ŠVÉDSKO: 5 tipů, kam se v létě podívat!

Pokud už dál nesnesete letní vedra, je čas směřovat svou dovolenou někam, kde se jim dá elegantně vyhnout. Skandinávský poloostrov nabízí v letních měsících příjemné klima a mnoho zajímavostí. My jsme pro vás vybrali TOP 5 míst, které jsou k vidění v zemi, kde je víc než 100 000 jezer a více než 50 % území pokrývají lesy. Vítejte ve Švédsku!

Benátky severu jsou jen jedny. Navštivte Stockholm

Se svými cca 800 tisíci obyvatel je Stockholm nejen hlavním, ale také největším městem Švédska.  Díky množství vodních ploch ve městě (potkávají se zde jezero Mälaren a Baltské moře) a faktu, že centrum města leží na čtrnácti ostrovech, se Stockholmu právem přezdívá Benátky severu. K vidění je zde spousta architektonických zajímavostí (Palác Drottingholm, radnice nebo třeba lesní hřbitov Skogskyrkogården).  Mimo to však za návštěvu zcela jistě stojí alespoň některá ze stockholmských muzeí.  Že si vybere opravdu každý, dokládá fakt, že ve městě jich je takřka 70, v čele s Národním muzeem a muzeem Vasa. Za zmínku pak jistě stojí i muzeum Skanzen, ke kterému náleží ZOO s převážně severskou faunou.

Lesní hřbitov Skogskyrkogården, zdroj: Albert Jankowski

Lesní hřbitov Skogskyrkogården, zdroj: Albert Jankowski

Do Falunu za hornictvím a salámem

Falun je hlavním městem regionu Dalarna a znám je především díky měděným dolům.  Důl Falu Kopparbergsgruva je také nejvyhledávanějším turistickým cílem ve městě, které je zapsáno na seznamu UNESCO. Právě z dolů pochází falunská červeň (jako vedlejší produkt těžby), která je nejtypičtějším znakem švédské architektury. Kromě dolů Falun nabízí zejména Dalarnské muzeum, které návštěvníkům přibližuje tradiční švédský folklór. Město je známé také díky výrobě salámu Falukorv, který je považován, za národní specialitu (takový severský točeňák).

Jezero Vänern: Když se jezero potká s mořem

Vänern je s 5 648 km² třetím největším jezerem v Evropě a největším jezerem ve Švédsku. V poslední době ledové bylo jezero propojeno s mořem a tak v něm lze dnes najít unikátní faunu v podobě mořských živočichů, kteří se adaptovali na sladkou vodu. Kromě zvířeny zaujme jezero i faktem, že je největší zásobárnou pitné vody v Evropě.  Pokud patříte mezi vyznavače rybolovu, Vänern je pro vás jako stvořený.  Tomu nahrává i fakt, že jezero je poseto ostrůvky, ze kterých lze pohodlně rybařit.  Milovníci přírody pak jistě ocení divoký ráz okolní krajiny a lesů.

Ales Stenar: Stonehenge na švédský způsob

Ales Stenar je megalitický monument na jihu Švédska, který připomíná slavnější anglický Stonehenge. Zdejší kameny však netvoří kruh, nýbrž obrys lodě.  Legenda praví, že pod monumentem je pohřben mystický král Ale.  Daleko pravděpodobněji (podobně jako Stonehenge) však sloužil jako kalendář. Monument totiž kopíruje dráhu slunce při letním i zimním slunovratu. Ať tak či tak stojí tato unikátní stavba za návštěvu každého návštěvníka Švédska.

Ales Stenar, zdroj: Wiki

Ales Stenar, zdroj: Wiki

Za polární září za polární kruh

Vysoko za polárním kruhem leží centrum severního Švédska, Kiruna. Právě sem směřujte své kroky, pokud máte zálusk na pozorování polární záře (aurora borealis). Město je zajímavé tím, že díky těžbě železné rudy se propadá a v nejbližších letech jej tak čeká stěhování.  Pro pozorování polární záře je ideální zejména díky své zeměpisné poloze. A jaká je to nádhera, když se sluneční vítr střetne s magnetickým polem země  posuďte sami z videa.

Autor: Amon Surtur

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Ruské cestování přes rozvodněnou řeku

KLDR: cestování s adrenalinem