Rychle a zběsile na Kubu? To není dovolená, ale pokračování!

Počáteční plánované lokace natáčení byly New York a Atlanta, poslední díly Rychle a Zběsile ale začínají popularizovat také exotičtější místa pro jejich natáčení. Po Riu a Abú Zabí se tak díky povolujícímu embargu mezi USA a Kubou dočkáme po letech i tohoto exotického, byť dosud zakázaného ostrovního státu.

Novinku oznámila nedávno přímo mluvčí studia Universal Pictures. Tvůrci filmu již podnikly průzkumné výlety napříč zpřístupněným státem, a nyní studio pouze čeká na povolení od vlád obou zemí. Drobné hollywoodské snímky již Kubu v minulosti využily jako lokaci svého natáčení, šlo ale především o nepříliš ziskové projekty. Velkoformátové filmy, jakým je i Rychle a zběsile, spadaly zatím stále do projektů problémových z hlediska schválení jejich bezpečnosti na půdě napjatých mezinárodních vztahů. Zásadní kroky USA a Kuby v loňském roce směřovaly právě k odlehčení komerčního, ekonomického a finančního embarga trvajícího již od 70. let minulého století. Tím se otevřely dveře možné postupující spolupráci, a velké filmové projekty by mohly budoucí vztahy výrazně upevnit.

Možná navštívíme ulice Havany

Možná navštívíme ulice Havany

Utužují vztahy a zároveň dovolenkují

Tak přichází do hry Rychle a Zběsile, jejichž poslední díly vyhledávaly výrazně exotické lokace natáčení a posilovaly tak své publikum napříč rozdílnými kulturami. Nyní studio Universal Pictures a tvůrci už osmého pokračování série zaměřují svoji pozornost na pomoc při utužování vztahu právě s kubánským, převážně latinsko-americkým obyvatelstvem. Zásadní scény nadcházejícího filmování proto hodlají natočit právě na Kubě, nicméně k dějové linii osmého dílu stále nic výrazného nevíme. Jisté zatím je, že se vrátí postavy Dominica Torreta (Vin Diesel), Deckarda Shawa (Jason Statham), Hobbse (Dwayne Johnson), Lettie (Michelle Rodriguez), Romana Pearce (Tyrese Gibson) a Teje Parkera (Ludacris).

Kuba má ten správný terén pro akci

K prvním dílům výrazným především pro nespoutané závody rychlých aut bez pravidel, přibyly v pokračováních peprné akční sekvence s nemožnými, gravitaci popírajícími kaskadérskými kousky a Kuba je pro tyto výtržnosti jako stvořená. Ostrov skýtá samozřejmě příjemné pobřežní plácky a pláže, ale také tropické hory křižované divokými dopravními trasami, dálnicemi a železnicemi. Režijní židličku dostal na starost F. Gary Gray, který se k rychlým a zběsilým zatím ještě ani nepřiblížil. Své zkušenosti s honičkami ale zvládl posbírat i jinde, jako třeba při natáčení Loupeže po italsku. Mini cooper ale není Dodge Charger a Itálie není Kuba. Všichni určitě budou zvědaví, jak si s těmihle drobnými rozdíly poradí a jakým stylem bude tuhle rozjetou káru řídit on.

Mrakodrapy to už nebudou, ale...

Mrakodrapy to už nebudou, ale…

Zapomeňte, co si myslíte, že víte

Jestli si myslíte, že Kubu znáte například z Havany s Robertem Redfordem, bondovky Zlaté oko nebo První třídy (X-Men), vězte, že kubánské lokace byly vždy nahrazeny místy například v Portoriku, Uruguayi nebo Dominikánské republice. Většina diváků si možná myslí, že Kubu z těchto filmů zná, doopravdy jí však nikdy nevidělo a Rychle a Zběsile 8 tak bude po dlouhé době prvním velkým filmem, který nám tuto dlouho uzavřenou zemi ukáže. Těšit se můžeme předběžně na 17. května, příští rok.

F. Gary Gray zase předvede honičky v přímoří

F. Gary Gray zase předvede honičky v přímoří

Také se těšíte na Kubu?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Rychle a zběsile 7, co se dělo, když zemřel herec během natáčení

Všeli-NEJ-jaké honičky a jízdy ve filmech roku 2015