Silvestrovský večírek. Kterých 5 věcí vás může zabít? Tohle jste asi nečekali!

I když to vypadá, že Češi prožijí Silvestr se samopaly v zádech kvůli zvýšeným bezpečnostním opatřením, jsou tu i další věci, které vás mohou zabít. Dejte si pozor nejen na teroristy, ale i na kafe a vodu!

Silvestr přináší kromě oslav i rizika úrazů a otravy alkoholem. V podstatě to má vždycky stejný scénář. Litry chlastu a spousty jídla, uvolněná zábava, zanedlouho dost slušné množství alkoholu v žíle střídané absolutním oknem a usnutím v poloze, za kterou by se nemusela stydět ani kobra královská. Že kdosi spadnul z balkónu? A koho to odvážela rychlá? Příležitostí, jak se poslední den roku zbourat nebo rovnou zabít, jsou mraky. Nevěříte? Tady je pět důkazů!

1. Panáček k panáčkovi

Bez alkoholu to na Silvestra docela drhne. Být na suchu? Něco nemyslitelného! Akorát potíž je v tom, že smrtelná dávka alkoholu pro dospělého člověka se pohybuje v rozpětí čtyři až šest promile. Ovšem poměrně nezanedbatelný fakt v tomhle cirkusu hraje vytrénovanost, pohlaví, tělesná konstituce, věk a v neposlední řadě i neuvěřitelné štěstí přející opilcům.

Za všechny jmenujme třeba rekordních 10 promile alkoholu v krvi, jež lékaři v roce 2013 naměřili v nemocnici v západopolském městě Goleniów 40leté ženě. Z nemocnice normálně odešla po svých, i když toto množství odpovídá tak 27 dvanáctkám nebo 34 vodkám vypitých během čtyř hodin.

Ředitel goleniówské nemocnice Darius Adamczyk se pro tamní list Gazeta Wyborcza nechal slyšet, že i když tato žena překročila dvojnásobně smrtelnou dávku alkoholu v krvi, nezemřela, protože organismus alkoholiků reaguje odlišně než u ostatních lidí. Však v Polsku by mohli vyprávět. Tamní rekord pro chlapa je 14,8 promile. Půjdete letos radši do kafe? No tak prosím!

2. Černé zlato, co se netřpytí

Traduje se, že francouzský filosof Voltaire vypil až padesát šálků kávy denně. Tak na tohle nemáte! Ale už vám někdo někdy řekl, co je považováno za rozumnou míru?

Když v roce 2003 zkoumali v Kanadě více než 200 studií o účincích kofeinu, dospěli tamní vědci k závěru, že 400 mg kofeinu denně (2 – 4 šálky) odpovídá bezpečné dávce pro zdravého dospělého člověka. Co se stane, když to přesáhnete? Některé výzkumy uvádí, že kofein přechodně zvyšuje krevní tlak a že kvůli zvýšené srdeční aktivitě může přivodit infarkt. Tak opatrně.

Mimochodem, Mezinárodní olympijský výbor v minulosti zařadil kofein na seznam zakázaných látek (v případě zjištění více jak 12 µg/ml moči). Od roku 2005 však již toto nařízení neplatí. Tak klidně pijte, co hrdlo ráčí. A taky jezte. Akorát musíte vědět tohle…

3. Sůl nad zlato?

Chlebíčky, jednohubky, tyčinky, brambůrky a tak dále. Paráda! To k pití patří, jenže pozor na hloupé nápady se solí. Smrtelná dávka pro člověka jsou tři gramy na kilogram hmotnosti, což pro normálně stavěného chlapíka může znamenat hranice už od 200-280 g soli – zhruba tři polévkové lžíce.

Pokud je do organismu dostanete „jen tak nasucho“, okamžitě se změní osmotická rovnováha, což zapříčiní odvodnění buněk. Metabolismus se zblázní. A šmitec. Otázkou je, kdo by něco takového dělal? No však říkáme, že silvestrovské sázky uzavřené v opilosti jsou zrádné….  Letos radši na vodě? No, i tady si musíte dávat bacha.

4. Voda jako zabiják

Pokud do sebe nasoukáte asi pět litrů čisté vody, a to v kratším časovém úseku, opět dojde na rozhození osmotické rovnováhy v těle (hyponantremie). Průběh je takový, že si budete připadat, jako by vás někdo praštil lopatou, pak dojde na bolest hlavy, křečové záchvaty a bezvědomí. Teď už zbývá jen to, abyste se přehulili.

5. Milovaný nikotin

Udává se, že smrtelná dávka nikotinu je 50-60 mg, což znamená, že k tomu, abyste to na party zabalili, by teoreticky stačilo vykouřit zhruba jednu až dvě krabičky cigaret. Akorát těžko říct, jestli by to dopadlo.

Každý organismus reaguje jinak, a je pravdou, že nikotin se časem v organismu odbourává. A ukažte prstem na někoho, kdy by ty dvě krabky na posezení dal. Opatrní tedy buďte spíš na svoje okolí. Otrava nikotinem totiž není žádná sranda. Už jste slyšeli o případu, kdy staford z Británie sebral svému pánovi elektronickou cigaretu a rozkousal nádržku s nikotinem? Najednou pěna u huby, těžké dýchání a zvracení zakončené smrtí. To si člověk prostě nevybere. Tak hodně štěstí a zdraví v roce 2017!

A co každoročně zabíjí právě vás?

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Míchání alkoholu? Sekt vás neohrozí, ale…

Novoroční předsevzetí? Zvládnete ho? Většina Čechů to nedá!