Sherlock Holmes i potřetí? Jak asi Ritchie oživí Sherlocka?

Herec Robert Downey Jr. je v neposlední době spojovaný právě s jednou jedinou rolí, a to sice komiksového hrdiny Iron Mana. Když ale zapátráme hlouběji v paměti, uvědomíme si, že Tony Stark není Downeyho jedinou filmovou postavou na pokračování. Vzpomeňme si na jeho úspěšného Sherlocka Holmese. Jak je to vlastně se smrtí hrdiny v autorových knihách? Dočkáme se pokračování?

Tyto dvě otázky si můžeme zodpovědět pěkně od konce. Pokračování je už totiž vcelku jisté, jak vypovídá sám herec při pár týdnů starých rozhovorech. Reportéři a veřejnost ho totiž mnohokrát v posledních měsících mohla vidět ve společnosti Guye Ritchieho, který režíroval oba předchozí díly, z nichž každý celosvětově vydělal přes více jak půl miliardy dolarů. Na otázky ohledně toho, zdali spolu Downey a Ritchie hovoří právě o třetím filmu, odpovídá herec kladně. Rozhodně prý ano, nemůže se dočkat i přesto, že je unavený. Třetí Sherlock Holmes podle něj bude velká věc.

Trio stojící za oblíbeným pokračováním

Trio stojící za oblíbeným pokračováním

Peníze jsou, bude i Sherlock?

Nikdo by snad ani nemohl mít jedinou výtku proti tomu, aby Guy Ritchie s Robertem Downey Jr., a nejspíše i Judem Lawem, pokračování natočili. Už vůbec nic proti nemůže říct ani samotné studio Warner Bros., jelikož tučné výdělky přímo táhnou k brzkému započnutí produkce a natáčení. Koneckonců, už je to od Hry stínů pět let, a tím pádem taky vcelku vhodná doba pro otevření starých ran. Když už je řeč o zranění, Sherlock Holmes to měl na konci druhého dílu pěkně na krajíčku… Na krajíčku vysokých Reichenbašských vodopádů, do kterých se svým sokem Moriartym zaletěl přímo po hlavě. A kdo ví, jestli můžeme závěrečnou scénu brát vážně?

sherlock-holmes-a-game-of-shadows-sherlock-james-moriarty-reichenbach-waterfall-ending-robert-downey-jr-jared-harris-review

Osudový pád

Autor zabil, autor oživil

Autor knižních detektivek a povídek o známém soukromém očku, Arthur Conan Doyle, nechal svého hrdinu zemřít téměř na vlas stejně. Vysvětlení, se kterým pak ovšem Holmes pro svého přítele doktora Watsona přišel, bylo takové, že vůbec nepřepadl přes zábradlí, ale vyšplhal na výše položenou horskou rampu. Takové odůvodnění není pro film možné, protože v něm jasně my, i Watson vidíme, jak Holmes přepadl přes zábradlí spolu s Moriartym.

Sherlock-Holmes_Robert-Downey-Jr

Příznačná fotka u rozbořené kobky

A jak bude pokračovat?

Doyle chtěl svého hrdinu zabít, protože už mu jeho dobrodružství přišla zdlouhavá a nebavila ho. V roce 1893 ho tak skutečně i zabil, ale z ohledu na pobouřené a neústupné čtenáře Sherlocka Holmese o deset let později opět vrátil v první ze třinácti detektivních povídek titulovaných jako Návrat Sherlocka Holmese. Povídka dostala jméno Prázdný dům, a soukromý detektiv se svým „osobním doktorem“ mají tentokrát misi dostat do vězení nebezpečného plukovníka Sebastiana Morana, bývalého zaměstnance Profesora Moriartyho.

guy_ritchie_39270

Rivalové až za hrob

Potenciální zápletku filmového pokračování bychom tedy měli, otázkou zůstává, jak se s tím popasuje režisér Guy Ritchie a především scénáristé. Původní scénář měl už před pěti lety sepsat Drew Pearce, který napsal také Iron Mana 3. Podle nových informací zahraničního filmového webu Deadline má ale Pearce nahradit nový scénárista, James Coyne, který má scénář předělat. Coyne za sebou sice nemá příliš moc scénáristické práce, kterou by nás mohl uchvátit, nyní ale můžeme brát jako dobrou zprávu alespoň to, že se už konečně něco děje.

Co myslíte vy, jak Ritchie oživí Sherlocka? Byl konec druhého dílu skutečný?

Autor: Jan Marek