Tragická úmrtí jezdců rally

Nejúspěšnější jezdec historie rally Sébastien Loeb zemřel. Tímhle hoaxem internet v posledních dnech strašil fanoušky populárního Francouze. Tentokrát můžeme být v klidu, ale připomeňme si pár jezdců rally, kteří dopadli o poznání hůř. Jak?

Rally smrt

Jezdce rally musíme považovat za blázny. Řítit se ve stopadesátce po pochybných neupravených cestách uprostřed ničeho, to přece nikdo normální dělat nemůže. Však se podívejte sami, o jak poklidnou projížďku se jedná:

https://www.youtube.com/watch?v=Nq0kEVjRqow

I přesto ale v mistrovství světa, nejvyšší úrovni rally soutěží, naštěstí nedochází ke smrtelným zraněním tak často, jak bychom čekali. Od začátku devadesátých let, kdy se zpřísnila bezpečnostní nařízení, tak při haváriích zahynuli „pouze“ dva navigátoři, což je v rámci nebezpečného motoristického sportu docela ojedinělý výsledek. V uplynulé dekádě ovšem dvě rally legendy tragickým způsobem zemřely a rychlá jízda drsnou přírodou v tom prsty neměla. Pojďme se na jejich osudy podívat.

Richard Burns a rakovina

Burns byl populární anglický jezdec, který si svým profesorským stylem dojel v roce 2001 pro titul šampióna. Kariéru mu ale předčasně ukončily zdravotní problémy spojené s nalezeným nádorem na mozku. Na ten se přišlo, když jel společně s dalším jezdcem Markko Märtinem na závod. Během řízení zkolaboval a Märtin dokázal vůz zastavit. Nutno zmínit, že právě Märtin měl v roce 2005 nehodu, během které zemřel jeho navigátor Michael Park – ano, jeden z těch výše zmíněných dvou. Po této události Märtin ukončil závodní kariéru. Ale zpět k Burnsovi – přestože se léčba zdála zpočátku úspěšná, nádor se opakovaně vrátil a Burns nakonec zemřel v listopadu 2005, na den přesně čtyři roky po získání titulu.

Colin McRae: smrt ve vrtulníku

Pocházel z kované závodnické rodiny, vždyť jeho otec i bratr byli také úspěšnými jezdci rally. Colin svému jménu ostudu neudělal a v roce 1995 vyhrál šampionát. Za své úspěchy dokonce obdržel Řád britského impéria. Osudným se mu nakonec stalo řízení jiného stroje než závodního speciálu – helikoptéry. Společně se svým synem a dalšími dvěma přáteli se byl proletět a kousek od svého domu nezvládl pilotování, helikoptéra se zřítila a celá posádka zahynula.

Herní odkazy legend

Je zajímavé, že oba tito jezdci ještě v dobách aktivní kariéry propůjčili svá jména k, dnes už legendárním, počítačovým hrám. Série Colin McRae Rally je zaběhlou značkou a během svého více než patnáctiletého fungování se z ní stala nejúspěšnější rally série. Oproti tomu Richard Burns Rally vyšla jen jedna, ale přestože to bylo již před dlouhými jedenácti lety, stále je považována za nejrealističtější simulátor rally.

Vzpomínáte si na tyto nehody? A hráli jste zmíněné hry? Podělte se s námi v komentářích.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Smrt na Dakaru. Rallye má další oběť

Jezde Rallye dojel rychlostní zkoušku bez volantu