Technické Grammy a další ceny, o kterých jste neslyšeli!

Každoročně se uděluje řada ocenění, která jsou trochu zajímavá a trochu víc obskurní. O kterých jste určitě neslyšeli?

Technické Grammy

Nejslavnější hudební ceny Grammy určitě znáte, každý rok jsou spojeny s obrovským ceremoniálem plným pochybných hudebních čísel, prostořekých hiphoperů a svůdných rób sexy zpěvaček. Vedle téhle slávy ale tatáž akademie udílí i začátkem roku tzv. Special Merit Awards, kde při neveřejném ceremoniálu oceňuje muzikanty a další lidi kolem hudebního průmyslu, který do branže přispěli něčím unikátním.

Ceny za celoživotní přínos dostávají skutečně zasloužilí umělci, kteří mají v šoubyzu už něco odmakáno. Letos byli takto oceněni například jazzová legenda Herbie Hancock nebo kapely Jefferson Airplane a Earth. Trustees Award zase vyzdvihuje ty, kteří obohatili hudební průmysl. Jenže nejzajímavější jsou technické Grammy, udělované za rozvoj technických možností nahrávání a zvuku. Protože dobrá nahrávka, to není jen zpěvák s talentem.

Letos se mezi laureáty dostala německá nahrávací společnost EMT a Harvey Fletcher, který se postaral o rozvoj stereofonního zvuku. V minulosti tuto cenu dostali třeba Robert Moog, který svým syntetizátorem stál u zrodu elektronické hudby, nebo Ray Dolby, jehož systémy na potlačení šumu a zkvalitnění zvuku se používají dodnes.

Zlaté obojky pro psí celebrity

Na své si přijdou nejen lidští hrdinové, nýbrž i ti psí. Golden Collar Awards oceňují ty nejlepší herecké výkony psů. Jejich historie není zrovna kdovíjaká, ceny se začaly udělovat v roce 2012. Zato však hned v pěti kategoriích podle druhu filmu či televizního pořadu. Na celé akci je však nejfantastičtější její průběh – předávací ceremoniál připomíná slavné Oscary, psi mají svůj vlastní červený koberec na focení a ceny jim jsou následně slavnostně předány. Mrkněte, jak to vypadalo na prvním ročníku:

Protinožci se umějí ocenit

Skutečnými fajnšmekry jsou ale Australané, kteří každoročně vyhlašují hned několik vzrušujících ocenění. Tak například Ernie Awards jsou udělovány za obzvlášť pikantní sexistické poznámky. Ernie Ecob byl totiž tajemníkem australských odborů a proslul svými nevybíravými komentáři k něžnému pohlaví. Když roku 1993 odstoupil, začaly se udělovat ceny, které momentálně čítají plných deset kategorií.

Z podobně bizarního soudku jsou i Bent Spoon Awards, tedy Ceny ohnuté lžíce. Jejich laureátem se stane ten, kdo během roku pronese nejabsurdnější paranormální či pseudovědecké tvrzení. Okultní historie téhle ceny sahá až do roku 1982. Bohužel pro nás jsou tyhle kategorie omezené na protinožce, přesto by se v nich s přehledem uplatnilo i mnoho Evropanů. Musíme doufat, že tahle osvěta časem dorazí i k nám!

Co na podobná ocenění říkáte? Jedná se o rozumnou zábavu, nebo naprostou zbytečnost? Napište nám pod článek.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Comebacky kapel. Které se povedly?

IG Nobelovy ceny aneb které výzkumy jsou nejzbytečnější?