Tmavý, příliš červený, fialový. Co dělat, když váš penis náhle změní barvu? Je důvod se bát? Ano!

Představuje mužnost a plodnost. V podstatě je hlavním hrdinou vztahu mezi vámi a jí. Najednou vám ztmavnul, zčervenal nebo zfialověl? V těchto případech byste se o svůj penis měli bát!

zena barvy penisu

Co se týče penisu, tak pravda je jenom jedna. Paul Joannides, americký expert na sexuální výchovu, to vystihl jasně. „Když je život plný zoufalství, pak jediné, v čem muž obvykle spolehlivě nalézá útěchu, je jeho penis – pokud ovšem se nám situace natolik nevymkla z rukou, že je nutno sáhnout po něčem silnějším, jako je třeba sklenka tequily nebo modlitba.“ Svatá pravda! A co když se situace změní a váš penis se naopak stane zdrojem smutku a obav? To se klidně může stát – pokud jeho barva přestane být standardní.

Sexuální zrání jako víno

To, že jsou naše genitálie a bradavky tmavší než zbytek těla, není nic nového. Dermatologové tento jev vysvětlují přítomností pohlavních hormonů. Úroveň těchto hormonů, jako je testosteron a estrogen, reguluje aktivitu melanocytových buněk. Právě ony uvolňují melanin, bílkovinový pigment zodpovědný za barvu pleti.

To vysvětluje, proč mladé dívky mají něžně růžové bradavky, kdežto v těhotenství, když se hormony bouří, tato oblast tmavne, což je nejvíce patrné hlavně po porodu. No a podobně to funguje i u mužů. Od puberty se toho dost mění. Proto se nedivte, že kdysi váš penis připomínal půvabnou dětskou prdelku, kdežto dneska by směle mohl konkurovat cedrovému dřevu. Dva odstíny sem, dva tam, kdo by to řešil? Je tu však jedna věc, o které musíte vědět.

Přírodní proces versus odraz zdravotního stavu

Náhlá změna barvy může signalizovat zdravotní problém. Vaše pokožka v rozkroku může ztmavnout například v případě, že máte vysokou hladinu krevního cukru, čili náběh na diabetes. Radši se v takovém případě poraďte se svým lékařem.

Někdy může penis začít červenat či mírně fialovět. Tato změna barvy většinou nic neznamená. Může být purpurový pokaždé, když se zvýší průtok krve do cév a žláz, což se při vzrušení prostě stává.

Tak nějak hořím, má panenko!

Pokud je změna barvy abnormální, nevysvětlitelná, nebo ji snad doprovází bolest či svědění, není radno takovou situaci podceňovat. Může se jednat o příznak infekce či problém s krevním oběhem. I tady je vhodné kontaktovat urologa!

Ten může na základě posouzení situace dokonce určit, že penis potkalo něco dost nemilého – konkrétně genitální herpes a syfilis. (Obojí dost často doprovází horečka, únava, pocit pálení, bolest a svědění pokožky.) Jestli se něco takového prokáže, asi si opět sami sobě vyčiníte za nechráněný sex. Ale pozdě bycha honit… A co když penis zmodrá?

Zachraň se, kdo můžeš

Malé modřiny nutně nemusí znamenat problém. Objevit se mohou po masturbaci, energickém, živočišném sexu nebo takové té dost milé příhodě, kdy se vám penis zasekne v zipu od kalhot.

Jakmile se vyloženě nejedná o zvětšující se krevní skvrnu, můžete být v klidu. Dokud se neobjeví hematom, tedy modřina hrající všemi barvami – vyskytující se hluboko v orgánu, která je navíc pevná a hrudkovitá na dotek, není důvod k obavám. V opačném případě se hovoří o problému s krvácením. Pak se lékařskému ošetření nevyhnete.

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Oholená hlava: zvýší vám sexappeal? Proč holohlavé muže ženy chtějí a proč i vy začnete myslet s oholenou kšticí jinak?

Má roční období vliv na lásku a sex? Kdy to ženy chtějí nejvíc a proč? Kdy mají muži nejvíc spermatu? Vědci mají jasno!