Připravovaný únos herce Russella Crowea, napadení Moniky Selešové a další útoky na slavné osobnosti. O čem jste nevěděli?

Atentáty na politické nebo náboženské představitele nejsou ničím výjimečným. Jenže cílené útoky občas neminou ani celebrity hudebního, filmového, módního nebo sportovního světa. Co všechno jsme vypátrali z minulosti?

Atentáty na slavné osobnosti! Komu se podařilo přežít a kdo přišel o život?

Kulky pro Andyho Warhola

Andy Warhol byl americký kontroverzní umělec, který se nesmazatelně zapsal do dějin západní kultury. Syn rusínských přistěhovalců se v roce 1967 setkal s jistou Valerií Solanasovou, spisovatelkou, jež hrála v jeho filmu I, a Man. Co ale Warhol zřejmě netušil, že tehdy 31letá žena je duševně chorá a navíc byla jedinou členkou Společnosti za likvidaci mužů. Warhola proto asi poněkud překvapilo, když se jej 3. června 1968 pokusila zastřelit přímo v jeho ateliéru. Umělec však přežil (ač dlouhodobě traumatizován) a Solanasová strávila tři roky ve vězení, odkud se přesunula do psychiatrické léčebny.

Mohlo by vás zajímat: o této události pojednává film Střelila jsem Andyho Warhola z roku 1996.

Vražda Johna Lennona před „Dakotou“

Vražda spoluzakladatele slavných Beatles Johna Lennona, k níž došlo 8. prosince 1980, šokovala celý svět. Slavný hudebník se večer vracel z autogramiády se svou manželkou Yoko Ono. Před vchodem do domu The Dakota v New Yorku však narazili na duševně chorého Marka Davida Chapmana, který na Lennona vypálil pět kulek. 40letý zpěvák sice přežil, ale zemřel při převozu do nemocnice.

Motiv útoku není doposud úplně jasný. Chapman mj. tvrdil, že se chtěl tímto činem proslavit, na druhou stranu, z některých jeho výpovědí vyplývá, že ač byl sám fanoušek Beatles, Lennon pro něj představoval zosobnění falše ve společnosti. Za svůj čin každopádně dostal doživotí. Od roku 2000 se sice pokouší podávat žádosti o propuštění, ale ve Státní věznici Attica „sedí“ dodnes.

Šokující souvislost: v domě The Dakota byl v roce 1968 natočen film Rosemary má děťátko, který má na „svědomí“ režisér Roman Polanski. Jeho manželka, herečka a modelka Sharon Tateová (†26) přitom byla v roce 1969 sama brutálně zavražděna členy nechvalně známé „Rodiny“ Charlese Mansona. Čin byl o to horší, že Tateová byla v jeho době v pokročilém stádiu těhotenství.

Smrtící rap: Tupac Shakur a Notorious B.I.G.

Vyhrocená situace mezi Východním a Západním pobřeží byla v rapové scéně USA známa dlouho. Celkové napětí vyvrcholilo v letech 1996 a 1997. V noci 7. září 1996 byl nejprve zastřelen Tupac Shakur (†25) ze Západního pobřeží, jenž je často považován za nejúspěšnějšího rappera všech dob. Útočník na něj vystřelil z bílého cadillacu, když jeho auto čekalo na křižovatce na červenou.

Pouze o několik měsíců později (únor 1997) potkal podobný osud Christophera Wallace (†24), jenž byl znám jako The Notorious B.I.G. a patřil k rapperům z Východního pobřeží. Při čekání na semaforu ho v jeho voze zasáhly čtyři střely (stejně jako Tupaca) útočníka z černého Chevroletu Impala. Pro zajímavost – tento rapper za svého života natočil pouze dvě alba, a to s příznačnými názvy Ready to Die (Připraven zemřít) a Life After Death (Život po smrti).

Mohlo by vás zajímat: násilí je v americké rapové scéně poměrně běžné. Např. slavný 50 Cent v roce 2000 přežil pokus o vraždu, při němž byl zasažen devíti střelami ráže 9 mm. Od té doby má přezdívku Bulletproof , tedy Neprůstřelný.

Střelná zbraň usmrtila i Gianni Versaceho

Gianni Versace byl slavný italský módní návrhář. Rodák z Reggio di Calabria od roku 1994 bojoval s rakovinou, nicméně 15. července 1997 jej v 50 letech zastihla nečekaná smrt v Miami Beach. Když se ráno vracel z kávy ke svému domu, byl zasažen dvěma střelami do hlavy. O 10 dní později byl během vyšetřování nalezen zastřelený mladík Andrew Cunanan. Ten spáchal sebevraždu stejnou zbraní, jež zabila Versaceho. Motiv tak nebyl nikdy vysvětlen. Spekulovalo se o drogách, mafii nebo činu homosexuálního milence (Versace byl gay).

Tenistka Monika Selešová napadena nožem přímo na kurtu

I přes některé incidenty je tenis sportem, kde byste nějaké násilí asi nečekali. O to víc zasáhla svět bílého sportu událost z 30. dubna 1993. Na turnaji Citizen Cup v Hamburku totiž napadl americkou tenistku Moniku Selešová šílený fanoušek němky Steffi Grafové, 38letý Günter Parche. Na tenistku, jež se narodila v bývalé Jugoslávii, zaútočil přímo na kurtu nožem, který ji vrazil mezi lopatky.

Tehdejší světová jednička se sice vyléčila, nicméně díky velkému psychickému šoku se už nikdy nevrátila na úplné výsluní. Selešová dva roky nehrála a nadobro odmítala startovat na turnajích v Německu. Dokonce trpěla poruchou příjmu potravy a psychické následky má dodnes. A Parche? Ten absolvoval dvouletou psychiatrickou léčbu, takže pobytu ve vězení se nakonec vyhnul.

Útoky byly plánovány i na další celebrity

Některé jiné osobnosti nebyly přímo napadeny, ale útoky na ně zůstaly ve stádiu plánování. Teroristická organizace Al-Kájda kupříkladu uvažovala o únosu herce Russella Crowea. Držitel Oscara za film Gladiátor byl díky tomu dokonce střežen Americkou tajnou službou. Cílem islamistů se ostatně stal i komik a moderátor David Letterman, který ve své talk-show vtipkoval o islámu.

Velké štěstí měl i slavný Tom Cruise, jenž se při návštěvě jistého londýnského klubu v první polovině 90. let setkal s Davidem Irelandem. Mezi oběma muži údajně mohlo dojít k domluvě ohledně sexu, i když byl v té době Cruise stále ženatý s Nicole Kidman, ale k ničemu nedošlo. Později vyšlo najevo, že Ireland již zabil pět mužů a Tom Cruise se také dostal do jeho „hledáčku“.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

4 politické celebrity, které zemřely rukou vraha

Herečtí padouši – které hvězdy páchaly zlo i mimo filmové plátno