Selfie rozhodně není pouhý trend poslední doby! Jak a kde to všechno vzniklo?

Možná je nesnášíte, ale nejspíš jste sami propadli tzv. trendu posledních let a házíte na sociální sítě selfíčka o sto šest. Tahle „móda“ má ovšem mnohem hlubší kořeny!

Rok 2013 byl vyhlášen rokem selfie a oxfordský slovník tohle slovíčko s velkou slávou zařadil do své databáze. Pokud si nejste jisti přesnou definicí, zmíněný slovník selfie popisuje jako fotografii znázorňující sebe sama, kterou jedinec sám pořídil. A to nejčastěji prostřednictvím digitálního foťáku či smartphonu za účelem následného nahrání na sociální sítě. Jenže kde se selfie vlastně vzaly? Možná se budete divit.

První fotka všech dob

Ano, je to tak. Jedna z prvních fotografií, které byly kdy zaznamenány – podle některých dokonce úplně první – byla v podstatě selfie. Amatérský chemik a zapálený fotograf Robert Cornelius vyfotil svůj portrét už v roce 1839. Američan tehdy vyvinul předchůdce fotoaparátu, jehož objektiv namířil na zeď zadní místnosti jeho rodinného obchodu ve Philadelphii. Hned poté přeběhl před zeď, kde asi minutu stál. A následně čočku opět zakryl, z čehož vznikla jedna z nejstarších dochovaných fotografií. A přitom vlastně selfíčko!

Selfie ve válce

V roce 1944 se na pole selfie pustil britský fotografický časopis Picture Post. Svého reportéra Haywooda Mageeho poslal k výsadkářům, aby s nimi nafotil zajímavé snímky. A co by mohlo být zajímavější než samotný seskok z letadla, že? Magee se vydal s výsadkáři na cvičný seskok a kromě vlastních snímků rozdal i mezi několik vojáků fotoaparáty s instrukcí, aby se vyfotili během seskoku. Výsledky samozřejmě nebyly kdovíjak umělecké, přece jen není úplně jednoduché vyfotit pořádné selfíčko, když padáte k zemi. Ovšem série fotek z téhle události vznikla a magazín měl do březnového čísla trhák.

Duch doby

A dnes už to všichni znáte. Obzvlášť v posledních letech s rozvojem Instagramu a dalších vizuálně orientovaných sociálních sítí se množství selfíček, kterými jsme zaplaveni, neustále zvyšuje. Už v roce 2003 se na trhu objevil mobil s přední kamerou. Ta sloužila hlavně pro videohovory, ovšem samozřejmě s ní bylo možné i fotit selfie. Dnes už je přední kamera standardem pro každý nový telefon a selfíčka neodmyslitelně patří do kultury sociálních sítí. Je to ovšem dobře?

Nebezpečná zábava

Selfíčka jsou podle vás možná neškodnou zábavou, ale zdaleka to není tak jednoduché. Psychologické studie z posledních let ukázaly, že pořizování selfie fotek často souvisí s narcisismem a dalšími psychickými poruchami. To se týká hlavně mužů, u kterých je nadměrné focení těchto fotek často projevem nějaké nemoci. Dámy mohou být přece jen trochu víc v klidu, jelikož u nich je tahle forma exhibicionismu tolerovanější a i pochopitelnější. Takže, chlapi, pozor na selfíčka!

Před dvěma a půl lety se odehrál jeden smutný případ spojený s takzvanou dysmorfofobickou poruchou. Lidé, kteří jí trpí, mají špatný vztah ke svému tělu a jsou přesvědčeni, že se vyznačuje jednou či více abnormalitami. V důsledku pak vyhledávají pomoc plastických chirurgů, zubařů či dermatologů, aby jejich problémy vyřešili. A jeden muž s touto poruchou strávil deset hodin tím, že se snažil vyfotit perfektní selfíčko. Tak dlouho ovšem nebyl s výsledkem spokojen, až se následně pokusil o sebevraždu. A že neopatrné snahy o selfie mohou i zabíjet, uvidíte i ve videu:

Jaký vztah k těmto fotkám máte? Fotíte se rádi, nebo preferujete konvenčnější přístup a raději se necháte vyfotit někým jiným? Napište nám pod článek.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Šílená a adrenalinová selfie

5 technologií, které (z)mění svět!