Stydíte se vyrazit na nudapláž? Změníte názor! Jak začít s nudismem, kde jsou nelepší pláže a jak se tam chovat?

Nudapláže jsou fenoménem, který každý zná, ale moc často o něm nemluví. Nahota na veřejnosti je totiž v mnoha ohledech stále ještě tabu. My se ovšem právě na nudismus zaměříme.

Nudapláž

Krátký pohled do historie organizovaného nudismu

Ačkoli vždy existovali jedinci, kterým oblečení příliš „nevonělo“, počátky organizovaného nudismu bývají datovány do počátku 20. století. První nudistický klub s názvem Freilichtpark spatřil světlo světa v roce 1903, a to u Hamburku. V dalších desetiletích však tento trend nepřekročil hranice Německa. Teprve po 2. světové válce došlo s nárůstem turismu k rozšíření nudapláží do dalších částí světa a brzy se už jednalo o mezinárodní fenomén. Ovšem spíše v západních zemích…

Nudismus za „bolševika“ v ČSSR: od represí k legalitě

Nudismus se postupem času objevil také v Československu. Konkrétně jej sem „přivezl“ jistý Miloš Smutný, který se s ním seznámil na poloostrově Darss v bývalé NDR. To bylo v 70. letech. Soudruzi ovšem takové extravaganci nepřáli. Nudisté tedy byli v ilegalitě a tehdejší policajti jim nedali pokoj. Tehdy se ostatně o nudistických plážích ani příliš nehovořilo. Mnoho lidí se proto s tímto fenoménem seznámilo skrze hon četníků na nudisty ve filmu Četník ze St. Tropez.

Ke změně však nedošlo až po změně režimu, jak byste možná očekávali, ale už v 80. letech. Za první místo, kde se nudisté mohli oficiálně scházet, je dnes považován Šeberovský rybník v Kunraticích. Tato změna přitom konkrétně nastala v roce 1983. I přes vystoupení z ilegality ovšem „esenbáci“ nudistům úplný pokoj nedali. Příslušníci Sboru národní bezpečnosti se totiž zřejmě nechtěli připravit o pohled na nahé ženy a někteří možná i na dobře stavěného chlapa. Po roce 1989 každopádně přestal být nudismus problémem, tedy pokud někdo nevyrazil nahý do obchoďáku.

Exhibicionismus a voayerství? V žádném případě!

Mnoho lidí se domnívá, že část nudistů jsou exhibicionisté, kteří se rádi ukazují nazí, a druhá část patří mezi voayery. Ti se tedy chtějí spíše dívat, než předvádět. Samozřejmě že takoví lidé se asi budou kolem nudistických pláží „točit“, nicméně skutečnost je jiná, tedy alespoň podle oficiální filosofie. Podle ní je nahota přirozená, na nudaplážích naleznete přátelštější atmosféru a roli hrají i zdravotní důvody, protože v namočených plavkách lze nastydnout a ve hře jsou také další zdravotní komplikace (např. infekce).

Poprvé na nudapláž: co dělat a čeho se vyvarovat

Pokud byste si chtěli pobyt na nudistické pláži také vyzkoušet, určitě napoprvé nevyrážejte sami, ale vezměte si s sebou nějakého známého či známou. Na místě navíc nedoporučujeme příliš zírat po ostatních. Není to taktní, a pokud navíc vyrazíte s manželkou či přítelkyní, mohla by z toho být doma večer docela mela. Na nahotu si ale pravděpodobně brzy zvyknete. A jestli ne, můžete strávit většinu času ve vodě či na dece na břichu. Nezapomeňte si ale zabalit opalovací krém s vyšším ochranným faktorem. Sluneční světlo totiž bude dopadat na místa, kam obvykle nesvítí.

3 nejkrásnější nudistické pláže v České republice

  • Jezero Lhota. Tato vodní plocha se nachází u Brandýsa nad Labem. Charakteristická je průzračnou vodou, písečnými plážemi a okolním borovým lesem. Potěší i vybavenost, neboť na nudistické pláži, která se nachází na severovýchodě zatopeného lomu a je jeho nejslunnější částí, jsou např. k dispozici stánky s občerstvením nebo toalety.
  • Hostivařská přehrada. Pokud byste se zeptali pražského nudisty, jaká je jeho nejoblíbenější pláž, zřejmě vám odvětí, že ta u Hostivařské přehrady. Opalovat se tu lze na písečném podkladu či travnaté louce a velmi kvalitní je rovněž zázemí (občerstvení, toalety, hřiště na volejbal apod.). Jen voda nepatří k nejčistším.
  • Jezero. Ne, nejedná se o chybu. Vodní plocha u Poděbrad se skutečně nazývá Jezero. Nudapláž přitom naleznete na jeho úplném východě. Písčité i travnaté pláže i okolní stromy tvoří příjemné prostředí, na druhou stranu veškeré služby jsou v části pro „plavkaře“ a bez plavek sem nemůžete (není-li tedy vaším primárním zájmem pohoršovat).

Kde se opalovat „na Adama“ v zahraničí?

Pro české turisty je Chorvatsko zemí zaslíbenou. I v této zemi bývalé Jugoslávie se nachází některé oblíbené nudapláže. Asi nejznámější je přitom kemp Koversanda, který každoročně navštíví i mnoho českých příznivců „nahoty“. Oblíbené nudistické pláže ovšem najdete i ve Francii. Upozornit chceme především na Cap d‚Adge. Nejde totiž pouze o pláž, ale o celou nudistickou část města! V tzv. hlavním městě nudismu tedy můžete vyrazit tak, jak vás pánbůh stvořil, třeba i na jídlo.

Populární nudapláže pochopitelně fungují i v dalších evropských, vesměs středomořských zemích (Řecko, Itálie či Španělsko). Na závěr se ale vydáme poněkud dále. Zveme vás totiž na největší nudistickou pláž na světě! Část pláže Kapiti Coast na Novém Zélandu západně od Wellingtonu sice začala fungovat až v roce 2009, ale i díky své rozloze je velkým lákadlem pro turisty preferující nahotu. Neobvyklé tu sice nejsou demonstrace proti nudistům, ale prudérnost prozatím nezvítězila.

Tip na závěr: pokud holdujete nahotě na plážích, rozhodně to nezkoušejte v arabských zemích. Ostatně přísná pravidla ohledně nudismu panují rovněž v USA, a to z důvodu ohrožení mravnosti. Inu, pánbůh měl zřejmě zavřené oči, když tvořil pohlavní orgány…

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nahota v průběhu času – dnešní doba je mnohem slušnější, než si myslíte!

Je nahota nevhodná? Nebo naopak super?