Sběrač dešťové vody. Není to zbytečný luxus, ale nutnost! Jak to?

Pátý suchý rok v řadě, a v budoucnu bude zřejmě ještě hůře. Nedostatek vody nutí majitele zahrad k využívání dešťové vody. Speciální sběrače a rezervoáry, které se mohly ještě před několika lety jevit vedle klasických okapů a sudů jako ekologický výstřelek či zbytečný luxus, se stávají běžnou výbavou.

sberac destove vody

Podle meteorologů zažíváme pátý suchý rok v řadě za sebou. Hladiny spodních vod jsou na dlouhodobých minimech a podle předběžných údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) byl duben o 5,4 °C teplejší, než je obvyklé. Přitom spadla méně než polovina běžných srážek.

Sucho zkrátka není vyřešený problém, naopak do budoucna bude nejspíše jeho význam dále sílit,“ uvedl Mark Rieder, ředitel ČHMÚ. Pokud už někde zaprší, jde o rychlý přívalový déšť, kdy se voda ani nestačí do vyprahlé půdy vsáknout a jen odteče. Hlavně pro zahrádkáře je v souvislosti s množícími se zákazy zalévání důležité umět srážkovou vodu zachytit. A pak následně uchovat na pozdější použití.

Kruhový svod se sběračem zachytí více než 60 procent vody

Řešení se sudem přistaveným pod okap, dříve obvyklé u většiny domů a chat, se dnes jeví poněkud zastaralé, neboť kvůli neregulovaném průtoku vody může dojít při přívalovém dešti či dlouhodobějších srážkách k přetečení rezervoáru a následnému podmáčení a znehodnocení okolí. 

Oproti tomu moderní sběrače dokážou padající vodu efektivněji zachytit a převést do příslušného rezervoáru pro další využití. „Sběrač je možné snadno namontovat dodatečně do běžného systému okapů. Funguje tak, že zachytí minimálně šedesát procent protékající vody. Zbytek vody současně odejde s většími nečistotami pryč,“ vysvětlila Markéta Martinková ze společnosti Rheinzink, která sběrače do systému odvodnění dodává.

Montáž sběrače

Montáž sběrače je přitom velmi jednoduchá. Vyříznutím části okapu s průměrem 10 cm a délce cca 30 cm se snadno nasadí na stávající okapní rouru ve výšce, ve které potřebujeme mít maximální výšku hladiny vody v nádobě, do které má voda proudit. Nádoba navíc nemusí stát přímo u okapu, ale je možné ji mít i ve větší vzdálenosti s tím, že propojovací délka hadice může být až 5 metrů.

Zalévejte dešťovou vodou. Ušetříte stovky korun

Podle měření Výzkumného technologického institutu (VTI) spotřebuje čtyřčlenná rodina v rodinném domě se zahradou za rok průměrně 300 tisíc litrů pitné vody. Např. jen na splachování WC je to více než 58 tisíc litrů. Na vaření potom 7 300 litrů a na sprchování více než 51 tisíc litrů.

Pokud používá k zalévání zahrádky pitnou vodu, celková roční spotřeba naroste průměrně o dalších 9 tisíc litrů. V případě závlahy je úspora nejsnazší, protože voda nemusí být čištěná. Je tak možné využívat tu dešťovou. Pokud ji tedy umíme zachytit a následně využít, znamená to při průměrné ceně 80 Kč za metr krychlový úsporu v řádech stovek korun ročně.

Autor: red