdáleny od jejího středu.

Autor: Pseudofilozof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Poznejte svět reproduktorových soustav

Domácí kino není projektor ani TV