Svatomartinská husa. Udělejte si konečně pořádný „žrádlo“

Jak se říká: nejlepší dieta je bůček s kusem slaniny. Jestli patříte mezi zastánce nezdravě chutné kuchyně, pak vás jistě potěší náš dnešní recept. Jde totiž o husičku pěkně nadívanou. A nemáme na mysli vaší bejvalku a recept, jak si jí po letech vychutnat, nýbrž pořádnou flákotu! I když… je to drůbež a ne prase…

Svatomartinská husa

Dopředu upozorňujeme, že pečená husa nebo kachna je v očích každý ženský opravdovej majstrštyk. A jestli to zvládnete, tak máte u nás metál! Ale žádný učený z nebe nespadl, takže proč to nezkusit. Alespoň se zabavíte o sobotním večeru, když vás třeba kámoši nechaj ve štychu, a budete si chtít vylepšit náladu nedělním odpoledním sexem s přítelkyní, kterou pozvete na oběd. Peče se totiž den předem.

Hledáme správného opeřence

Tak začneme pěkně od začátku – husou. Přestaňte hledat tu vhodnou na Facebooku a raději se vydejte do obchodu. Teď se bavíme o opeřenci a ne o večerní návštěvě vašeho bejváku. Nejčastěji se prodává o váze tři a půl až pět kilo. Takže záleží, jak velkej máte hlad a kolik lidí s vámi poobědvá. (Možná by se vyplatilo pozvat i budoucí tchýni. Pokud se to povede, máte spojence. Pokud ne, nevadí, alespoň se dlouho neukáže a budete mít klid.) Přikupte ještě kmín a sůl, jestli to doma nemáte. Nezapomeňte ani na přílohu. Ideální je červené zelí a knedlíky. A teď zpátky do kuchyně.

Oškubat! Ano, úplně!

Jestli vám někdo říkal, že oškubat někoho je špatné, u husy to neplatí. Dejte si záležet, je potřeba, aby byla celá holá. (Příznivci bobrů teď na chvíli zapomenou na svoje zarputilé vyznání.) Pokud vám zbude jemné peří, pak ho opalte zapalovačem, dělá se to běžně. Pak sáhněte do útrob opeřence a vyndejte z něj droby. (Je to docela příjemnej pocit. Asi si hned vybavíte legendární Prci, prci, prcičky...i když tam šlo o koláč. Daší praktiky z filmu ale nenapodobujte. Ne dnes.) Zpět k huse. Droby se hodí na vývar, ale o tom až jindy. Pokud se nechcete zabývat vývarem, dejte je sousedce. Třeba někdy přijde na kafe. 😉

Zahrajte si na zabijáka

Tuk je fajn, ale na huse je ho až dost. Takže se ho nebojte okrájet. Pak oddělte křídla (před prvním záhybem) – nedělejte, že jste nikdy nechtěli někoho pěkně rozporcovat. Křídla se hodí zase do polívky. Pak je třeba maso opláchnout a osušit. A teď už jen osolit ze všech stran a okmínovat. Můžete něco hodit i dovnitř. Husu položte na pekáč nebo na hlubší plech a podlijte vodou. Pak zakryjte pekáč víkem. Jestli se někde doma ztratilo, nahraďte ho alobalem. Nemáte alobal? Skočte k sousedce. Stejně jí chcete dát ty droby a křídla. A teď šup s ní do vyhřáté trouby – teda ne se sousedkou, ale s husou. (I když někdy je to prašť jako uhoď. Sousedy si zkrátka nevybíráme stejně jako rodinu.) Nastavte ji tak na 70 ° a jděte si klidně lehnout. Bude hotová tak za 13 hodin. (To víte, je ještě náročnější než bejvalka.) Brnkačka ne? A pak že se bez ženský neobejdeme!

Co by se mohlo hodit

  1. Ideální doba, kdy dát maso do trouby, je desátá večer.
  2. Nařiďte si budík na desátou ráno. Až vstanete, tak zvyšte teplotu v troubě. Tehdy se můžete také pustit do přílohy. Pokud se vám zdá, že už jste se snažili až až, kupte k tomu knedlík a kysané zelí. Zelí stačí osmahnout na cibulce a zahustit jíškou. Domácí je sice nejlepší, ale dá se koupit i v prášku a stačí jen zasypat a promíchat. Množství soli už necháme na vás.
  3. Jestli ještě o půlnoci nespíte, koukněte na to pro jistotu, jestli se voda nevyvařila. Dejte si bacha na bezpečnostní pojistku. Moderní trouby mají ve zvyku se po čase vypnout.
  4. Víko odstraňte cca hodinu před podáváním. Nastavte troubu na 180 stupňů. Ona se vám pěkně vybarví. 🙂 Teda snad ne do černa, ale do zlatova.
  5. Sádlo použijte na polití na talíři. Zbytek je super na chleba nebo večer na bolavá záda – říkávala babička. Hlavně za studena!
  6. Nejlepším společníkem k huse je kromě vaší přítelkyně i mladé svatomartinské víno. Že jste ho nekoupili? Tak upalujte! Ať to ještě stihnete. Však ona nějaká ta večerní vinárna ještě otevřeno má.
  7. Husu seženete ve specializovaných obchodech s drůbeží nebo touhle dobou i v supermarketech. Připravte si peněženku, každá sranda něco stojí. A co teprv husa nebo kachna! I když husa z Facebooku vás určitě vyjde dráž. To se můžeme vsadit.

A než se vám to upeče, tak si přečtěte, kdo dělá nejlepší husu. Jestliže to zvládnou senioři, tak vy určitě taky!

Nejlepší husu pečou senioři!

Možná jste to netušili, ale každý rok se koná soutěž o nejlepší recept na svatomartinskou husu. Soutěž se pořádá ve Frenštátě pod Radhoštěm už pátý rok a pořadateli jsou Městské kulturní středisko ve Frenštátě pod Radhoštěm ve spolupráci s Hotelovou školou Frenštát pod Radhoštěm. Letos o tenhle titul soutěžilo celkem sedm receptů. A kdo vyhrál? Porota zvolila recept paní Ludmily Klimovské a kolektivu seniorů domova Hortenzie. (Zdroj: Frenstat.info)

To koukáte co? Tak a teď už hybaj servírovat a ať se vám dělaj boule za ušima.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Top 7 horkých nápojů proti mrazu. Tyhle jste ještě nekoštovali!

3 nechutná jídla, co jsou dobrá