Spolehlivý detektor lži neexistuje. K čemu vlastně je, když není stoprocentní?

Spolehlivý detektor lži samozřejmě neexistuje. Není však jeho používání ve skutečnosti spíše kontraproduktivní a může vůbec vyšetřovatelům s něčím pomoci? Chcete znát odpověď?

detektor lzi

Jak takový detektor lži vlastně funguje?

Detektor lži (odborně polygraf) je zařízení, které všichni známe z různých krimi seriálů. Samozřejmě se ale používá i ve skutečných případech. V průběhu tzv. fyziodetekce je člověku kladena série otázek, které vybírá vyšetřovatel a psycholog a výsledný graf následně vyhodnocuje specialista. Celý proces vychází z předpokladu, že pokud člověk vědomě lže, vyvolá to odpovídající (stresovou) reakci. Používány jsou přitom hned dva přístroje:

  • Digitální polygraf zaznamenává fyziologické hodnoty, a to krevní tlak, tepovou frekvenci, dech a odpor kůže.
  • Hlasový analyzátor zároveň zaznamenává stres v hlase dotazované osoby.

Může to všechno vůbec někomu pomoci?!

O relevantnosti polygrafu se diskutuje velmi dlouho. Ač jsou někteří odborní pro, většina má k výsledkům fyziodetekce výhrady. Tak například americká Národní akademie věd vydala v roce 2003 prohlášení, v němž stojí, že jsou takové výsledky nespolehlivé, neobjektivní, a tedy nevědecké.

Problém je, že chladnokrevný zločinec, který je vinen, může být natolik v pohodě, že k žádné zvýšené stresové reakci nedojde. Naopak nevinný člověk, jenž bude mít „v kalhotách“, může dopadnout o poznání hůře. Není tedy divu, že Leonard Saxe, bývalý ředitel Střediska pro aplikované společenské vědy na Bostonské univerzitě uvedl, že polygraf není detektor lži, ale detektor strachu.

Z těchto důvodů je zřejmé, že výsledky z detektoru lži příliš spolehlivé nejsou. A skutečně, jako důkaz se u soudu ve většině zemí nepřipouštějí. Na jednu stranu je sice dle některých údajů polygraf zhruba o 64 % přesnější než čirá náhoda, nicméně stále je tu velký prostor pro omyl.

Výsledky z detektoru lži dokonce někdy využívají obhájci jedné či druhé strany, kteří si mohou udělat vlastní fyziodetekci (toto ovšem funguje spíše za Atlantikem). Pokud jim takové výsledky hrají do karet, budou se pochopitelně hodně snažit, aby se dostaly na veřejnost, k soudci a v některých zemích i ke členům poroty.

Nutno ovšem podotknout, že až doposud jsme se na detektor lži nedívali tak úplně správně. Ve skutečnosti totiž nemá posloužit k usvědčení podezřelého, ale spíše pomoci kriminalistům ve vyšetřování. A jak si ještě ukážeme, v tomto ohledu se může jednat o velmi dobrého pomocníka!

Použití detektoru lži v ČR má dlouhou tradici

V České republice, resp. v tehdejším Československu se polygraf začal používat již v roce 1981. Podstoupení polygrafické testu je ovšem u nás nejen dobrovolné, ale pokud daná osoba odmítne, nevrhá to na ni negativní světlo. Navíc se výsledky nepovažují za důkazní formu. V USA naopak téměř polovina států výsledky u soudu připouští, ale pouze shodnou-li se na tom žaloba i obhajoba, což bude pravděpodobně poměrně vzácné.

Použití detektoru lži je v ČR pochopitelně vyžadováno především v případě násilných trestných činů, protože kvůli ukradeným cigaretám na benzince se zřejmě fyziodetekce provádět nebude. Dochází k němu přitom většinou v prvních fázích vyšetřování a vyšetřovatele může správně nasměrovat.

Tak tomu bylo např. v roce 2007, kdy detektor lži pomohl kriminalistům nalézt tělo starší ženy z Mikulova a zároveň obvinit jejího manžela z vraždy, z níž byl podezřelý. Ten totiž dle polygrafu velmi nezvykle reagoval na slovo „garáž“. A později bylo právě na tomto místě tělo ženy nalezeno.

Detektor lži byl ostatně použit i v některých případech proslulých českých vrahů, a to včetně asi nejznámějšího případu tzv. Orlických vražd. Jejich vykonavatel Ludvík Černý byl totiž obviněn i díky výsledkům fyziodetekce a nakonec si od soudu „odnesl“ doživotní trest. Černý se na druhou stranu nikdy nepřiznal a dodnes tvrdí, že na něj bylo vše policií ušito…

Na tomto videu si v čase od 20:39 do 22:33 můžete sami prohlédnout reakci Ludvíka Černého na výsledky z detektoru lži. Potěšen evidentně nebyl:

https://www.youtube.com/watch?v=YYr_Rj9QzZY

A co si o detektorech myslíte vy?

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Detektor odposlechů. Braňte se proti odposlechům, mohou být kdekoliv!

Arzenál policie ČR: jak vám změří rychlost a jak se bránit