Recenze: Underworld: Krvavé války – Dostály jménu. Pustily žilou všem a všemu, i logice.

Ve svých fanouškovských okruzích populární série o upírech a vlkodlacích, nebo lépe lykanech, přišla do kin už se svým pátým dílem. Po mírném propadu s úrovní čtvrtého dílu mnozí čekali nápravu a postupně zveřejňované ukázky také svědčily o tom, že bychom konečně mohli na talíř dostat pořádnou flákotu klasické bitvy mezi dvěma navěky znepřátelenými rasami, ve které je mytologie na prvním místě. Po konci Krvavých válek si ale spíš řeknete, jestli vůbec tvůrci viděli první díly.

Příběh pokračuje přesně tam, kde skončilo Probuzení. Smrtonoška Selene (Kate Beckinsale) je i přesto, že je nejmocnější z upírů, pronásledovaná jak vlastní rasou, tak lykany. Důvod je prostý. Semira (Lara Pulver) ze strany upírského klanu a Marius (Tobias Menzies) v čele nebývale velké hordy lykanů chtějí oba krev dvou nejmocnějších tvorů kráčejících po povrchu světa. Semira chce krev Selene, Marius zase krev její dcery Eve. Zrazená svým rodem a pronásledovaná všemi tak Selene najde jedinou pomoc u upíra Davida (Theo James), kterému posledně zachránila život, a jeho otce Thomase (Charles Dance), který je jí za to vděčný a současně je jedním ze Starších klanu. Společně se pokusí zastavit hrozící válku mezi upíry a vlkodlaky, která by mohla být fatální, kdyby některá ze stran získala nad druhou navrch.

Chybu hledejme u nejvyšších

Zatímco Kate Beckinsale i ve svých třiačtyřiceti letech skoro vypadá, že od prvního dílu nezestárla ani o den, a hororová fantasy série by tak stále ještě mohla chytit druhý dech, naopak spíš vypustila ten poslední. Po prvních dvou dílech přehazují produkční společnosti Screen Gems a Lakeshore Entertainment režisérský post jako horký brambor mezi lidmi, kteří sotva stihli natočit svůj první film, pokud vůbec, a to by se pak ve výsledku v divácích krve nedořezal, jak jsou z konečného výtvoru v šoku. Tentokrát divokou kartu dostala Anna Foerster, pro kterou byly Krvavé války jejím debutujícím celovečerním filmem. Za podpory scénáře Coryho Goodmana, který má za sebou nechvalně proslulé filmy Kazatel a Poslední lovec čarodějnic, není divu, že na plátnech čekala na fanoušky krvavá lázeň ve všech ohledech.

Objem násilí předčil váhu rozumu

V pořadí pátý Underworld splnil očekávání v tom, že se ani jedna z ras s tou druhou opravdu nepárala. Pokud si vzpomenete na to, jak Selene mečem diagonálně rozpůlila Viktorovu hlavu v prvním dílu, tady teprve budete místy vstávat z křesel. To jde ale bohužel ruku v ruce s nepříliš vysokým rozpočtem, z nějž šlo patrně až moc peněz na zaplacení hlavních hvězd, a o to méně potom do vizuálních efektů, na rozdíl od prvních dílů. Ani to by ovšem nevadilo tolik, jako absurdní nelogičnost naprosté většiny dějových zvratů v podobě špatného zacházení s charaktery jednotlivých postav a mytologií Underworldu obecně.

Zlaté první díly

Lykana na steroidech jsme už tady měli, novinka přijde ze strany Selene, ale to už víte z ukázek. Způsob, kterým však k moci přijde, je do poslední chvíle možná stejně tak nejistý jako to, jestli zítra vyjde slunce, a potom si stejně řeknete… bylo to vůbec k něčemu? Tak se raději vraťme k lykanům. Ti se totiž vlastně mají lépe v lidských podobách s neprůstřelnými štíty, a strategie boje upírů proti nim je zkrátka k pláči. Jedno bizarní úmrtí střídá druhé, a na závěr tak už asi jenom zůstává otázka, jestli se budete zvedat ze sedačky kvůli té dobré krvavé řežbě, nebo proto, že Underworld tentokrát doopravdy popustil žilou klasice až přespříliš. Odpověď na to je ale asi vcelku jasná.

Napište nám, jak se film líbil vám. 

Autor: Jan Marek

Za spolupráci děkujeme síti kin Premiercinemas, která své filmy nabízí na programu optimálně hned v několika časech za den. Zanedlouho se u nich můžete těšit i na předpremiéru Rogue One nebo Assassin’s Creed. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Filmové novinky: Druhý Goon a Pacific Rim, třetí Auta, nebo misionářský Silence a exotický Black Panther

Stály hromadu peněz, ale nevydělaly na sebe. Které velkofilmy totálně propadly?