Solidarita ještě stále existuje. Kdo a čím letos zabodoval? Tyhle dobré skutky si zamilujete!

Imigranti, terorismus, dluhy, vraždy, politika, ekologické katastrofy. Najde se v tomhle světě aspoň něco pozitivního? Věřte nebo ne, ale jo. Tenhle rok se vytáhnul Zuckerberg, slavná hokejka, a dokonce i známá firma s elektronikou. Co dojemného udělali?

Vánoce jsou tu. Hodně lidí se právě během nich slituje nad opuštěnými dětmi z dětských domovů, psy v útulcích, bezdomovci na ulici. Nebo ne? Připadá vám, že solidarity je čím dál méně? Není, akorát není tolik vidět. Pokud se nejmenujete třeba Mark Zuckerberg. Nic to však nemění na tom, že jeho gesto uskutečněné před pár dny leckomu vyrazilo dech.

Svět jako velká žumpa

Zakladatel sociální sítě Facebook a osmý nejbohatší člověk světa na svém profilu uvedl, že věnuje na charitu 99 procent svých akcií ve firmě. Stalo se to, když se Markovi a jeho ženě narodila dcera Max. Tihle rodiče si pro svoji dceru přejí lepší svět, a proto to gesto.

„Na pomoc k dosažení tohoto cíle rozdáme během našich životů 99 procent akcií Facebooku. Víme, že je to jen malý příspěvek v porovnání se všemi zdroji a talentem lidí, kteří už na tom v současnosti pracují,“ je uvedeno na profilu. (V přepočtu na peníze se v současnosti jedná o 45 miliard dolarů.)

Ve zprávě burzovním regulátorům zase stojí, že se šéf velmi hodnotné firmy zavazuje v příštích třech letech prodávat akcie maximálně za miliardu. To aby nezpůsobil velký poprask. Co na tohle říct? Klobouk dolů, Mark je třída. Ale i jiní lidé mají srdce na tom správném místě.

Soucit? Ještě stále v kurzu

Například hokejista Dominik Hašek kdysi dávno daroval hokejové škole pro chudé děti v Buffalu v přepočtu 35 milionů korun, což nebylo jediné, co pro sociálně slabé udělal. Podle všeho každoročně na tuto školu přispívá částkou padesát tisíc dolarů. Letos na podzim nešetřil ani hokejový obránce Canadiens  P. K. Subban, který věnoval montrealské dětské nemocnici neuvěřitelných 240 milionů korun. Solidarita opravdu nevymírá. A občas ji projeví i nadnárodní korporace.

Skvělý nápad tam, kde byste ho asi nečekali

Společnost Siemens letos na jaře spustila zajímavý projekt pro lidi bez domova. Během jednoho roku dá šanci na nový start dvaceti lidem. Znamená to, že jim nabídne práci a po dobu jednoho roku i střechu nad hlavou.

Je tu i možnost využití firemních právníků, kteří dobrovolně radí, co s dluhy. Experiment odstartovala mohelnická pobočka, ale vedení firmy nápad hodlá rozšířit i do těch ostatních. Pokud ani tohle není podle vás příjemné gesto, tak pak už nic.

Mimochodem, dne 20. prosince je Mezinárodní den lidské solidarity, který v roce 2005 vyhlásila Organizace spojených národů. I kdyby to znamenalo, že na poště zvednete ze země staré paní občanku, nebo bezdomovci dáte banán jako týpci ve videu, měli byste to udělat. V tomhle světě je těch příjemných věcí totiž sakra málo.

A co dobrého jste letos udělali vy?

Autor: Adam

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

I bezdomovec je člověk. Suďme, až se projdeme v jeho botech

Dojemná záchrana uprchlíka. Šlo o minuty!