Tady poteče krev! Bude to bezbolestný a navíc poučný

Je to nejdražší tekutina. Ne, fakt to není pivo, ani žádnej jinej chlast. Nemusíte bejt zrovna Drákula, ale krev prostě potřebujete.

Průměrnej člověk má něco mezi 4 – 6 litrama krve, což je – když není tlustej jak prase – asi 8% jeho tělesný hmotnosti. Přesnější údaj možná je, že dospělej má asi 60 mililitrů krve na jedno kilo svý váhy. Ono se ale to množství mění. Ženský maj třeba míň krve než chlapi, ale když jsou v jináči, tak jim krve rapidně přibejvá.

Největší upír? Komár!

Jestli si říkáte, že nejvíc vám krev pije vaše manželka, tak na to zapomeňte. Krví se vyloženě živěj třeba ty mrňavý hajzlíci bzučivý – komáři. Vlastně je na tom pití krve ženskejma asi něco pravdy, protože lidem jí taky pijou jen samičky. Samci jsou něco jako vegetariáni. Blbý je, že pohlaví na komárovi nepoznáte, tak je pro jistotu rozmáznete všechny, to je pochopitelný.

Největší lahůdkou je prej pro tyhle nenasytný samice krevní skupina 0, tý dávaj přednost před ostatníma třema skupinama (to jako před A, B i AB). Nemusíte ale mít strach, že byste díky nějakýmu tomu komářímu ďobnutí měli trpět chudokrevností. Muselo by se na vás v jednom momentu sletět 1 200 000 komářích samic, aby vám vysály všechnu krev z těla.

https://www.youtube.com/watch?v=mlx3-1E1c8U

Krev přenáší kyslík, ale taky zlato

Ta drahocenná červená tekutina proudí v našem těle v cévách. Když vezmete všechny tepny, vlásečnice i žily, tak jich v těle máme skoro 100 tisíc kiláků.

Krev je složená z tekutý plazmy a buněk (červený krvinky, bílý krvinky a krevní destičky). A teď si představte ten fofr, když červený krvinky kompletní okruh celým tělem profrčí za 30 sekund.

A k tomu zlatu. V krvi je obsažený, ale neblbněte, nepouštějte si žilou, na žádný zbohatnutí to není. Je ho maximálně tak 0,2 miligramu.

Darování krve zachraňuje

Každou druhou sekundu potřebuje někdo na světě krev. Jeden půllitránek (to je přesně jako to zmiňovaný pivko) darovaný krve může zachránit až tři životy.

Krev jako taková se ničím nahradit nedá, jen v nouzi nejvyšší se dá místo krevní plazmy použít kokosový mlíko.

A taková neobvyklost na závěr: V Brazílii žije v osmi vesnicích 1571 (to je údaj z roku 2010, aktuálnějc je nikdo nepočítal) lidí Bororo, který jsou zvláštní tím, že všichni maj krevní skupinu 0. Ta dlouhodobě bejvala na světě nejčastější, ale teď se prej situace víc obrací na strnu krevní skupiny A, která je nejběžnější třeba i u nás.

Autor: Zvonimír Bláha

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Injekční steroidy. Co se stane, když si píchnete špatně.

Nejuniverzálnější čistič na světě