Singletasking se zase dostává do módy – znamená to konec populárního multitaskingu?

Určitě taky multi-taskujete. Všichni toho přece chceme stihnout co nejvíc. Ale je dělání více úkolů zároveň tou nejlepší cestou? Ukazuje se, že ne…

Multitasking se rozhodně řadí mezi takzvané buzzwords – tedy jakási módní slovíčka, která v určitém období slýcháme odevšad. Poslední dekádu jsme byli zahlceni výčtem výhod, které dělání více věcí zároveň přináší, a ruku v ruce s tím přicházely i rady, jak si takovou dovednost osvojit. Hledejme za tím technologie, vždyť snaha o efektivní multitasking dlouhodobě zaměstnává vývojáře mobilních operačních systémů, a jelikož žijeme v technologiemi určovaném světě, musel se tento přístup nutně projevit i v požadavcích na člověka.

Skutečně to nejlepší?

Jenže v poslední době se ukazuje, že multitasking zas taková výhra zřejmě není. Nedávné výzkumy ukazují, že náš mozek jednoduše není takto stavěný. Pokud se snažíme dělat více činností zároveň, obvykle je sice nějak zvládneme, ale výsledek nebývá tak kvalitní, jako když se delší dobu soustředíme pouze na jednu činnost. A navíc takto ani neušetříme moc času – když se štěpí pozornost, tak i napsání obyčejného mailu nám trvá absurdně dlouho. Musíme totiž zas a znova vzpomínat, kde jsme to přestali, a opakovaně pronikat do tématu.

Aby toho nebylo málo, multitasking zřejmě nepřímo zhoršuje i paměť. Pokud vykonáváte vícero úkolů zároveň, zvyšuje se vám tvorba hormonu kortizolu, jenž souvisí se stresem. Protože neustále měnit svou pozornost je samozřejmě vyčerpávající a stresující. Jenže vyšší hladina kortizolu souvisí i s pamětí, respektive se zhoršováním její dlouhodobé části.

Jak z toho ven

Když se nám tedy ukazuje, jak je multitasking nevýhodný, proč v něm pokračovat? Zkusme se vrátit ke starému dobrému singletaskingu, kdy se plně ponoříme do jednoho vykonávaného úkolu a na nic víc nemyslíme. Jenže to v důsledku není tak jednoduché, jak se zdá – už jsme to totiž zapomněli! Nejspíš se řadu let snažíme stíhat všechno možné zároveň a už se ani pořádně nedokážeme koncentrovat na jednu aktivitu. Takže, jak na to?

Nabízí se odvěká poučka, abyste s časem nakládali jako s penězi. Co uděláte, když zjistíte, že máte každý měsíc málo peněz? Nejspíše začnete sledovat (ideálně pomocí nějakých aplikací), kolik a za co utrácíte, abyste následně mohli osekat zbytečné výdaje. S časem se dá pracovat stejně. Začnete používat jednu z mnoha aplikací, které zaznamenávají vaši aktuální aktivitu a čas, který s ní strávíte. Díky tomu se stanou hned dvě věci: Zaprvé zjistíte, na čem trávíte zbytečně mnoho času a co vás reálně odvádí od dělání toho, v čem vidíte smysl. A zadruhé, což se více týká tohoto tématu, nebudete mít nutkání dělat více věcí naráz. Když totiž víte, že máte zapnuté sledování času k danému úkolu, nebudete si kazit statistiky googlením zbytečností, co vás právě napadly, či obsesivním sledováním mailové schránky. Prostě budete dělat, co máte za úkol.

Díky tomu byste měli být schopni rychleji a lépe zpracovávat rozličné úkoly. Domluvte se i s kolegy, je-li to nutné, že nebudete na mailu neustále, ale třeba dvakrát do hodiny. Zkuste si zařídit takové pracovní prostředí, který vás vybízí k singletaskingu a nenutí dělat příliš mnoho věcí najednou. Budete rázem spokojenější, klidnější a taky produktivnější!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:

STOP přesčasům: 5 tipů pro vyšší produktivitu práce

Jak se krade pozornost? 18 lidí to názorně ukazuje