Triky profesionálů. Jak správně otevírat sekt a jak ho připravit, aby chutnal nejlépe?

Otevírání sektu. Pro mnoho z nás rutinní záležitost. Ale děláte to správně? Víte, jak sekt připravit, aby byl nejlahodnější a bublinky neztratily to, co od nich očekáváme? Dáváte lahev do mrazáku, protože nechcete zabírat místo v lednici? Co všechno děláme špatně a jak se sektem zacházet, když chcete lahev otevřít? A víte, že se při otevírání točí lahví a ne zátkou? Tohle a další tipy profíků se dočtete v dnešním Silvestrovském rádci.

otevirani sektu triky

Každý jsme někdy zažili slavnostní přípitek, který se proměnil ve frašku. Přetlakovaná lahev a záhy korková zátka letící po pokoji a nechtěná díra ve stropě. Většina šumivého moku vytrysklá na podlahu, není to škoda? Naučte se pár jednoduchých triků od profesionálů.

Bublinky a chlad. Nikdy ne mrazák!

Přestože už jste celí nažhavení slavit, základem úspěchu je počkat si, až se lahev pořádně vychladí. „Ideální je mít lahev alespoň jeden den ve tmě a v klidu při teplotě 3 až 5 °C. Vyhněte se použití mrazáku, sektu byste tím uštědřili šok a jeho chuť by se po rozmrazení už znovu nerozvinula do všech barev,“ vysvětluje dvojnásobný sommelier ČR David Král. Lepší je proto dát sekt raději na delší dobu do ledničky než na chvilku do mrazáku. Sekt lze také umístit do domácí vinotéky, ty nejmodernější mají dokonce oddělené části, takže v jedné můžete pořádně chladit sekt a v další jen lehce ochlazovat třeba bílé víno. Na horské chatě může ledničku nahradit chladnější předsíň anebo třetí schůdek sklepa odshora, kde ještě nepanují teploty kolem nuly.

Otevírání lahve  

Frajeřinky raději nechte zkušenějším. Takhle to dělají profíci.

  1. Základem pro podávání je správně vychlazená lahev (na 3 až 5 stupňů Celsia), která by měla být v lednici optimálně jeden až dva dny ve tmě a v klidu.
  2. Teplota sektu při konzumaci má být 5 až7 °C. Proto ta nízká teplota nachlazení, při rozlévání sektu do sklenek o pokojové teplotě tohoto snadno dosáhnete.
  3. Sekt můžete jednoduše a bezpečně otevřít tak, že nejdřív opatrně sejmete vrchní kapsli i drátěnou sponu a lahev nahnete do úhlu 45 stupňů. To samo o sobě brání předčasnému výbuchu a rozlití sektu.
  4. Rukou jistěte korek, kdyby chtěl vyletět dřív, než čekáte.
  5. Otáčejte vždy lahví, nikoliv korkem. Točte s ní tak dlouho, než se korková zátka uvolní.
  6. Pokud hlasitě lahev bouchne, nebyla dobře vychlazená.
  7. Sekt potom servírujte do sklenek typu flétna, ale ne víc než do půlky. Je to proto, že v úzkých a dlouhých skleničkách totiž bublinky tak rychle nevyprchají, a můžete si je tak nechat lehce stoupat do hlavy celý večer.

Co jste nevěděli o sektu

Jak se šampaňské vyrábí
Po sběru a lisování nastává první kvašení, pak kvašení jablečno-mléčné. Stejně sůležité je i míchání. Dalším krokem je druhé kvašení v lahvi, které trvá asi tři měsíce. Pak se lahve přeloží na zvláštní stojany proto, aby se v hrdle usadil sediment. Pak mok čeká roční dozrávání. Usazenina se musí odstranit, doplnit likérem s malým množstvím cukru a lahev se zazátkuje. Ta nejlepší vína se ještě nechávají uležet. To trvá jeden i dva roky.

Druhy sektu
Neročníkové víno se před druhotným  kvašením mísí  z rezervních odrůd různých ročníků, není vhodné k archivaci. Ročníkové šampaňské víno se vyrábí z různých odrůd, ale musejí být ze stejného roku.

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Someliér radí: Jaké víno si dát ke štědrovečerní večeři? Které víno jde nejlépe ke kaprovi a co pít místo alkoholu?

Alkohol a emoce. Je libo víno, vodku nebo whisky? Výzkum odhalil, který nápoj vám pomůže sbalit holku a který dodá kuráž!