Prezidentské debaty – které politické pře byly nejzábavnější?

Už pěkných pár desítek let jsou televizní debaty u amerických prezidentských voleb hitem podzimu. Nějteří kandidáti z nich totiž umějí udělat slušnou show. Které výstupy nás zaujaly úplně nejvíc?

Poprvé se mohli televizní diváci pokochat vystoupeními prezidentských kandidátů v roce 1960. Dodnes se jedná o jednu z nejvýznamnějších událostí novodobé politiky. Utkali se totiž Richard Nixon a John Fitzgerald Kennedy a jejich slavná debata se zapsala do dějin médií. Nixon byl totiž špatně oholený, potil se a v televizi vypadal nervózně a nesympaticky. Oproti tomu mladší Kennedy hýřil sebejistotou a šarmem. Publikum následně hodnotilo, kdo v debatě zvítězil. Televizní diváci označili za jasného vítěze Kennedyho, zatímco rozhlasoví posluchači upřednostnili Nixona, jehož argumentace byla vybroušenější a vizuální nedostatky do zvukových vln nepronikly.

Kvůli legislativním zmatkům si televizní fanoušci museli ještě šestnáct let počkat, než se debaty staly pravidelnou součástí předvolební kampaně. Od roku 1976, tedy již pěkných čtyřicet let trvá tradice sporů v přímém přenosu, které jste si mohli nedávno užít i při příležitosti volby nového amerického prezidenta.

Sověti v Evropě nevadí

Hned v první sérii debat se odehrál jeden nezapomenutelný moment. Gerald Ford, tou dobou úřadující prezident po odstoupení Nixona (a mimochodem muž, kterému prezidentství spadlo do klína jako žádnému v historii předtím ani potom), se ucházel o vítězství ve volbách, ale při jedné z debat se pustil na hodně tenký led. V podstatě totiž řekl, že státy východní Evropy nejsou pod sovětskou nadvládou a mají plnou nezávislost. Což je zrovna pro nás docela bolestivé tvrzení.

Jak po letech Ford přiznal, myslel to jinak. Podle něj totiž samozřejmě země východní Evropy do sovětského vlivu spadaly, ovšem neměly by. Nešťastná volba slov pak způsobila jednu z velkých politických afér minulého století. Tady se můžete podívat na video, kde Ford nevhodné vyjádření použil (aby nakonec úplně prohrál volby).

Bude boj!

Volby v roce 2000 se na dlouhou dobu zapsaly jako nejvyrovnanější klání s dosti zpochybňovaným výsledkem, jelikož demokrat Al Gore získal o poznání více hlasů než budoucí prezident George W. Bush, ovšem k vítězství mu to stejně nestačilo. To jsme ještě nevěděli, co se přihodí letos… Každopádně Gore tenkrát dával mladšímu Bushovi docela na frak, nejvýraznější badass moment si ale přesto připsal republikánský kandidát.

Při jedné z debat se totiž Gore snažil Bushe zastrašit a došel až těsně k němu. Ten se ovšem nenechal rozhodit, pokývl mu na pozdrav a dál pokračoval ve svém projevu. Skutečně stylová reakce, na Bushovy poměry nevídaně elegantní a zábavná.

Oblíbenost mezi demokraty

Letos neúspěšná Hillary se pokoušela prorazit už v roce 2008, kdy se v demokratických vodách střetla s Barackem Obamou. Při jedné diskuzi nastal vtipný moment, když moderátor zmínil, že řadě voličů se víc líbí Obama než Hillary. Tehdejší senátorka briskně zavtipkovala, že se jí to dotýká, zatímco Obama jen lakonicky poznamenal, že Hillary se někomu líbit určitě může. Jestli to bylo míněno jako seriózní kompliment, či pouhé rýpnutí, posuďte raději sami:

Letošní bizárky

Mezi tyto slavné momenty prezidentských debat se jistě časem začadí i řada podivných chvil z letošních klání. Vždyť jaký bizarnější kandidát než Donald Trump se kdy objevil tak vysoko? Během mnohaměsíční kampaně si připsal řadu kontroverzních výroků, které gradovaly v samotných debatách. Sexistické útoky na Hillary nebyly výjimkou, v jednom takovém případě ji označil za “příšernou ženskou” (ve videu), jindy ji zas zhodnotil jako politickou loutku. A to vše při neochotě uznat výsledky voleb, jak se na správného kandidáta sluší. Kdyby už tenkrát věděl, jak hlasování dopadne, nejspíš by s tím takový problém neměl… Bude rozhodně zábavné ho sledovat následující čtyři roky v úřadě!

https://www.youtube.com/watch?v=w1OijJocxjg

Který moment vás nejvíce zaujal? Vzpomenete si ještě na další? Jak se vám tenhle trend, který se dostal i k nám, líbí? Pište pod článek.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejzkorumpovanější země světa. Obstáli jsme v nelichotivém žebříčku?

Socha svobody oslavila 130. narozeniny. Podívejte se na 17 zajímavostí, které jste o ní možná nevěděli!