STOP přesčasům: 5 tipů pro vyšší produktivitu práce

Jako mnozí další řešíte klasické dilema, vzít milou do kina nebo konečně dodělat pracovní resty nasbírané za poslední měsíc? Zkuste naše tipy a stihnete obojí!

produktivita prace

Schovejte mobilní telefon

Jednou z nejvýraznějších distrakcí a krutým narušitelem vaší pracovní koncentrace je mobil. Zprávy od kámošů na WhatsApp, SMS, notifikace z Facebooku, upozornění z různých her nebo Instagramu, to všechno se snaží získat vaši pozornost – často úspěšně. Aktuální průzkum vědců z University of Southern Maine jednoznačně potvrdil, že telefon na stole minimalizuje produktivitu práce při provádění komplexních úloh.

Je občasné zodpovězení SMS nebo zprávy z instant messagingu vážně tak škodlivé? Chybujeme více? Věda říká ANO. Podle další studie, tentokrát se signaturou kapacit z Michigan State University čísla hovoří jasně: lidé, kteří byli od pracovní činnosti vyrušení na pouhé 2,8 sekundy, dělali při návratu k práci dvakrát tolik chyb. V případě vyrušení na 4,2 sekundy se pak dopouštěli dokonce trojnásobku chyb.

E-mail jen 3x denně

V dnešní době je jeden z hlavních pracovních nástrojů zároveň jednou z primárních brzd produktivity. Mnozí lidé stráví až polovinu pracovní doby jen vyřizováním elektronické pošty – a to je děsivé.

Pravidlo vysoce produktivních vedoucích pracovníků zní 6–12-6: tito lidé svůj e-mail kontrolují jen 3x denně, hned po probuzení, v poledne a na konci pracovního dne. A funguje to!

Dej si pauzu

Podle aktuálního průzkumu společnosti DeskTime, která vyrábí stejnojmennou aplikaci pro měření času a činností zaměstnanců, superproduktivní jedinci dodržují jednoduché pravidlo. Pracují 52 minut a 17 minut odpočívají. To jen potvrzuje výsledky předchozích průzkumů, které poukazují na prospěšnost odpočinku a pracovních přestávek (z hlediska produktivity, motivace i prevence vyhoření).

V praxi je poměr 52 odpracovaných ku 17 přestávkovým minutám samozřejmě nereálný. Znamenalo by to, že si každý den dáváte pauzu v souhrnu na celé dvě hodiny. Zkuste tedy alespoň pětiminutovky, rozdíl byste měli pocítit okamžitě.

Hluk přebij správnou hudbou

Děláte v open-space? Upřímnou soustrast. Sluchátka jsou v takovém případě takřka nezbytností. Ale pozor, dejte si pozor na volbu správné hudební kulisy. Podle aktuálního průzkumu magazínu Applied Cognitive Psychology může např. popová hudba se zpěvem negativně ovlivnit paměťové schopnosti a vést ke zhoršenému porozumění psanému textu. Řešení? Pusťte si zvuky přírody – tekoucí vodu apod. – ty mohou naopak přispět ke zlepšení nálady a zvýšení celkové pracovní produktivity. Zkuste třeba tyto stránky.

Připrav se na zítřek, budeš mít náskok

Těsně před odchodem z práce si připravte seznam úkolů na zítřek. Jelikož jste ještě v „pracovním módu“, zabere vám to nejspíš jen pár minut, kdybyste se tím zabývali ráno, potrvá vám to několikanásobně déle. Seznam si přitom rozdělte na dvě části: v hlavní části mějte úkoly, které je třeba udělat, ale nijak nehoří, druhou část pak věnujte úkolům s nejvyšší prioritou (maximálně 3).

Máte nějaké další tipy pro zvýšení pracovní produktivity? Sem s nimi!

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Práce z domova? Takhle ji zefektivníte!

Únava v práci? Zkuste tenhle osvědčený fígl! To vás probere!