Řezníci míří do propadliště dějin? Už brzy nejspíš koupíme maso ze zkumavky

Současný stav potravinářského průmyslu zahrnujícího globálně rozšířený chov skotu a dalších hospodářských zvířat na maso je trvale neudržitelné a do budoucna hrozí ekologickou katastrofou. Je variantou je umělé maso?

Důvod? Ohromná stáda krav a dalších hospodářských zvířat spásají a ničí cennou vegetaci. Za oběť velkochovům padají např. deštné pralesy v Brazílii. Významně přispívají k produkci skleníkových plynů, spotřebovávají spoustu vody, jejich chov je tak ve všech ohledech náročný a navíc přináší řadu morálních dilemat. Vhodnou alternativou by mohlo být umělé maso ze zkumavky.

Překážkou už není ani vysoká cena

Samotný nápad laboratorně pěstěného masa není žádnou novinkou. Tato idea vědce zaměstnává už zhruba od 70. let minulého století. V dané oblasti bylo dosaženo význačných pokroků. Např. v roce 2013 už se v Londýně konala událost, na níž byly k ochutnání jedny z vůbec prvních „syntetických“ hamburgerů. Prozatím se ale jako hlavní překážka uvedení na trh jevila především extrémně vysoká cena takto vyprodukovaného masa.

Postupem času však padá i tato bariéra. Zatímco ještě v roce 2013 stálo 150 gramů hovězího „masa ze zkumavky“ zhruba 325 tisíc dolarů, dnes už vyjde jen na něco přes 11 dolarů, takže je zhruba 4x dražší než obyčejné hovězí. V praxi to znamená, že během pouhých čtyř let maso pěstované v laboratoři zlevnilo asi 30 000x!

Kdy? Snad napřesrok

Zástupci americké potravinářské společnosti Hampton Creek oznámili, že už v roce 2018 uvedou na trh první výrobky z masa vypěstovaného v laboratořích. Firma zabývající se výrobou rostlinných produktů, např. veganských dochucovadel, údajně pokročila v kultivaci živočišných buněk natolik, že již brzy uvede na severoamerický trh plnohodnotné masové výrobky, k jejichž produkci nebude třeba porazit jediný kus skotu.

A ačkoli to zástupci Hampton Creek podávají jako hotovou věc, musejí v následujících měsících překonat ještě několik výzev. Tou hlavní je zajistit permanentní dostupnost dostatečného množství výrobní suroviny, v tomto případě z kmenových buněk vyšlechtěnou masu svalových vláken. Tento materiál bude třeba někde uložit, stejně jako hotový produkt. Zde je však řešení nasnadě – specializovaný závod a pořádný sklad. Další výzvou bude přimět zákazníky ke koupi laboratorního masa, přesvědčit je o tom, že chutná stejně jako maso pravé či že je dokonce v některých ohledech lepší. To je dost dobře možné, protože vědci už nyní experimentují s nahrazováním nasycených mastných kyselin, které bude možno nahradit např. zdravotně přínosnějšími omega-3 mastnými nenasycenými kyselinami.

Těžko říct, zda se Hampton Creek podaří dostát svým slibům. O budoucnosti masa ze zkumavky však nepochybuje snad nikdo. Stejné cíle jako Hampton Creek má ostatně i celá řada dalších firem, namátkou třeba Memphis Meats, jejíž vědci už dokáží pěstit nejen hovězí, ale i kuřecí a další druhy masa.

Zajímavá je otázka, zda by takové laboratorní maso jednou mohli konzumovat třeba i vegané, jejichž hlavní argumentací proti masožroutům je nejčastěji právě utrpení hospodářských chovných zvířat. Jaký je váš názor?

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Hamburgery? Už dlouho nejen fastfood

Pivko nebo víno?