Toyota – Gigant automobilového průmyslu. Co jste o ní nevěděli?

V seriálu světových automobilových značek jsme vám už představili leckoho. Ovšem Toyota je vskutku ojedinělý kalibr. V čem? Určitě vás překvapí.

Vznik automobilky

Pro leckoho to může být překvapením, ale dnešní vozy Toyota existují díky tkalcovským stavům. Na počátku všeho stál totiž Sakichi Toyoda, který se výrobě a inovaci tkalcovský strojů věnoval desítky let. Během let 1894 až 1922 z malé japonské firmičky vybudoval prosperující podnik. V roce 1922 nesl název Toyoda Automatic Loom Works. A právě z něj se v roce 1933 oddělila Toyota Motor Corporation pod vedením Sakichiho syna Kiichira.

První prototyp automobilu Toyoda A1

Kiichiro se původně věnoval vývoji letadel a vrtulníků. Až v roce 1935 sestrojil první prototyp automobilu Toyoda A1. Ten se od roku 1937 stal také prvním osobním vozem, který Toyota vyráběla (pod označením AA). Možná vás může mást, proč rodina se jménem Toyoda použila pro svou firmu název Toyota. Vysvětlení spočívá v počtu čínských znaků, které jsou třeba k zapsání jména. Toyota se totiž píše osmi znaky, což je v Japonsku šťastné číslo. A prvním exportní zemí Toyoty byla právě Čína.

Byť rozvoj automobilky přibrzdila druhá světová válka, již v roce 1957 vstupuje Toyota na americký trh. S ním také začal definitivní rozmach Toyoty, který ji dovedl až do podoby současného gigantu. Automobilka má celosvětově takřka 400 000 zaměstnanců a patří mezi největší firmy na světě. Ročně vyrábí víc než 10 000 000 automobilů všech druhů a velikostí.

Střípky současnosti

Modely jako Aygo (které se mimo jiné vyrábí v kolínské továrně TPCA), Avensis, Yaris nebo Corolla jsou dnes velmi známé i z českých silnic. Toyota Tundra se dokonce objevila jako zásadní vůz Arnolda Schwarzeneggra ve filmu Terminátor 3: Vzpoura strojů, kterou vidíte ve videu. Což jenom dokazuje, že Toyota je dnes regulérně jedním z největších hráčů na poli automobilového průmyslu.

Pokud byste přece jen byli na pochybách, seznam zemí, kde má Toyota své továrny je chválihodný:

Japonsko, Austrálie, Indie, Srí Lanka, Kanada, Indonésie, Polsko, Jižní Afrika, Turecko, Kolumbie, Velká Británie, USA, Francie, Brazílie, Portugalsko,Argentina, Česká republika, Mexiko, Malajsie, Thajsko, Pákistán, Egypt, Čína, Vietnam, Venezuela, Filipíny a Rusko.

Autor: Amon Surtur

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejlepší auto, kterým můžete v mládí jezdit

Audi – tradice a kvalita se čtyřmi kruhy