REPORTÁŽ Z RADVANIC. ANEŽKA A STRHUJÍCÍ ZÁVOD DO POSLEDNÍHO DECHU!

O víkendu jsme byli svědkem úžasného motocyklového závodu v Radvanicích na Ostravsku, kde jsme měli horkou kandidátku na stupně vítězů, mladou, talentovanou Anežku Svobodovou. Závod byl strhující a napínavý až do samotného konce. Přinášíme vám i exkluzivní reportáž závodnice a video z nehody, která Anežku stihla už v sobotu při kvalifikaci.

Anežka Svobodová v Radvanicích

Víkend na přírodním okruhu Františka Bartoše v Radvanicích je minulostí. Co všechno se událo? Přečtěte si shrnutí přímo z pera závodnice Anežky.

Čtvrteční příprava

Cesta do Radvanic byla celkem pohodová. Jedna zastávka na tradiční kávičku v Mohelnici a už jsme byli skoro na místě. Vzhledem k pokročilé hodině jsme museli rychle postavit závodní depo, poznat také sousedy a ochutnat místní tradiční pivko. Na kutě jsem se dostala ve dvě ráno…

Pátek a moje motorka

V pátek proběhla telefonická debata s úžasným člověkem Lukášem Nespěšným, který nám nabídl nezištnou technickou pomoc v opravě a úpravě mého závodního Twina. Jeli jsme za ním do blízkého Havířova, kde jsme se prvně viděli s jeho krásným závodním strojem. Debatovali jsme, jak „porychlit“ mou motorku nějakými díly a Lukáš mi nabídl zapůjčení svého stroje na víkend … paráda!

Před závodem jsme ho museli důkladně zkontrolovat. To znamenalo: přetažení všech možných spojů, uchycení a pak už šup šup motocykl zavrčí a odjíždí na technickou přejímku. Technický komisař byl přísný a poslal nás provést úpravu řidítek. Vše bylo naštěstí za pár minut hotové, stroj je společně s naším záložním motocyklem převzat a mohl další den začít bojovat v kvalifikačních trénincích..zase paráda..!

Sobota ráno…

Probudil nás jekot odjíždějících na svůj první tréning. Je to výživné, startujeme závodní mód! Následovala kontrola zkontrolovaného, tlak v pneu, maže se řetěz a jako poslední doplnění benzínu do nádrže.

Přesně v 10,50  odjíždím na první jízdu. Všichni napjatě očekávají první průjezd zelené Kawasaki se startovním číslem 21. Moje číslo! Za dvě a půl minuty je tu, motocykl jde jak brus…Motor jel parádně, ale klouzala spojka. To se nám nějak nezdálo, všechno bylo nové. Volali jsme Lukášovi a ten nám poradil vyměnit převod. Máme namontovat těžší. Já jsem lehká a motor je hned vytočený do maximálních otáček. Probrali jsme styl jízdy a další změny. V prvním tréninkovém kole jsem dojela 12. V 16,10 jsem znovu vyjela na trať…

Druhé kolo a karambol

Po průjezdu prvního kola, je jasné, že vše funguje optimálně. Hlavní soupeřka Veronika se evidentně dobře připravila. Nakonec jsme svedly tvrdý boj. Vzájemně jsme se dojely a začaly bojovat. Jednotlivé průjezdy a dosažené časy byly neuvěřitelně vyrovnané. Snažila jsem se vždy pohotově využít situace k předjetí své soupeřky. Každý náš průjezd byl diváky i komentátorem „příjemně“ ohodnocen.

Zhruba po půlce tréningových jízd jsme se střetly. Jak, to je patrné z videa, které portál Prochlapy.cz natočil. Bylo to nepříjemné. Musela jsem na rentgen do nemocnice. Veronika nestihla zareagovat na mé brzdění a narazila mi do zadního kola. Už jsme si to ale vyříkaly. 🙂

Následoval tvrdý pád..

Za to, že se mi nic nestalo, vlastně vděčím kvalitní závodní kombinéze, botám a helmě. (PSI, DAYTONA, LAZER). Motocykl prodělal v pořadí druhý pád v jednom dni, byl naštěstí opravitelný. Zhruba za dvě hodiny jsem byla zpátky v depu – ovázaná, potlučená, ale spokojená, že to není horší. Prohodila jsem do placu: Dobrá střelba, že? Co motorka..? Pojede..? Odpověď zněla: Ano. Všichni měli radost a hned se začalo s opravou. Takže servisní noční směna.

Nedělní závod

Nájezd na trať do Warm upu jsem zajela na rezervním stroji. Ten se také musel projet, ukázat divákům…Jízda proběhla v pohodě. Všechno mě ale bolelo. Hold moto sport není hraní na flétnu v LŠU!

Ve 12,50 jsem najela na závodní rošt do závodu. Již při nájezdu mě bouřlivě vítali diváci – první moment vyhrává. Start nebyl špatný, ale bylo znát, že včerejší „palba“ se nekoná. Držela jsem se na 13. místě. Po půlce závodu se závod přerušil kvůli pádu jednoho z jezdců. Trochu jsem si odpočla, nabrala síly a po opětovném startu, který byl podle mě parádní, jsem dojela do cíle na 7. místě. Součtem obou jízd jsem celkově obsadila 10.místo. Udržet se v TOP desítce jezdců je pro mě úspěch.

Video toho nejlepšího z kvalifikace v Radvanicích najdete zde:

Další díly našeho seriálu si přečtete zde:

Žhavá zpráva z Radvanic: Anežka Svobodová havarovala v dechberoucí bitvě o kvalifikaci!

Neodolatelná královna motorek Anežka Svobodová

Autor: redakce

Sponzoři projektu: