Příprava zahrady na jaro. Co vás všechno čeká? Zkuste naše tipy, jak si práci ulehčit!

Jaro už se blíží a s ním i nutná příprava na zahrádkářskou sezónu. Její začátek je velmi rychlý. Jarní vláha a slunečné počasí stimulují trávníky i stromy k rychlému růstu, který je často rychlejší než péče jejich majitelů. Na jaře zahrádkáře a sadaře čeká hned několik úkonů. Od přípravy půdy přes sečení nejrychleji rostoucího jarního trávníku či zastřihování ovocných stromů a úpravu živých plotů. Přinášíme pár rad a tipů na pomocníky, kteří Vám práci na zahradě ulehčí.

priprava zahrady na jaro

Porážení stromů v období vegetačního klidu

V zimě nastává u většiny rostlin „vegetační stav,“ který se projevuje podobně jako zimní spánek zvířat, rostliny se v této době uzavřou, zpomalí se proudění jejich mízy a jsou tak méně citlivé na změny. Jestli potřebujete na své zahradě pokácet nevyhovující stromy a nahradit je novými, měli byste si vybrat právě období vegetačního klidu. To končí 31. března. Ideálně byste tento úkon neměli provádět sami, ale přizvat si certifikované arboristy.

Prořezání stromů

Jaro nám také dává příležitost k prořezání a zastřižení ovocných a okrasných stromů. Cíl prořezání může být dvojí: čistě estetický nebo touha po větší úrodě. K těmto úkonům se dobře hodí vyvětvovací nůžky. Kdo však má na starost větší ovocný sad, nepohrdne ani profesionální akumulátorovou variantou sadařských nůžek. Využít můžete i drobnou akumulátorovou pilu, která se na prořezávku větví v terénu výborně hodí.

Jarní provzdušnění půdy – vertikutace

Prořezání neboli vertikutace se provádí za pomoci speciálního stroje – vertikutátoru. Ten slouží k prořezání půdy, při kterém se zbavujeme zplstnatělých zbytků trávy, plevelů, mechů a zároveň na prořezání vrchní vrstvy půdy. Při něm se zlepšuje příjem vzduchu, živin i vláhy a díky tomu probíhá hlubší a bohatší prokořenění požadované vegetace (zejména travin).

Jak připravit kompost?

Začátek jara je také ideálním časem pro přípravu kompostu. Vedení kompostu je dobrý prostředek pro zlepšení půdy obohacením o rostlinné živiny. Převážně se skládá z posekané trávy a natrhaného plevelu z předešlé sezóny, ale je dobré ho obohatit například o nadrcené zbytky ze zastřižených živých plotů či stromů.

Ideální je co nejrůznorodější směs materiálů. Do kompostu patří tráva, listí, seno, sláma, plevel, piliny, dřevní štěpka, hlína, odřezky z vinné révy, vychladlý popel či uhlí ze dřeva.

Do kompostu naopak nepatří zbytky masa, ryby, mléčné výrobky, sklo, plasty, kovy, textil, piliny z dřevotřísky, uhynulá zvířata, chemicky ošetřené zbytky, trus masožravých zvířat atd. Důležitá je co nejjemnější struktura materiálu. Ideálním pomocníkem k přípravě kompostu je zahradní drtič na odřezané větve ze stromů a keřů.

Nejlepší pomocníci

Výrobky STIHL nehledejte v hobby marketech, ale pouze u autorizovaných prodejců STIHL a VIKING s kvalitním poradenstvím a servisem. Autorizovaný prodejce garantuje svými odbornými znalostmi to, že každý uživatel dostane takové nářadí, které je pro něj a účel jeho využití optimální.

Prodejce vám vždy předá stroj připravený k provozu a bude vás informovat o správné a bezpečné obsluze, případně vám poradí s nákupem dalších pomůcek, příslušenství a ochranných prostředků. Podrobné informace o produktech a autorizovaných prodejcích STIHL naleznete na www.STIHL.cz.

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

15 skvělých inspirací pro altán nebo pergolu

Miniaturní zahrádky v rozbitých květináčích. Jejich provedení vás uchvátí