Rybaření v podání fanatiků má něco do sebe, ale raději to nezkoušejte

Rybáři jsou tiší blázni, někteří možná až fanatici. Lovení ryb může být totiž pro některé z nás taková vášeň, že to možná až přesahuje hranice rozumu. Na druhou stranu, spousta z nich na to jde opravdu chytře a díky své vynalézavosti mohou rybařit přímo z obýváku. Však posuďte sami, zda by vám podobný styl vyhovoval.

Začneme takovým Ronem Hopperem. Tenhle chlápek byl fanatický rybář, zejména ho bavil lov obřích kaprů.  Se svými dalšími dvěma parťáky jezdil každý rok do Thajska, aby tu v místních rybářských resortech lovil kapry. Jenže pak bohužel chytil Hopper nejen kapra, ale i raka. Když viděl, že je s ním opravdu zle a že dalšího výletu za thajskými šupináči se už nedožije, zavolal své kamarády a řekl jim své poslední přání. Chtěl, aby jeho popel vzali, a vyrobili z něj návnadu pro kapry. Tak bude moc s nimi být na výletě a ještě bude užitečný. Jestli musel kamarády přemlouvat nebo ne, se neví, ale výsledkem bylo, že se do Thajska vypravila zbylá dvojice s hromadou návnady nazvanou Pink Ronnie. A Ronnie místním kaprům zjevně chutnal, protože na něj chytili 85 kilogramového macka a samozřejmě se s ním vyfotili. Takže pokud taky rybaříte, zkuste zvážit, zda by nebylo fajn ze sebe také nechat po smrti udělat návnadu.

Tohohle kapra chytli kámoši na návnadu z Ronnieho

Tohohle kapra chytli kámoši na návnadu z Ronnieho

Rybaření z pohovky u telky

Docela velký fanatik je také Paul Phillips z Oklahomy. Ten se jednoho dne rozhodl zarybařit si na jezeře Oologh. To je místní rezervace a rybařit se tam pochopitelně nesmí. Načapal ho tam jakýsi muž a řekl mu, že si má sbalit fidlátka a vypadnout, než na něj někoho zavolá. Phillipsovi tehdy trochu ruply nervy, poslal chlapa do háje a řekl mu, že než aby se bavil s takovými blbci a dodržoval nějaké pitomé vyhlášky, pořídí si vlastní rybník. Přijel domů, koupil bagr a pozemek, tedy možná to bylo v opačném pořadí, a během měsíce vyhloubil solidní rybník. Pak se pustil do stavby domu.  Ten postavil tak, že velkou částí stojí nad vodou na pylonech. To je část domu, kde je obývák. No a v obýváku pak Phillips vyřezal otvor a hádejte co. Jasně, nyní se dívá celé dny na televizi vyvalený v divanu a ještě má nahozený splávek a tahá si ryby rovnou do obýváku. Sousedi už pustili médiím zprávu, že Phillips hloubí opodál bagrem mnohem větší nádrž a také staví dům. Takoví lidé, jako je Phillips, s tím nejspíš hned tak nepřestanou.

Dům Paula Phillipse nad vlastnoručně vyhloubeným rybníkem

Dům Paula Phillipse nad vlastnoručně vyhloubeným rybníkem

Kdo chytí rybu, platí rundu

Když jsme u těch domů uzpůsobených rybaření, Phillips v tomto zdaleka není jediný. U Lake of Woods v Minnesotě stojí Igloo bar. Igloo je to proto, že samozřejmě vypadá jako iglú, a také proto, že je všude pořádná kosa. Aby se do baru, který by asi jinak nikoho nezajímal, hrnuly davy turistů z celých Spojených států, bylo nutné udělat jediné. Ke každému stolku udělat do podlahy díru a přidat vlasec na cívku. Koupíte za pár šupů návnadu a pivo, vlasec spustíte dírou do vody a pak se věnujete kalbě. Když máte štěstí a něco ulovíte, tak vám to místní kuchař zdarma připraví jako večeři. Kdo ovšem něco uloví, tak většinou platí rundu celé hospodě. Takový je tam v Minnesotě u Lake of Woods zvyk a ten se musí dodržovat.

Rybaření v Igloo baru

Rybaření v Igloo baru

Vesnička tak trochu na vodě

Abychom nebyli pořád jen u těch šílených Američanů, podívejme se na bláznivé Maďary. O vesnici Bokod jste nejspíš nikdy neslyšeli. Je to zapadlá díra u jezera Bokodi. Zajímavé je na ní zejména to, že je prakticky celá na vodě. Domky jsou na pylonech, vedou k nim dřevěné lávky. Důvodem je opět jediné, rybařit, rybařit, rybařit. Tedy tak to bylo dříve, než se k vesnici začali slétat fotografové z celého světa, a než dorazily filmařské štáby. Vesnička si dokonce zahrála hlavní roli v klipu maďarského soutěžícího v soutěži Eurovision v roce 2014. Do oblasti se samozřejmě také hrnou rybáři. Nikoho moc netrápí, že jezero slouží jako rezervoár vody pro nedalekou elektrárnu. Díky jejímu teplu naopak jezero nikdy nezamrzá, takže místní i turisté mohou rybařit, i když je kolem zima jako v márnici.

Vesnička Bokod je rájem rybářů a nyní i fotografů

Vesnička Bokod je rájem rybářů a nyní i fotografů

S Alláhem na rybách

Na závěr našeho rybářského výletu se podíváme na východní Ukrajinu. To opravdu není moc lákavá rybářská destinace, zato fanatiků a magorů jsou tam nekonečné zástupy. A tak se svět díky internetu dozvěděl, že proruští vzbouřenci používají k lovu ryb raketomety RPG a minomety. Partička ozbrojenců přijde k jezeru a pak pálí do vody rakety a minometné střely. Pak jen posbírají všechny ryby, co vyplavou břichem vzhůru. Volají u toho Allahu Akhbar a je jim tak nějak hezky. Co na to říká Ukrajinský rybářský svaz, se zatím nepodařilo zjistit.

Lov ryb za pomoci raketometu RPG

Lov ryb za pomoci raketometu RPG

Jinak je rybaření moc fajn zábava, takže pokud vás tenhle článek inspiroval, nechte se zvesela namlít do návnady nebo si postavte domek na jezeře a nahoďte udice. Rybolovu třikrát zdar!

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak zasunout? Buďte rybářem. Jsou pro ženy sexy!

Rybaření a chlast nejdou k sobě