TOUR DE FRANCE: Hon na Sky nedopadl, Froome slaví druhý triumf!

102. ročník Tour de France je za námi. Vítězem je jeden z favoritů Chirs Froome z týmu Sky. Jaká ale letošní tour byla v gobálu? Podívejte se s námi.

Hon na tým Sky

Že Tour de France, již dávno není závodem jednotlivců si sportovní veřejnost zvykla. Týmový výkon, který letos předvedl Sky, však posouvá hranice této disciplíny o několik levelů výše. Všichni členové Sky (včetně našeho Leopolda Königa) od prvních kilometrů systematicky pracovali na celkovém vítězství Chrise Frooma. Tomu tak k celkovému vítězství stačilo jediné etapové vítězství (v 10. etapě porazil své největší konkurenty o více než minutu a tento náskok udržel až do závěrečné etapy v Paříži). Shrnutí rozhodující etapy naleznete ve videu nad článkem. Ve zbytku Tour už pracovala perfektní taktika jeho stáje, která s pomocí všech svých členů zachytávala nástupy konkurence a účinně je eliminovala. Pro celý Sky je vítězství Frooma o to cennější, že se v průběhu Tour potýkal s nepřízní fanoušků, kteří Frooma a spol. podezřívali z dopingu.  A nezůstalo jen u podezření: Na Frooma jeden z nich vychrstl moč, Porteho dokonce uhodili. Jezdci týmu byli tak naštvaní, že několikrát i zastavili a s fanoušky debatovali (v momentech, kdy zastávka neohrožovala Froomovo vedení). Ani to jim ale nezabránilo, aby v nedělním finále nepřijeli do Paříže s držitelem žlutého trikotu ve svém středu.

Vítězný Chris Froome. Již podruhé!

Froomey, jak se mu přezdívá, je čerstvě třicetiletý borec, který je ještě čerstvěji dvojnásobným vítězem Tour de France. Zařadil se tak po bok dvacítky mužů, kterým se Tour de France podařilo vyhrát víc než jednou. Možná za to Froome vděčí africkému podnebí, ve kterém vyrůstal (Brit je  pouze po otci a britské občanství má od roku 2008) a možná je to jen otázka tvrdé celosezónní dřiny. Jisté ale je, že za 7 let profesionální kariéry už dvakrát vyhrál závod závodů (k tomu přidal 2. místo na TdF v roce 2012 (kde pomáhal k vítězství Bradley Wigginsovi) a dvě 2. místa na Vueltě v letech 2011 a 2014). V současnosti je bez diskuse cyklistickou hvězdou první velikosti.

Ať už je naše vnímání fungování týmu Sky jakékoliv, kvality Frooma lze zpochybnit opravdu jen velmi těžko a to i s přihlédnutím k faktu, že Tour se stále ještě plně nevzpamatovala z šoku, který jí přichystalo dopingové usvědčení sedminásobného šampiona (jemuž byla všechna vítězství zpětně anulována) Lance Armstronga v roce 2012.

Nejvíc vítězství v Tour de Frace:

5 x – Jacques Anquetil 1957, 1961-64 , Bernard Hinault 1978-79, 1981-82, 1984 (oba Francie), Eddy Merckx 1968, 1970-72, 1974 (Belgie) a Miguel Indurain 1991-95 (Španělsko)

Autor: Amon Surtur

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Tour de France již po 102.

Svědomitého pošťáka ani nějaká Tour de France nezastaví