Pravicová hudební scéna válí: Ortel znemožnil Slavíka, Landa bojuje se skřety a psychickou nemocí

Dvě největší postavy české pravicové hudební scény, Daniel Landa a Tomáš Ortel, o sobě daly v minulých dnech pořádně slyšet. Každý jinak, ale oba vzbudili velký ohlas médií i veřejnosti. Už dva dny se všude řeší, jak mohl Ortel uspět v Českém Slavíku a jestli se Daniel Landa zbláznil. 

Český Slavík je už po dlouhá léta synonymem pro zatuchlou bažinu tuzemské hudební produkce. Karel Gott, Lucie Bílá, Kabát, Chinaski, Kryštof. Je to pořád dokola a tahle národní hudební už se začínala stávat terčem posměchu, protože vítězové se dali uhodnout na roky dopředu. Ovšem v roce 2013 vše změnil psychopatický raper Řezník, kterého pořadatelé nakonec raději vyřadili ze soutěže. Byl kolem toho velký humbuk, protože Řezník by zřejmě vyhrál kategorii Hvězda internetu. Letos však bylo ještě větší haló kolem úspěchu kapely Ortel. Xenofobní parta kolem Tomáše Ortela skončila druhá hned za zjevně nesmrtelnými Kabáty a nechala za sebou takové favority, jako jsou Chinaski nebo Kryštof. Samotný Tomáš Ortel pak skončil ještě třetí v kategorii zpěvák. Jen pět set hlasů mu přitom chybělo na druhého Tomáše Kluse. Bez zajímavosti není ani to, že čtvrtý v pořadí skončil Daniel Landa.

S Ortelem jako s Řezníkem!?

Na Slavíka prší ze všech stran kritika, že s Ortelem nenaložili podobně jako s Řezníkem. Měl být vyřazen, protože je to prostě rasistická skupina hlásající boj proti muslimům. „I ty se budeš bát, až v burce budou stát a modlitby svý řvát,“ zpívá se například v jejich hitu Mešita. O hudebních kvalitách tohoto tělesa se nemá smysl bavit, ty rozhodně nebyly příčinou jejich úspěchu. Ortel prostě jen frčí na vlně současné protiislámské a protiimigrační hysterie, která zmítá českým národem. Organizátoři neměli odvahu se téhle vlně postavit. Je otázka, co by se ovšem stalo, pokud by Ortel vyhrál. V kategorii zpěvák by to bylo naprosto nepředstavitelné. Po 39 vítězstvích Karla Gotta by se najednou vyloupl jakýsi Ortel a odnesl by si hlavní cenu? Mistrovi by se z toho nejspíš ještě víc přitížilo a z Českého Slavíka by se rázem stalo území okupované xenofoby. Skandál, průšvih, ostuda? Je možné, že se toho dočkáme třeba za rok. Místo mistra s hlasem v hrdle vyhraje týpek, co má zlato maximálně tak kolem krku a v hlavě totální meshitu.

A co kdyby byl Landa druhý?

Jak už jsme zmínili, hned za Ortelem se umístila legenda holohlavého hudebního spektra Daniel Landa. Ten však prodělává v posledních letech podivuhodný vývoj. Už v roce 2012 taktéž na Českém Slavíku přišel s kohoutem v podpaží, řekl, že je kouzelník Žito a zkoprnělému publiku oznámil, že je nasrán. Už tehdy se mluvilo o tom, že Landa se nejspíš zbláznil. Oznámil jakési kejkle, jako například plavání na ploutvi žraloka tygřího, vyhrát zápas v Thajském boxu nebo přivést Sigmu Olomouc k vítězství v Lize mistrů. Nikdo to nebral příliš vážně. Ostatně Sigma Olomouc po té, co se ujal tréninku některých fotbalistů, spadla poprvé v novodobé historii do druhé ligy. Hráči nejspíš špatně pochopili Žitovy kouzelné runy, jinak se to prostě vysvětlit nedá. 

Landa a jeho současná štace

Jenže místo kejklí a Žita teď přichází nový Landa. Hledá prsteny moci v Mordoru, tedy pardon, Afghanistánu. Je součástí celosvětové tajné sítě, bojující už celé roky proti islámskému terorismu. Žito a kejkle byli jen kouřová mlha pro monstrózní tajnou operaci. Ve hře jsou i tajné služby. Landa se prý podílel také na záchraně dvou českých dívek, které unesli teroristé v Pákistánu. To vše vykládal Landa s vážnou tváří a černými brýlemi v rozhovoru s Danielou Drtinovou. Landa předčítal nesrozumitelné bláboly z tiskové zprávy o elfech, skřetech, Mordoru, islamistech a kdoví čem ještě. Také oznámil, že musí zrušit své plánované turné, protože se obává, že by očekávané patnáctitisícové publikum vyhodili do povětří islámští teroristé. Sociální sítě na Landovo odhalení reagují jednoznačně: Landa se definitivně zbláznil a trpí nějakou formou duševní poruchy. 

Ortlík. Že by nová kapela?

Snad jediné pozitivum celé situace lze vidět v tom, že Landa se nehodlá nijak paktovat s Ortelem. Jeho úspěch nechtěl komentovat, protože jak sám řekl, má nyní závažnější starosti, než řešit umělecké šumy. Ortela také označil jako člověka, který přilévá olej do ohně. To samé sice kdysi dělala Landova kapela Orlík, ale to je dávná minulost. Zatím se zdá se, že fúze obou kontroverzních umělců se konat nebude. Ovšem pokud by k tomu v budoucnosti přesto došlo, doporučuji jim založit kapelu s názvem Ortlík. V Česku by se to určitě chytlo a možná by z toho nakonec byl i ten Zlatý Slavík.

Co si o tom myslíte vy? U nás se nemusíte o svůj názor bát.

Autor: tch

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Svoboda slova? Pro sociální sítě to neplatí! Proč na svém profilu musíte mlčet?

Jak vnímáme zprávy? Proč se tolik mluví o Paříži a brutální útoky v Africe nás nezajímají?