Tělo děsivého masového vraha Holmese se bude exhumovat, přejí si to příbuzní

Není to Jack Rozparovač ani Marylin Manson, není to ani šílenec a sadista Albert Fish. I když právě k tomuto děsivému dědkovi se dá nejlépe přirovnat. Řeč je o váženém doktorovi Henry H. Holmesovi, jehož život a dílo opravdu vzbuzuje odpor a hrůzu. A ani po smrti není kolem jeho osoby klid. Nejnověji si jeho příbuzní přejí, aby byl exhumován.

Holmes byl lékař, a jak se ukázalo, je to velmi vhodné vzdělání pro masové vrahy. V roce 1886 se po dokončení studií přestěhoval do Chicaga, kde se nechal zaměstnat v lékárně. Ovšem majitel lékárny zemřel a jeho žena záhadně zmizela. Holmes převzal jejich byznys. Brzy našetřil dost, aby si ve městě nechal postavit třípatrový hotel. Hotel hrůzy se mu začalo říkat až po té, co vyšlo najevo, co se za jeho zdmi dělo.

Jakmile byl hotel dokončen, Holmes si dal do novin inzerát a začal do něj zvát lidi. Podmínkou pro personál i hosty bylo, že u něj museli mít uzavřenou životní pojistku. Ďábelské, že? Personál i hosté totiž začali záhadně mizet. Mnozí z těch, kteří v hotelu pracovali, nebo se v něm ubytovali, z něj už nikdy nevyšli živí. A Holmes bohatnul, jak inkasoval jejich životní pojistky.

Zvukotěsné pokoje a mučírna ve sklepě

V budově hotelu byla stovka naprosto zvukotěsných pokojů. Přímo do nich vedlo potrubí s plynem. Na dálku tak bylo možné do konkrétní místnosti pustit plyn a přiotrávit všechny přítomné. Tělo pak přemístil speciální šachtou rovnou do sklepa. Tam byla místnost, které vévodil operační stůl, skřipec (ta věc, na které se mučí lidé natahováním jejich těla, až jim popraskají šlachy a kosti) a pak velká pec. Představte si, že jste si náhle zdřímli v hotelovém pokoji a probudili jste se v tady.

Prodejce kostí

Ve sklepě si Holmes hrál a plnil své nejtajnější tužby. Brzy začal prodávat kosti i celé kostry do škol a univerzit pro vzdělávací účely. Nikdo se neptal, odkud že ty kostry pocházejí. Některé mrtvoly spálil, jiné hodil do kádě s kyselinou sírovou.

Vraždění dosáhlo vrcholu, když se v Chicagu konala Světová výstava. Pokoje se plnily hosty a mnoho z nich putovalo do děsivé mučírny ve sklepě. Po výstavě Holmes svůj hotel opustil a putoval po Spojených státech jako prodejce životních pojistek. Nakonec zabil i svého obchodního partnera Benjamina Pitezela. Právě tahle vražda ale dovedla policii k Holmesovi a následně do jeho hotelu hrůzy. Policisté, kteří budovu prohledali, byli v totálním šoku.

Umíral patnáct minut

Nikdy se nepodařilo  zjistit, kolik lidí Holmes vlastně zabil. Podle odhadů jich bylo kolem dvou stovek. Sám se u soudu přiznal k pouhým 27 vraždám. Většinu svých obětí mučil, natahoval na skřipec a prováděl na nich nejrůznější chirurgické zákroky. 7. května roku 1896 byl oběšen ve Philadephii. Byla z toho veřejná podívaná, exekuce se konala na dvoře vězení Moyamensing. Holmes byl prý ledově klidný, nedával najevo žádný strach nebo snad smutek, dokonce katovi řekl, ať si dá načas. Podle svědků umíral na šibenici celých patnáct minut. Konec děsivého příběhu, řeklo by se. Ale případ stále žije svým životem.

Prý unikl, věří mnozí

Ihned se totiž vyrojily spekulace, že Holmes nebyl ve skutečnosti tím, koho v Moyamensingu oběsili. Prý se mu nějak podařilo zařídit, aby místo něj byl oběšen jiný vězeň. Že to zní jako hloupost? Jenže tahle verze se šíří i po více než sto letech. Ve Spojených státech je nemálo těch, kteří si myslí, že Holmes ve skutečnosti unikl spravedlnosti. Ty spekulace jsou natolik silné, že jeho prapotomci požádali úřady, aby bylo jeho tělo exhumováno a byl proveden test DNA. Bude to ovšem poněkud složité. Holmes po sobě zanechal přesné instrukce, jak chce být pohřben. Chtěl být zakopán hluboko do země v dřevěné rakvi naplněné cementem. Nad rakev měla být položena další vrstva cementu. Podle všeho tedy leží jeho tělo v cementovém hrobě. Příbuzní však na exhumaci trvají, protože jen tak se prý zavřou ústa všem pochybovačům. Zlé jazyky ovšem ani analýza DNA zřejmě nepřesvědčí. Lidé z nějakého zvláštního důvodu chtějí věřit, že masoví vrazi unikli a dál páchali své ohavné zločiny.

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kajínek na svobodě. Co ho čeká a nemine?

Originální obhajoby vrahů – mimozemšťané, labrador a další