Práce z domova? Takhle ji zefektivníte!

Práce z domova jako noční můra? Stačí 5 vychytávek a budete podávat výkony jako špičkoví sportovci! A bonus navíc? Nehrábne vám z toho!

I když je digitální svět tak trochu metla lidstva, umožňuje pracovat i z ložnice. A to má svoje výhody.

Žádné holení, dojíždění, mačkání se v metru s tisícovkou důchodců, pohodlí ve formě gauče, vlastního záchodu a někdy i panáků na kuráž nebo jen tak pro dobrou náladu. No jo, jenže s tímhle snovým životem přichází i problémy.

Třeba prokrastinace, tedy stav, kdy lidé chronicky odkládají svoje pracovní povinnosti na pozdější dobu, se pokouší právě o domácí pracanty. Co s tím? Tyhle rady, které zefektivní práci vaší home office, jsou prověřené. Samotnými aktéry.

1. Pracovní hábit

Holit nebo neholit? Oblékat se nebo neoblékat? To jsou otázky, které trápí kde koho. Výzkumy tvrdí, že mozek se lépe naladí na pracovní režim, pokud se obléknete stejně jako do běžné kanceláře.

Karel: „Mám vyzkoušeno, že pokud celý dopoledne strávím v županu, neudělám tolik práce jako normálně, když se hned ráno přebalím do kalhot a košile. Ale třeba to někdo má jinak. Chce to vyzkoušet.“

Možné nástrahy: Nemoc. Živnostník si většinou nedovolí nepracovat ani v největších horečkách, takže i pyžamo se často stává součástí pracovního mundúru. Jestli se tak stane, pokud možno pracujte tam kde obvykle a do postele si choďte pouze odpočinout.

2. Harmonogram

Žádná kancelář se neobejde bez časového plánu, tak proč by ta vaše měla být výjimkou?

Jenda: „Na každý týden si sestavte pracovní plán a zodpovědně ho dodržujte, pokud budete sedět u sebe v kanceláři. Jestli ho ještě nemáte, tak nikdy nebudete pořádně pracovat.“

Možné nástrahy: Jdete na hajzlík nebo se napít. Normálka. Jenže cestou šlápnete do kočičího trusu nebo si všimnete absolutně prázdný ledničky. Úklid a nákup si udělejte až po práci a nenechte se ničím rozptylovat, nebo to daleko nedotáhnete! To platí i pro osobní schůzky a telefonáty během „pracovní doby“. A pokud vám někdo z firmy z hecu domů pošle striptérku, řekněte jí, ať přijde po šichtě.

3. Přizpůsobení se výjimečným situacím

Stane se, že vaše dítě s vámi musí zůstat doma, nebo třeba jen nepůjde internet. Šance na pauzu? Možná, ale výměnou za noční směnu.

Milan: „Manželka má dobře placené zaměstnání, takže pokud některé z našich dětí onemocní, hlídám je já, protože pracuji z domova. Dá se to, akorát si každý den ráno musíte stanovit, jak dlouho chcete a potřebujete dělat a přizpůsobit tomu momentální režim. Jestli má být zakázka hotová v osm večer, a vy na ni potřebujete 6 hodin času, nejdéle ve dvě odpoledne manželka musí přijít domů, aby vás vystřídala.“

Možné nástrahy: Nikdo střídat nepřijde a internet taky nezapojí. Když štěstí optimálním pracovním podmínkám nepřeje, okamžitě začněte hledat nouzové řešení. Wi-fi v kavárně, babičky nebo sousedky na hlídání. A čím dřív, tím lépe.

4. Kancelář na stále stejném místě

Říkají to odborníci na feng-shui, tvrdí to i psychologové. Vyhrazený koutek, kde pracujete, by se neměl měnit.

Lukáš: „Jakmile jdu s počítačem třeba k televizi nebo k oknu, rozptýlí mě to. Už se mi stalo, že jsem několik dlouhých minut civěl na bednu nebo ven na ulici. Nutí vás to přemýšlet o jiných věcech než o práci.“

Možné nástrahy: Na obvyklém místě, kde rutinně potíte krev, se makat nedá. Nejde topení, přijela návštěva, která nemá kde spát, a bůh ví co ještě. Vyberte si místnost v těsném sousedství zkrátka prostor nejblíže k vašemu kanclu. Pokud jste z většího města, zkusit můžete i coworkingová centra, která pracují na principu sdílené kanceláře, ve které má každý člen svoje místo. Zaplatíte si flek a makáte na svém projektu. Nápad pochází ze San Francisca a funguje od roku 2005.

5. Nastavení uživatelských účtů

Facebook? Twitter? Skype? Každý z nás používá něco. A někdy bohužel víc než je třeba. Prevence? Nastavte počítač na dva módy, protože jestli požádáte svoji holku o sex po síti, zaseká vás to minimálně na hodinu!

Petr: „Osvědčilo se mi zřízení dvou uživatelských účtů. Jeden na práci a druhý na soukromé záležitosti. Líp odolávám pokušení a zbytečně neodbíhám k tomu, co mě zdržuje, a nekontroluju v pracovní době profily na sociálních sítích.“

Možné nástrahy: Žádné. Snad jen, že počítač kiksne celej a vy budete nahraný. Ale to se může stát komukoli. I ten chlápek ve videu pochopil, že když to nejde, tak to prostě nejde! (Ale vy si to naděláte v každým případě, protože složenky se neptaj.)

Víte, že…
Podle odhadů pracuje několik set tisíc lidí v České republice z domova. Nejčastěji se jedná o programátory, grafiky, účetní, překladatele, obchodníky, redaktory, konzultanty a architekty.

Autor: Daniel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Budoucnost mobilního světa

Jak se žije lesbičkám. Pravda o jejich sexu