Recenze: Ten pravý, ta pravá? – Keanu Reeves a Winona Ryder spolu vedou devadesátiminutový rozhovor. Pobaví, nebo unudí k smrti?

Do kin právě vstupuje romantická komedie Ten pravý, ta pravá? Kdo ale čeká klasickou lovestory, může být zklamaný. Ve filmu hrají v podstatě jen dva herci. Utáhne jejich dialog celý film?

Keanu Reeves a Winona Ryder se spolu nesetkávají před kamerou poprvé. Komedie Ten pravý, ta pravá? je už jejich čtvrtá spolupráce. Frank potkává Lindsey v letadle, cestou na svatbu jejího bývalého. Ten je shodou okolností Frankův bratr, i když se s ním Lindsey vidí poprvé, protože se rodině vyhýbá. Jak už to zápletka vyžaduje, oba se od prvního momentu nesnášejí. Z letiště je ale odváží do cíle stejný taxík, a tak jejich slovní špičkování pokračuje i cestou. Kdo čeká, že se schéma filmu nějak změní, bude určitě překvapený. Přestože se mění kulisy, rozhovor potrvá až do samotného závěru.

Svatba nehraje roli

Scénárista i režisér v jedné podobě, Victor Levin, zvolil zajímavou formu vyprávění. Oba hlavní protagonisté jsou jedinými herci, které ve filmu uslyšíte mluvit. Jsou to celkem zkrachovalé existence, kteří jsou sice zabezpečení, ale uzavření životu kolem a mají dost negativní a zapšklé názory na všechno a všechny. Jako na potvoru vedle sebe sedí i na svatebním večírku, a tak jejich slovní výměna pokračuje pořád dál a dál. Svatba i hosté je otravují, a tak se mezi sebou popichují a postupně v rozmluvě nacházejí zalíbení.

Mluvili a mluvili

Nepřetržitý dialog film ozvláštňuje, ale je jasné, že nebude stravitelný pro každého. Kamera se vždy přesune na pozici před ústřední dvojici, a sleduje jejich hovor. Film tak připomíná spíše divadelní inscenaci, a kdo čeká nějakou změnu, někdy za polovinou mu dojde, že prostě žádná nebude. Salvy smíchu taky nečekejte, Frank i Lindsey jsou cynici, prolezlí ironií a sarkasmem, ale samozřejmě se pár vtipných narážek objeví. Opět ale nic zapamatovatelného. Nejvíc v hlavě utkví scéna na poli, která je uchopena zajímavým způsobem a pobaví zřejmě nejvíc.

John Wick má navrch

Z obou herců vás potom bude Keanu Reeves bavit víc. Frank je dost kousavý a jeho názory na lidi, lásku nebo smysl bytí jsou velmi pohrdavé. Je ale na jednu stranu sympatický a některá jeho tvrdá slova poměrně vystihují krutou pravdu. Naproti tomu, Winona Ryder coby Lindsey težce přehrává a svými grimasami je docela otravná. Její zamračené a neustále se zvedající obočí vás bude pronásledovat dlouho. Občas to vypadá, že tam Winona při natáčení poslala nějakou dobrotu.

Co se škádlívá…

Devadesát minut filmu je až dost na podobné schéma, takže je dobře, že byli tvůrci tak střízliví a film nijak neprodlužovali. Závěr je potom sice očekávaný a dopředu naprosto jasný, i tak je ale jeho strohé podání povedené a vyvolá na tváří úsměv. To ale pouze za předpokladu, že vám celý film sedl. Pokud se od první třetiny budete dívat na hodinky, zřejmě neroztajete ani na konci. Slovní kopaná mezi Frankem a Lindsey si totiž rozhodně nenajde svoje zastánce mezi všemi, a někteří budou film proklínat až do pekel. Pokud jste předchozí noc moc nenaspali, raději s návštěvou kina počkejte na jiný den. Jestli si ale po přečtení recenze stejně budete hledat vhodný čas promítání, nejspíš víte, do čeho jdete, a film vás pobaví.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Recenze: Upgrade je krvavá zábava. Jaké to je stát se pomocí moderní technologie strojem na zabíjení? Byli jsme nadšení!

Ben Foster: Padouchy hraje skvěle, zvládne i Jana Žižku pod vedením Petra Jákla? Kde a kdy se bude nejdražší film české kinematografie natáčet?