Svobodní versus zadaní. Kdo víc pije?

Jeden bar, dva lidé. Chlastá víc ten, který se domů vrací za ženou, nebo ten, který ji nemá? Dobrá otázka! Taky si sáhněte do svědomí. Za váš alkoholismus totiž nejspíš může partnerství jako takové!

Češi se s tím nepářou. Ze zprávy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj na jednoho dospělého připadá deset litrů čistého alkoholu ročně, což odpovídá více než stovkám lahví vína. Zároveň se udává, že na otravu alkoholem zemře dvě stě lidí za rok, další stovečka to zabalí po nějakém zdravotním problému, který chlast vyvolá.

Na žal i na zdraví

Proto odborníci pořád dokola straší, že alkohol zabíjí pomalu, ale jistě. No jo, na něco se pojít musí. A víte, kdo má ke smrti v souvislosti s pitím našlápnuto o něco víc? Rozhlédněte se po baru. Koho vidíte? Sedí snad na něm váš soused – ženatý chlápek odvedle? Nejspíš těžko. Nebo jen výjimečně.

Mladá ho totiž nepustí, což je v pohodě, protože právě ona je jeho spásou (potvrzeno vědou). Výzkumníci z univerzity v americké Virginii doslova před pár dny zkoumali 2 400 lidí, přičemž zjistili, že zadaní chlastají o dost méně než singles.

Alkohol a partnerství. Buď chlastáte spolu - nebo proti sobě. Foto: PW creative, Pavlína Martin

Alkohol a partnerství. Buď chlastáte spolu – nebo proti sobě. Foto: PWcreative, Pavlína Martin

A nikam nejdeš, chlapče!

„Jakmile jste ve vztahu, frekvence vašeho pití trvale klesá,“ vysvětluje vedoucí výzkumu Diana Dinescu, jejíž studie není ani první, ani poslední, která udává podobná data. Již v minulosti se ukázalo, že vztah rovná se normální hladinka, rozchod a svobodný život (počítáno i s ovdovělými a rozvedenými jedinci) představuje pijácké hody.

„Opravdu se zdá, že intimní vztahy mohou poskytnout skutečný přínos, pokud jde o pití a chování. Možná za to mohou přirozené mechanismy, jako je například sledování tom smyslu, že partneři se hlídají navzájem,“ uvádí zmíněná vedoucí studie. Jsou tedy svobodný ve výhodě? A proč vlastně tolik nasávají?

Riziková skupina? Ti po rozchodu

Možností je několik: mají na to čas i prostor, nechtějí být při seznamování o vodě, aby se uvolnili, zabíjí nudu či svoje osobní strašáky, na které sami nestačí (deprese, přepracování a podobně), nebo se vzpamatovávají z rozpadu vztahu. A právě rozchody jsou podle všeho jako nášlapná mina, na což ukazuje pro změnu jiný výzkum, tentokrát z newyorské univerzity Binghamton.

Vědci z tohoto ústavu tvrdí, že překonat rozchod je těžké zvlášť pro muže, kteří se se situací vyrovnávají po svém – chlast, děvky a rock’n’roll. Dobře, o „rokecu“ nepadlo ani slovo, ale všichni víme, jak to chodí… Podle vědeckého pracovníka Craiga Morrise zvlášť muži trpí ztrátou partnerky, neboť si uvědomují, že musí začít znovu lovit. A to je stres z konkurence.

Rozchod jako krizové období. Naviděnou v léčebně! Foto: PW creative, Pavlína Martin

Rozchod jako krizové období. Naviděnou v léčebně! Foto: PWcreative, Pavlína Martin

Budoucnost naší republiky na dně láhve

„U mužů to chodí tak, že oni cítí bolest po velmi dlouhou dobu. Zároveň si uvědomují, že je znovu čeká soutěž, pokud chtějí nahradit to, co ztratili – nebo ještě hůř, dojdou k poznání, že bývalá partnerka je nenahraditelná,“ popisuje Craig Morris stav, kdy vy nebo zhrzený kamarád sahá po flašce vodky. Což je více než časté.

Totiž, podle výsledků posledního Sčítání lidu, domů a bytů žije v České republice více než 1,2 milionů osob samostatně jako jednotlivci v domácnostech. Nejvyšší podíl těchto domácností je zjištěn v Praze, v Karlovarském a Ústeckém kraji. Nejnižší se naopak vyskytuje na Vysočině a v kraji Zlínském. Tak co, ještě se divíte, že se tolik chlastá? Akorát na ty opilý ženský není pěknej pohled. Mrkněte na video. Pěkná fuška tohle křísit!

A jak to máte vy, nasáváte pravidelně?

Autor: Adam

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Míchání alkoholu? Sekt vás neohrozí, ale…

Proč je sexting v současnosti tak populární? Zírejte!