Terorismus vs. válka proti terorismu. Je v tom vůbec nějaký rozdíl?

O terorismu se dnes mluví úplně všude – v rodinách, na pracovištích i v hospodách. A právě v těchto dnech uplynulo 16 let od největšího teroristické útoku v historii. Ani eakce nebyla v některých případech právě ukázková. Nezdá se vám, že v mnohých případech „uměle“ přiživovaná atmosféra strachu, vyhovuje i některým mocenským a o moc usilujícím skupinám?

11. září 2001 a počátek války proti terorismu

Úterý 11. září 2001 se nesmazatelně zapsalo do historie. Teroristické útoky si vyžádaly téměř 3 000 obětí a stála za nimi militantní islámská organizace al-Káida, která tehdy zažívala období své největší slávy, ale dnes je už je poněkud za zenitem. Nechme však tento den raději stranou, nebo bychom se mohli „ukonspirovat“ k smrti. Na to tu jsou jiní. Spojené státy americké v čele s nepříliš populárním prezidentem Georgem Bushem ml. každopádně započaly s tzv. válkou proti terorismu, která sice možná byla myšlena upřímně, ale schová se za ni kde co…

Jak vůbec definovat terorismus?

Když se řekne terorista, většina z nás si hned představí útočníka, který na sobě odpálí trhavinu anebo střílí do davu. Jenže to nám nic nevypovídá o jeho motivaci. Kvůli definici terorismu se každopádně musíme nejprve vrátit do historie. Původ slova „terorismus“ je nutné hledat v době Francouzské revoluce. Ve dnech 5. září 1793 až 28. července 1794 tu totiž Jakobíni podněcovali teror za účelem zisku moci. Těm, kteří toto peklo rozpoutávali, se přitom neříkalo jinak než terroristes

Přesto není stále definice terorismu tak úplně jednoduchá, protože každý stát jej podle svého právního řádu vymezuje trošku jinak. Podíváme-li se však na společné prvky, vyjde nám, že terorismus tvoří násilné činy proti civilnímu obyvatelstvu a jeho cílem je zastrašování kvůli dosažení vlastních politických, potažmo náboženských či ekonomických cílů. To by skutečně sedělo na motivaci všech teroristických organizací, ovšem nejen jich.

Válka proti terorizmu je zneužívaná

Nazveme-li jedno jednání „terorismem“ a druhé „válkou proti terorismu“, mohlo by se zdát, že jde o něco zcela protikladného. Jenže činy z druhého soudku se často těm prvním podobají jako vejce vejci. Válka proti terorismu také bývá často kritizována z důvodu jejího zneužívání. Civilisté totiž rozhodně nejsou ušetřeni a můžeme tak nějak spojit spravedlivé rozhořčení světa s tím, že si polepšíme. I ze své podstaty obranná válka se tedy může leckdy zvrhnout a celá situace nám tak vlastně (náhodou?) hraje do karet. Připomeňme si útok na Irák…

Válka, kterou započaly v roce 2003 Spojené státy a jejich spojenci proti svému bývalému „slouhovi“ Saddámu Husajnovi, je totiž v mnohém zajímavá. Dle odhadů si vyžádala kolem 100 000 mrtvých civilistů, USA získaly politický vliv nad na ropu bohatou zemí a ropné společnosti dosáhly svých ekonomických cílů. A pro úplnost doplňme, že útok byl porušením mezinárodního práva a jeho důvod, tedy produkce zbraní hromadného ničení, se nikdy nepotvrdil, a šlo tedy s největší pravděpodobností o vědomou lež.

Mission Complete!

Samozřejmě nechceme ospravedlňovat útoky teroristů, anebo naopak zpochybňovat následnou reakci postižených zemí. Naším cílem je naopak uctít oběti z 11. září 2001. Pravdou však zůstává, že se za válkou proti terorismu někdy skrývají činy, které také nejsou úplně v pořádku (viz např. základna Guantanámo na Kubě, kde jsou drženi vězni bez jakéhokoli obvinění).

Zastrašování se teroristům daří!

Mimochodem, terorismus si v západní Evropě od roku 2006 do roku 2016 vyžádal 453 obětí. Na českých silnicích zemřelo jen vloni 556 lidí. Přesto do auta nasedáme relativně v klidu, ale teroristů se bojíme jako čert kříže. Tím ovšem přesně splňujeme to, o co těmto fanatikům jde, totiž zastrašovat, takže mají pocit, že svou „práci“ dělají dobře.

Ale…

Nemáte dojem, že atmosféra strachu, jež se zdá uměle přiživovaná, vyhovuje i některým mocenským a o moc usilujícím skupinám…?

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Primitivní terorismus. Jaká je obrana před útokem? Jen Uteč a schovej se nestačí!

Největší terorismus zažíváme po práci. E-maily ničí lidem životy!