Proč nesedět na záchodě déle než 15 minut? Můžete si ublížit!

Jak dlouhý je váš toaletní čas? 5 minut? 10 minut, nebo snad i víc? Užíváte si na hajzlu se všemi těmi časopisy, plakáty na stěnách a mobilem? Pak máte velký problém. Delší panování a volání na pevnou linku ohrožuje vaše zdraví! Proč?

Vlastně nevíte, proč se to děje. Jen vnímáte a užíváte si, jak je vyprazdňování příjemné. Ale proč konkrétně? Kde je důvod nebo vysvětlení? No tady. Vyměšování jako takové nám dělá dobře, protože působí na nervovou soustavu. Jakým způsobem? Tenhle záchodový sex zažíváte dnes a denně!

Scénář onoho místa. Jak to chodí v nebi?

Totiž, nervové soustavy máme dvě, přičemž jedna z nich řídí všechno, co se točí okolo aktivity. Té říkáme „sympatická“. Její úkol? Udržuje tělo v činnosti, zrychluje tep srdce, zvyšuje vylučování adrenalinu a další a další věci. Druhá soustava tělo naopak uvolňuje. To je nervová soustava „parasympatická“. Zpomaluje tep, snižuje krevní tlak a tak dále. Pochopili?

Prostě když máte na čele žílu z toho debila, co neumí parkovat, jedná sympatická soustava, pokud nad ním zapláčete, politujete ho a uleví se vám, může za to soustava parasympatická. (Obě soustavy jsou neustále v opozici.) A teď to boží vyprazdňování…

Blažený stav. Skoro jako sex!?

Povolení řitního svěrače vyžaduje určité uvolnění, což uvede do pohybu parasympatické nervstvo a jeho opak, soustava sympatická, má pauzu. Následuje redukce srdečního rytmu, zpomalení srdeční činnosti a snížení krevního tlaku. Proto je vysedávání na trůně tak moc příjemné a nás nesmírně baví, akorát… Má to jeden háček.

Když si na to svoje místo odběhnete, neměli byste tam trávit víc jak 15 minut, protože tím ohrožujete svoje zdraví!

Místo dálky sprint

Kadění by neměl být dlouhý proces, respektive všechno by mělo jít ven ideálně do deseti minut od prvního dosednutí na prkýnko. To tvrdí Gregory Thorkelson, psychiatr na oddělení gastroenterologie, hepatologie a výživy z univerzity v Pittsburghu.

Podle něj všechno to tlačení a námaha, která s vypuzením stolice souvisí, napomáhá k rozvoji hemoroidů (vyboulených krevních cév okolo konečníku), které navíc mohou otéct, krvácet a celkově se postarat o pořádnou bolest přesně v místech, kde slunce nesvítí.

Navíc to prý funguje tak, že jak tak dlouhé minuty sedíte a tlačíte, stolice se zálohuje mírně do svého tlustého střeva, což může způsobit zácpu. Co s tím?

Jak čas zkracovat?

Na WC nečtete noviny, odhazujte mobil a cokoli, co prodlužuje dobu pobytu na záchodě a pravidelně aktivujte svoje líný střeva. „Ujistěte se, že máte stálý přísun vlákniny,“ nechal se slyšet odborník pro magazín Men‘s Health s tím, že vaším cílem je aspoň 38 gramů denně, což je ostatně množství, které doporučuje i celá Americká potravní asociace.

(V Čechách se hodnoty mírně liší. Podle Společnosti pro výživu v souladu s dokumentem komise Evropských společenství s názvem: Strategie pro Evropu týkající se zdravotních problémů souvisejících s výživou, nadváhou a obezitou, je u dospělých žádoucí 30 gramů vlákniny denně.)

Hadičky a trubičky coby kámošky

Možností je i návštěva lékaře a doplnění hořčíku, který uvolňuje střeva. Pokud tak dlouho čekat nechcete, před vyprazdňováním do sebe loupněte kafe. Podle studie uveřejněné v magazínu Journal of Gastroenterology právě kafíčko stimuluje svalové kontrakce a podílí se na rychlejší vykládce.

Jestli ani to nezabere a stejně vám to na záchodě dělá tu desítku, patnáctku, můžete vyzkoušet klystýr. Ten byl pravidlem už v 17. a 18. století. Ludvík XIV. prý během panování podstoupil na dva tisíce klystýrů (některé dokonce přímo při audiencích), tak jakýpak s tím sra….ní. Lepší tohle, než taková „malá“ nepříjemnost při tlačení….

A kolik minut kadíte vy?

Autor: John McClane

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejvtipnější a nejkreativnější symboly záchodků v restauracích

Historie vesmírného záchodu. Jak to dělaj kosmonauti