Pozor na příliš těsnou vázanku! Elegantní módní doplněk vám totiž efektivně blokuje prostup krve do mozku! Jak to?

Že vám kravata připomíná spíše oprátku, a snažíte se jejímu nošení za každou cenu vyhýbat? Němečtí univerzitní lékaři z fakultní nemocnice totiž potvrdili, že s vázankou váš život rozhodně není lepší. Elegantní módní doplněk vám totiž údajně efektivně blokuje prostup krve do mozku.

Kravata? Módní doplněk, který po staletí škrtí muže

Kravaty se v šatnících evropských mužů objevují už déle než 350 let, a pokud vás to zajímá: skutečně nemají žádný praktický význam. Jejich jediná přidaná hodnota je pouze sociální, respektive společenská. Evoluce oděvních doplňků už mužům naservírovala nejrůznější kousky: psí dečky, široké límce, nařasené rukávy, ale všechny časem skončily v propadlišti dějin. Je tedy přinejmenším s podivem, že se vázanka, tenhle pestrobarevný proužek látky, zauzlovaný pod krkem, udržel v módě tak dlouho. Zvlášť, když svým nositelům neprospívá.

Uvažte si vlastní oprátku

Alespoň tak to na základě svého výzkumu tvrdí Robin Lüddecke, doktor fakultní nemocnice ve Šlesvicko-Holštýnsku. Do ordinace si postupně pozval třicet mladých a po všech stránkách zdravých mužů, kterým s pomocí magnetické rezonance provedl skenování mozku. Mezi těmito účastníky experimentu byl jediný patrný rozdíl: polovina z nich měla během testu kolem krku vlastnoručně uvázanou kravatu, zatímco zbývající byly ve volném triku bez límce.

Na uzlu nezáleží. Škrtí všechny

Maličkost? Mohlo by se to tak zdát, ale snímky odhalily něco jiného. Mužům vybaveným módní kravatou totiž evidentně proudilo do mozku méně krve, než těm, kteří byli na volno. Shelby, Windsor nebo Manhattan? Na konkrétním užitém uzlu přitom nezáleželo, každý z „kravaťáků“ si uvázal vázanku podle vlastního stylu a uvážení, tak jak byl zvyklý. V průměru ale tímhle doplňkem efektivně snížil průtok krve krční žílou do mozku o 7,5-12,8 procent. Což není zrovna legrace.

 „Nosit kravatu tedy znamená vyvíjet setrvalý tlak na jugulární (krční) žíly, omezovat průtok krve do lebeční části a vytvářet tím i zvýšení tlak,“ říká Lüddecke. Výsledek je pak dle očekávání nepříjemný: nedostatečně prokrvená a okysličená tkáň mozku podává nižší výkon a je v konstantním stresu. Pokud by to trvalo krátce, dalo by se to snést. Ale kravata vás decentně přiškrcuje často celý den na jednání a v práci. „Není pak divu, že se u nositelů vázanek rozmáhají syndromy nevysvětlených bolestí hlavy a migrén,“ dodává Lüddecke.

Povolte si vázanku a nepanikařte

U bolestí hlavy to nejspíš nekončí: podvyživený mozek se jen obtížně rozvíjí, a může také dojít k narušení buněčných stěn drobných cév uvnitř. K mozkové mrtvici tak máte díky kravatě hned o něco blíž. Kolegové lékaři, kteří se na výzkumu osobně nepodíleli, varují před zbytečnou panikou. „Není úplně pravděpodobné, že by jen kravata samotná mohla mít u zdravého člověka tak vážné dopady na zdraví,“ říká například australský neurovědec Steve Kassem.

Za nestálou erekcí kravaty nestojí. Nejspíš.

Na druhé straně už ale nepopírá, že u mužů s již rozvinutým nízkým tlakem by příliš těsná vázanka mohla vést ke komplikacím. Podobně to vidí i Robert Ritch, doktor newyorského centra oční medicíny. Ten v návaznosti na německý výzkum u nositelů kravat prokázal spojitost mezi omezením průtoku krve do hlavy a rozvinutím nejrůznějších poruch zraku. Jiné neduhy, které by vázanky propojily s problémy s erekcí nebo rozvojem Alzheimerovy choroby, jsou zatím spíše předmětem spekulací.

Slova: „Ukažte mi svou kravatu, a já vám povím, kým jste a kým chcete být,“ která v roce 1975 vyřkl John T. Molloy, autor fenomenální knihy Oblečte se pro úspěch, tak dostávají dočista jiný význam. Oprátka kolem krku z vás může udělat elegána, ale někdy také omdlévající trosku, které se zatmívá před očima při chůzi do schodů.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak vyladit pánský oblek do společnosti. Kompletní manuál moderního muže

Chlapi nenávidí asi polovinu věcí, které milují ženy! Levné žabky, kšiltovky vzad, véčko – co všechno si ženy nepřejí, abychom nosili?