Připravte se na změnu jídelníčku. Červi a hmyz brzy ovládnou naše kuchyně!

Nenávidíte hmyz? Tak smůla, asi umřete hlady. V budoucnu budou hmyz jíst totiž všichni, nebo téměř všichni. Už dneska lidé v průměru snědí půl kilogramu hmyzu ročně, aniž to vůbec tuší. A jak tedy nezůstat hlady? Dvě Rakušanky na to káply. Vymyslely domácí přístroj na výrobu červů a byznys už nese ovoce!

Koho by napadlo pěstovat si vlastní červy v kuchyni a pak je sníst? Asi nikoho, až na tyhle dvě „kočky“ (pětadvacetiletá Katharina Ungerová, která přístroj vymyslela spolu s osmadvacetiletou Julií Kaisingerovou), které se rozhodly, že zachrání svět s přístrojem, který samy vynalezly a který umožňuje vyrábět si doma tyto „ekologické“ proteiny.

Stolní úl – továrna na červy

Přístroj má bílou barvu a s propracovaným designem, který pojmenovaly Stolní úl, může týdně vyrobit až půl kilogramu moučných červů, které můžete konzumovat smažené nebo si z nich udělat mouku. Jak to funguje? Červí larvy se umístí do horní části přístroje, kde rostou a rozmnožují se. Jakmile dosáhnou velikosti tří centimetrů, proklouznou automaticky do dolní zásuvky, odkud se odeberou.

Vrazit do mrazu

Pak je dáte do ledničky a můžete je jíst jako každé jiné maso, vařené, smažené, v hamburgeru nebo v omáčce na těstoviny. Není divu, že se obě ženy přestěhovaly do Číny, tam jim rozhodně pšenka kvete. Přítrojů už prodaly přes 200 kusů, každý stojí 459 eur (asi 12.400 Kč). Dobrej kšeft ne? Podporuje je navíc Organizace pro výživu a zemědělství (FAO), která v tom vidí příspěvek ke světové potravinové bezpečnosti.

Víte, že…

  • Věděli jste, že mmyz denně pojídají více než dvě miliardy lidí, zejména pak v Asii, v Africe a v Jižní Americe? V Evropě mívali červy v oblibě ve starověkém Řecku a Řím, například Aristoteles se ve svých spisech přiznává, že mu velice chutnaly larvy cikád.
  • Entomofagie je název pro disciplínu, která mapuje pojídání hmyzu. 
  • Hmyz v kuchyni je v současnosti v Evropě a Severní Americe opět na vzestupu. Některá lahůdkářství a luxusní restaurace dokonce nabízejí červy sušené či smažené, ale i jiné pochoutky z hmyzu. Rozhodně ale nikdo doteď nepomyslel na to, že by si mohl vyrábět červy doma v kuchyni.
  • Mouční červi se živí organickým odpadem, takže by se díky nim snížilo množství odpadků, které domácnost produkuje.
  • Červi nabízejí velmi ekologickou alternativu masa. Ve srovnání se stejným množstvím hovězího vyžaduje produkce červů jen čtvrtinu potravy a deset procent plochy. Obsahují stejně proteinů jako hovězí maso, ale více vitaminu B12 než vejce a více vlákniny než brokolice.
  • Mnozí lidé však teprve musejí překonat odpor proti chovu a pojídání masitých červů.

Jak překonat odpor k hmyzu?

Prvním krokem je zapomenout, že jíte hmyz. Pak si uvědomíte, že to není tak špatné! Tak co jdete do toho?

Autor: Ed

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

10 kuriozit z celého světa

Nejšílenější jídla podávaná v restauracích