Svoboda nebo Novák? Jaká jsou nejpoužívanější jména v ČR a jaká byste asi nechtěli? Možná se budete divit!

Některá křestní jména a příjmení jsou v České republice naprosto běžná, další naopak ojedinělá. Pojďme se tedy podívat do obou oblastí, protože tam i tam nalezneme mnoho zajímavostí.

Nejpoužívanější a netradiční jména v Čechách

Osobní jména jako součást našeho života

Ačkoli se nad tím příliš často nezamýšlíme, osobní jména jsou velmi důležitá a doprovázejí nás po celý život. Zatímco křestní jména jsou volitelná, příjmení se dědí v rodině. Existují sice kultury (např. v amazonském pralese), u kterých bychom jasně daná jména hledali marně, na většině naší planety tomu je ale naopak. Dosti ovšem suché teorie. Na následujících řádcích se zaměříme na zajímavosti, které se týkají osobních jmen v České republice.

Nejčastěji používaná křestní jména

Ačkoli v ČR připadá 104 žen na 100 mužů, podíváte-li se na nejpoužívanější křestní jména, budete zřejmě překvapeni. První tři místa v „žebříčku“ nejčetnějších jmen totiž zaujímají ta mužská. Rodiče holčiček tedy možná mají trochu větší fantazii, případně se méně ohlížejí na tradice.

Nejpoužívanějším křestním jménem v České republice je Jiří (296 090 lidí), na druhé příčce se objevuje Jan (293 938) a třetí místo okupuje Petr (272 315). Teprve čtvrtou pozici zaujímá ženské jméno, totiž Jana (264 944), kterou následuje Marie (260 526). Dalších pět příček ovšem opět zaujímají mužská jména, a to Josef (211 317), Pavel (200 997), Martin (188 380), Tomáš (181 926) a Jaroslav (172 785). Až na 11. pozici pak opět figuruje ženské jméno – Eva (152 463).

A co nejpoužívanější příjmení?

Co se týče příjmení, u nich nezáleží na volbě rodičů, takže zde již taková překvapení nenalezneme. Vůbec nejčetnější příjmení je Nováková a poté následuje Novák. Dohromady se takto jmenuje 68 693 lidí. To, že jsou u nás Novákovi nejpočetnější, ostatně asi tušil úplně každý. I u dalších příjmení budeme přitom uvádět statistiku obou variant, tedy ženskou a mužskou.

Za Novákovými tedy zaujímají druhou pozici Svobodovi (51 376 lidí), které následují Novotní (49 239). Bramborovou medaili pak „získávají“ Dvořákovi (45 356) a pátou příčku obsazují Černí (36 105). Dalších pět míst pak patří Procházkovým (32 283), Kučerovým (30 823), Veselým (26 395), Horákovým (24 655) a Němcovým (22 653).

Píč, Kokot nebo Hajzl. Chtěli byste se tak jmenovat?

Jmenovat se Píč (69 lidí) ještě možná není tak hrozné, ale Píčová (68) už je trochu na pováženou. Na druhou stranu Kokoti žijí v České republice jen dva a oba na Ostravsku. Navíc se mezi námi vyskytuje 111 Šoustalů. Jeden z nich, Tomáš, je přitom nadějným českým hokejistou, který je mnohonásobným mládežnickým reprezentantem a aktuálně hraje v kanadské juniorce. Toto příjmení tedy bude ještě možná slavné. A ještě doplňme, že u nás najdeme rovněž 13 Hajzlů, mimochodem všechny v Chrudimi.

Odhlédneme-li od vulgarit, chtěli byste se jmenovat Nevím? Zkuste si totiž představit, jak byste se cítili na úřadě při odpovědi na otázku: „Příjmení?“

Jména známých náboženských a politických osobností

Zabrousíme-li do náboženské oblasti, jméno Ježíš u nás nenajdeme. Věřící lidé by totiž takové pojmenování brali jako rouhání, zatímco ateisté by toto jméno pro svého potomka nepoužili. To vše zní logicky, dokud si neuvědomíme, jak oblíbené je jméno Jesus ve španělsky hovořícím světě.

Na druhou stranu, i u nás najdeme tři Mojžíše a dokonce jednoho Jidáše, což je jméno největšího zrádce v dějinách lidstva (alespoň dle biblického podání). A ne, rodiče se svému synu nemstili. Jak sám František Jidáš Bélai z Humpolce uvedl v jednom rozhovoru, jméno si změnil sám!

Upozorňujeme: v ČR sice nenajdeme žádného Boha, za to Gottů je u nás osm, a to včetně božského Karla.

A na závěr se ještě podíváme na jména neslavně proslulých politických vůdců. Že v kolonce četnosti příjmení Hitler a Stalin v ČR „svítí“ nula, asi žádné překvapení není. Na druhou stranu, křestní jméno Adolf nosí 2 632 Čechů. A světe, div se, dokonce se mezi námi pohybují čtyři Josifové.

Statistiky četnosti křestních jmen a příjmení v tomto článku jsou z veřejně dostupného seznamu na webu MVČR.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Víte, proč se říká „fízl“? Prozradíme vám to!

Typický Čech chce Škodovku a miluje Karla Gotta