Seznamte se se zombie. Co to vlastně je?

Zombie lze dnes potkat na každém kroku. Naštěstí ne ve skutečnosti, ale v kultuře, i když někteří lidé se jim vzhledem a chováním docela podobají. Odkud se vzal tenhle fenomén?

Původ zombie fenoménu

Zombie je dnes známý jako nemrtvý. Jenže původní význam byl trošku jiný. Tento fenomén bývá nečastěji spojován s voodoo, tedy s kultem, který má své počátky na Haiti na konci 17. století. V tomto náboženství ovšem nešlo ani tak o nemrtvé, ale pojem „zombie“ označoval lidi, kteří byli pod vlivem jiné osoby, neměli vlastní vůli a slepě plnili rozkazy. V naší vlastní kultuře bychom tedy mohli tímto slovem označovat ty, kteří bez „keců“ následují jakékoli politické či náboženské dogmatiky.

Pokud už nyní ostatně zabrousíme do populární kultury, právě takto byli lidé postižení voodoo rituálem zobrazeni v americkém filmu Putovala jsem se zombií (1943). Kdy se tedy vlastně stal ze zombie nemrtvý? Za všechno může režisér George A. Romero, tedy jedna z kultovních postav žánru hororu, který v roce 1968 natočil na tehdejší dobu dosti brutální snímek Noc oživlých mrtvol. Zde už se pohybují obživlé mrtvoly, které lační po lidském mase. Film se stal i díky své kontroverznosti velmi populárním a odstartoval tak fenomén „zombie“, jak je dnes běžně chápán.

Noc oživlých mrtvol není nic pro slabé povahy:

To, že mrtví obživnou, ať už vlivem magie či nákazy, samozřejmě není moc pěkná představa. Stát se obědem nepříjemného souseda, který naštěstí vloni skonal, asi nechce nikdo z nás. A to ani nemluvíme o tom, jak by shnilá těla musela „nádherně“ zapáchat. Kdyby nastala zombie apokalypsa, by tedy asi stoupla nejen poptávka po zbraních, ale také po ucpávkách nosu a deodorantech. Vůni „antizombie“ by si koneckonců již dnes mohli pořídit lidé, jež mají problémy s tělesným zápachem. Každopádně bude lepší, pokud mrtví zůstanou šest stop pod zemí.

Nemrtví se chytli i u nás

Už je asi patrné, že se zombie vyskytují především v americké kultuře. Jenže to, že mrtví nakonec ožijí, je součástí mnoha náboženství. I v křesťanství má ostatně na konci časů dojít ke vzkříšení zemřelých, a to nejen jejich duší, ale také těl. Předpokládáme tedy, že všemocný Bůh má nějak pořešené, že nedojde ke vzkříšení koster a hnijících mrtvol. Což o to, peklo by takový obraz asi sneslo, nicméně v ráji by tato podívaná nepůsobila dvakrát důstojně.

Co se týče naší domoviny, v české literatuře se vyskytují tzv. fexti, tedy lidé, kteří po smrti sesychají, ale nerozkládají se. A někdy se dokonce mohou pohybovat, takže jistá spojitost existuje. O živých mrtvých se ostatně zmiňuje také básník Karel Hynek Mácha, a i literaturou nepolíbení jedinci budou možná znát pohybující se umrlce z Nerudovy básně Svatební košile. Sám autor přitom uvádí, že čerpal z národních pověstí, takže i u nás se nejedná o neznámý fenomén.

Dnes jsou samozřejmě „zombíci“ v české kultuře velmi rozšířeni. A nejen tam. V Praze se např. každoročně koná Zombie Night Run, tedy dost atypický běžecký závod, který si koneckonců můžete na vlastní (husí) kůži  letos v říjnu také vyzkoušet.

Zombie Night Run 2016:

Zombie v současné kultuře. Jsou všude!

Již jsme zmínili některé filmy, z nichž jeden byl pro chápání „zombíků“ jako živých mrtvých zásadní. Další filmaři se ovšem nenechali zahanbit a tak tyto snímky nadále pokračují. Jsou přitom větší, děsivější a krvavější jako např. nedávný hit Světová válka Z (2013). Velmi úspěšným je i americký seriál s příznačným názvem Živí mrtví, který vznikl na základě stejnojmenného komiksu. Ostatně možná neznáte méně známý český snímek Choking Hazard, který je parodií na zombie filmy.

Seznamte se s filmem Choking Hazard:

„Zombíci“ se pochopitelně dostali i do literatury, ale také do hudebního světa. Vzpomeňme např. na videoklip Michaela Jacksona k hitu Thriller. Sám zpěvák byl často za svého života podezírán z toho, že zombie opravdu je, ale to ponechme stranou.

Michael Jackson jako zombie:

Fenomén zombie se samozřejmě nevyhnul ani videohrám. Naopak se zde tato tématika objevuje v hojné míře. Již v 90. letech vznikly populární série jako Alone in the Dark či Resident Evil. Aktuálně získal videoherní podobu výše zmíněný seriál The Walking Dead (Živí mrtví) a velmi oblíbená je např. hra Dying Light, ve které kosíte „zombíky“ opravdu ve velkém.

Zažijte zombie apokalypsu na vlastní kůži:

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zombie: Co dělat, když přijde apokalypsa?

Hodně drsná sranda. V metru útočí zombies!