Tunguzská záhada: co způsobilo obří výbuch na Sibiři? Meteoroid, kometa nebo něco fantastičtějšího?

Před několika dny uplynulo 110 let od události, jež se svým průběhem a následky značně liší od jí podobných. Zajímavá je ale především díky skutečnosti, že se ji doposud nepodařilo spolehlivě vysvětlit!

Tunguzská záhada: co způsobilo obří výbuch na Sibiři?

Nejsilnější výbuch v moderní historii Země

Psal se 30. červen 1908. V centrální Sibiři probíhal život tak jako obvykle. Evenkové (příslušníci místního kočovného národa) pásli stáda sobů a v tajze se věnovalo každodenním aktivitám i několik ruských lovců. Náhle však došlo k ohromné explozi, před níž byl na obloze spatřen jasně zářící ohnivý válec. To byl počátek fenoménu, jemuž se říká tunguzská událost, katastrofa nebo záhada. Dodnes se jedná o jednu z nejvíce tajemných událostí v moderní historii Země.

Díky skutečnosti, že byl před výbuchem na obloze spatřen výše zmíněný ohnivý válec, bývá tunguzská záhada nejčastěji spojována s určitým kosmickým objektem. Podle stavu současného výzkumu události se zdá, že těleso o průměru zhruba 50 až 100 metrů prolétlo nad tajgou (severský jehličnatý les) a cca po 10 minutách explodovalo ve výšce 5 až 10 km. Výbuch byl natolik silný, že byla v okruhu asi 2 000 km2 zničena naprostá většina stromového porostu (mluví se až o 80 milionech „obětech“).

Ač k této události došlo v takřka neobydlené oblasti, nešlo ji nezaznamenat. Rána byla slyšet v okruhu 1 000 km a stoupající kouř šlo spatřit na vzdálenost 400 km! Vědci později dokonce spočítali, že uvolněná energie se rovnala zhruba 2 000 atomových bomb z Hirošimy, a není tedy divu, že událost zaznamenaly všechny seismografy světa. Obloha v Evropě byla navíc několik dní nezvykle světlá. Můžeme tedy mluvit o velkém štěstí, že objekt nedopadl na Zemi v nějaké hustě obydlené oblasti a obětí na lidských životech bylo jen několik. Zkusme si totiž představit, že by dopadl třeba na Moskvu, tedy na centrum tehdy se již pomalu hroutícího carského Ruska…

Mohl za tunguzský výbuch meteoroid, nebo kometa?

Právě díky nestabilní situaci v Rusku a zároveň odlehlosti místa události způsobilo, že jevu, který byl zaznamenán celosvětově, nebyla zpočátku věnována velká pozornost. První a navíc nepříliš podrobné výzkumy tak proběhly až ve 20. letech! Postupem času se ovšem vědci začali tunguzským výbuchem zabývat systematicky a skutečně nejvíce teorií hovoří o tom, že šlo o objekt z vesmíru. Vědci se ovšem zatím neshodli na tom, zda šlo o meteoroid, anebo kometu.

Problémem zůstává, že výpovědi svědků byly zaznamenány až dlouhou dobu po události a doposud nebyl objeven ani kráter po dopadu tělesa. Podle italských vědců z Boloňské univerzity se sice jedná o jezero Čeko o průměru 500 m, což ovšem bývá často zpochybňováno. Pro teorie o vesmírném objektu naopak hovoří přítomnost miniaturních částeček z vesmíru v oblasti, jež se ovšem zase na Zemi nemusely nutně dostat společně s obrovským tělesem.

Výzkum ale nadále pokračuje a aktuálně hovoří více hlasů proti kometě, jež by dle odborníků explodovala mnohem výše. Objektem by tedy měl být „člen rodiny meteoroidů“. Jedná se o tělesa ve vesmíru, jež se pohybují mezi planetami. S velmi zajímavým vysvětlením přitom přišli vědci ze Sandia National Laboratories v USA. Dle nich totiž menší planetka (větší meteoroid) explodovala vysoko nad Zemí a následně byla k jejímu povrchu vržena pouze masa horkého stlačeného plazmatu. To by totiž mohlo vysvětlit nejen skutečnost, že nebyly nalezeny žádné zbytky tělesa, ale rovněž absenci kráteru. Navíc by došlo i k onomu masivnímu sežehnutí vegetace.

Další možná vysvětlení. Od pragmatických až po ta fantastická

Některé hypotézy hovoří o výbuchu zemního plynu a „viněna“ bývá i vulkanická činnost. Nicméně, co spatřený ohnivý válec na obloze? Další vysvětlení už trochu vybočují a přesouvají se do roviny větších spekulací. Někdo mluví o meteoroidu z antihmoty, jenž by byl mimořádně lehký, další o setkání Země s menší černou dírou. Ani jedno vysvětlení však není příliš pravděpodobné, a navíc opět nevysvětlují pozorované jevy na obloze.

Tunguzskou záhadu pak samozřejmě nemohou nedoprovázet ani čiré spekulace, z nichž nejpočetnější jsou hypotézy o havárii kosmické lodi. Podle některých svědků totiž objekt před výbuchem manévroval. Na druhou, stranu musíme znovu podotknout, že první svědecké výpovědi byly zaznamenány až pěknou řádku let po události. Tunguzská záhada zkrátka a dobře stále odolává jasnému vysvětlení a otázkou zůstává, zda bude vůbec někdy spolehlivě vysvětlena…

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejen základ v Arktidě. Existuje mnoho dalších tajemných nacistických staveb!

Největší záhady kolem ztracených expedic a objevitelů