Sexismus v práci? Jednoduchý mailový experiment vám otevře oči!

Pánové, je tu čas k hloubání. Bolí to, jasně, ale občas je potřeba se zamyslet nad tím, jak se k ženám vlastně chováme. Je to úplně košer?

Nebudeme přehnaně moralizovat o pozici mužů a žen v současné společnosti. Ovšem přestože se o tomhle tématu neustále mluví, rozdíly ve vnímání obou pohlaví přece jen přetrvávají. Jasně to ukázal zajímavý experiment novináře Martina R. Schneidera, který společně s bývalou kolegyní Nicole Hallberg vymyslel neotře lou taškařici, jež vám možná ukáže, jak se věci vlastně mají.

Mailem k poznání

Martin a Nicole pracovali ve stejné firmě. Jejich šéf si na Nicole často stěžoval, jelikož jí prý práce trvala déle. Martin si myslel, že má prostě víc zkušeností, ale ukázalo se, že v tom problém vlastně nebyl. Omylem totiž odeslal několik mailů z Nicoliny schránky (a tedy pod jejím jménem) a narazil na problémy. Klienti všechno zpochybňovali a byli nepříjemní. Když pak napsal tomu samému člověku pod svým jménem, rázem bylo všechno jinak a žádné problémy nenastaly. Martin a Nicole byli překvapeni a podnikli zajímavý experiment.

Celé dva týdny totiž psali za toho druhého. A asi si už dokážete představit, jaký byl výsledek. Martin, vydávající za Nicole, měl samé potíže, klienti nereagovali nebo byli drzí a protivní. Jeden dokonce pokládal otázku, jestli je Nicole single! Oproti tomu Nicole, píšící z Martinova mailu, zažila nejlepší pracovní týden v životě. Všechno jí šlo jako po másle, jelikož nemusela přesvědčovat klienty, aby ji respektovali. Zatímco Martin byl v šoku, Nicole tohle znala celou svou kariéru. Sexismus a dvojí metr opravdu existuje!

U pohlaví diskriminace nekončí

Nejděsivější je však závěr celého případu. Když po dvou týdnech oba pisálci svůj experiment ukončili, šli jeho výsledky prezentovat šéfovi. Ten už dříve měl vůči Nicole sexistické poznámky a i Martin věřil, že tohle by mu mohlo otevřít oči. Jenže nic takového se nestalo a šéf prý řekl, že to mohlo být i z jakéhokoli jiného důvodu. Znechucená Nicole tomu samozřejmě nemohla uvěřit a po čase z práce odešla. Tohle happy end zrovna není…

Někdy stačí jen podpis v mailu

Martin celý příběh zveřejnil na Twitteru a záhy se objevily reakce, že u pohlaví diskriminace nekončí. Pokud má totiž člověk jméno, které naznačuje menšinový původ pracovníka, rázem se k němu klienti chovají hůře také. Suma sumárum, stačí obyčejný podpis v mailu a lidé si o vás hned udělají obrázek a podle něj se k vám chovají. Nevěříte? Můžete si tenhle experiment vyzkoušet sami! Rádi se dozvíme vaše zkušenosti, třeba budete mít na klienty a další cizí lidi větší štěstí než Martin a Nicole. Ale jestli ne, tak nebuďte překvapeni…

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Čtyři důvody, proč vás feministky vždycky zničí

Je nahota nevhodná? Nebo naopak super?