Topinkový „vyprošťovák“. Zkuste nový vítr ve vaší kuchyni, který vás postaví na nohy!

Topinka! Představovat vám tuto levnou chuťovku z plátku chleba by mělo asi stejný smysl jako snažit se vás přesvědčit, že v jihočeské zapadlé vísce narazíte o půlnoci na otevřenou parfumerii. Ale přesto: není topinka jako topinka.

Topinkový vyprošťovák

Topinkovač stranou!

Na úvod si ujasněme jedno. Samozřejmě, že klasická „základní“ topinka existuje ve dvou variantách ­ olejová (resp. opečená na tuku na pánvi), nebo suchá (opečená v topinkostroji). Doufám ale, že se nikdo nebude zlobit, když pro účely nás chlapů druhou variantu vynecháme, zvlášť když tuk obsažený v topinkách nepředstavuje jen chuťový bonus, ­ale o tom později.

Topinka? Všichni ji milujeme!

Co člověka napadne, když se řekne topinka? Vsadíme se, že drtivá většina tuzemců (čest výjimkám) si představí v první chvíli buď „jídlo chudých“ ­ tedy samotné topinky potřené stroužkem česneku, anebo chutnou přílohu tataráku. Věřte mi ale, že existuje i taková úprava topinky, která se zaručeně stane vítaným doplňkem vašich „povečírkových“ stavů. Což nijak nevylučuje, že skvěle chutná kdykoliv.

Topinka napříč Evropou

S názvem „Temesvári rostéos“ (čti „temešvári roštéoš“) jsme se poprvé setkali až poměrně nedávno. Pochází původem z maďarsko-rumunského pomezí. Určitě vám zachutná, i když si na jeho pálivě­pikantní chuť budete must nějakou dobu zvykat.

Lepší než lák z okurek, ale..

Jedno varování: topinky v úpravě „Temesvári rostéos“ fungují skutečně jako dokonalý vyprošťovák ­ ať už jste večer a noc předtím vypili libovolné množství piva (nebo vína), po jejich zkonzumování nejspíš dostanete zase chuť…na pivo (nebo na víno).

Recept: Temesvári rostéos

Plátky chleba (pokud možno ne úplně čerstvého) opečte na pánvi na rozpáleném oleji (o něco lepší je vepřové sádlo) pomalu do zlatova. Vyjměte z pánve a neosušujte (!!!) od tuku ­ ten si totiž s alkoholem velmi dobře rozumí. Potřete lehce česnekem, lehce osolte a poklaďte tenkými kolečky cibule. Posypte hustě rozdrobeným balkánským sýrem a následně čerstvě mletým černým pepřem. Nakonec poklaďte nakládanými feferony…a pak už jen čekejte, až se vám vrátí žízeň. Dlouho to trvat nebude!

Dobrou chuť a dejte echo, jak to bodlo!

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Je libo koňský guláš?

Vaříme z vína, když už je to vinobraní!