Poznáte šílence? Tady je 10 profesí s největším možným výskytem psychopatů. Víte, s kým pracujete?

Denně s ním pijete kafe, svěřujete se mu s osobními problémy, a přitom vůbec netušíte, co má za lubem. Víte vůbec, jak se takový psychopat pozná? Těchto 10 profesí na něj působí jako magnet a s velkou pravděpodobností na něj narazíte právě tam!

10 profesí s největším počtem psychopatů. Víte, s kým pracujete?

Kde kdo si pod pojmem „psychopat“ představí třeba doktora Hannibala Lectera, známého kanibala a zároveň velmi schopného soudního znalce s vysokým IQ. Podle časopisu Empire je Lecter 5. nejlepší filmová postava všech dob, jenže je to fiktivní osoba, v reálném světě jsou psychopati většinou těžko pozorovatelní.

Né, to je jenom Milan!

Na psychopata tak můžete narazit kdekoli a kdykoli. Možná s vámi sdílí kancelář nebo rovnou celé patro, auto parkuje vedle toho vašeho, a taky se vydává za dobrého přítele, což ztěžuje jeho identifikaci. Že konkrétně vy máte jasno v tom, kdo se ve vašem okolí pohybuje? Tak schválně!

V Diagnostické a statistické příručce duševních poruch se za psychopatický typ osobnosti rozumí osoba, která má velkolepý pocit sebe sama a vyniká talentem pro manipulaci s jinými lidmi. Tahle diagnóza sedí asi na polovinu vašich známých nebo kolegů? Pokusme se proto tuhle specifikaci trochu konkretizovat.

Kevin Dutton, britský psycholog a spisovatel, který se specializuje na studium psychopatie, ve své knize s názvem „Moudrost psychopatů: co nás svatí, špioni a sérioví zabijáci mohou naučit o úspěchu“, sepsal seznam pracovních míst, které psychopaty vyloženě přitahují. Tady jsou!

10. Státní úředník

Státní úředník, to je desátá nejpopulárnější pracovní pozice pro psychopaty – aspoň podle Kevina Duttona. Je to sice trochu bizár, ale typický úředník se prý velmi dobře chová v krizových situacích, nemá žádné city vůči ostatním a vyniká inteligencí. Typický cvok!

9. Kuchař

Většina psychopatů nemá zájem poškozovat ostatní, takže se nemusíte bát, že kuchaři mají přístup k otevřeným plamenům a nožům. Psychopatům se daří v chaosu a prostředí, které ostatní nezvládají, což může být jedním z důvodů, proč se jim tak líbí právě v kuchyni.

8. Duchovní osoba, mentor, „posel páně“

Náboženské organizace mohou lidem poskytnout prostředky k vykořisťování druhých. Rovněž je snadné vytvářet aliance, které manipulativním lidem usnadňují přístup k citlivým informacím. Ještě se divíte, že co sekta, co psychopat?

7. Policista

Psychopati nezbytně nemají postranní motivy. Často v sobě dusí vztek i bezpráví, mají pocit, že se bez nich svět prostě neobejde. I proto je láká profese policisty. Vymáhání práva je zkrátka pro takovou osobnost doslova terno. Pak to má u „fízlů“ k něčemu vypadat…

6. Novinář

Tak o tomhle víme už dávno. Kdo ze současných redaktorů může říct, že je normální, nebo že má okolo sebe kolegy bez kazu? I Dutton má jasno. Uvádí totiž, že některé rysy psychopatů, jako je zaměření, houževnatost, pozornost nebo bezohlednost jsou pro žurnalistiku výhodné.

5. Chirurg

Ano, i špičkový chirurg musí být tak trochu psychopat, což potvrdila jistá britská studie publikovaná v časopise The Bulletin. Vědci se tehdy pokoušeli zjistit, zda je možné, aby chirurgové vykazovali psychopatické rysy. No a co myslíte? Výsledky prokázaly, že studenti, konzultanti i „hotoví“ chirurgové zaznamenávají vyšší míru psychopatické osobnosti. Prý je přitahuje stres a fakt, že každý den musí dělat rychlé a obtížné rozhodnutí.

4. Prodejce

Psychopatická osoba, která pracuje v prodeji, pravděpodobně vykazuje takové rysy, jako je nestydatá propagace, krádež kontaktů jiných lidí, neúprosná touha získat nejvíce peněz a neschopnost být týmovým hráčem. V závislosti na tom, jak daná organizace funguje, může to být buď nejhorší noční můra šéfa, nebo naopak jeho nejlepší volba.

3. Televizní či rozhlasová osobnost

Někteří psychopati také vykazují narcismus, který je pravděpodobně užitečný v práci, která vyžaduje spoustu veřejného zaměření. Psychopat tak může hlásat hlavní zprávy, promlouvat k vám skrze rádio, nebo hrát v divadle.

2. Právník

Ten nejlepší právník? Jednoznačně psychopat sršící sebevědomím, chladností a dravostí. Tahle drsnost a umění klamu je něco jako druhá kůže „těch druhých“.

1. Generální ředitel

Psychopati jsou prý odolní vůči chaosu. To ale neznamená, že jsou komisní a chladní za všech okolností. Někdy totiž záměrně vytvářejí zmatek pro všechny ostatní, protože jim dělá dobře, když se kolegové nebo podřízení utápějí v depresi a beznaději. Někteří psychopati tuto metodu používají ke stoupání po kariérním žebříčku. Jiní nejsou nutně manipulativní a dostanou se na vrchol prostřednictvím dovedností samotných.

A co vy, rozeznáte psychopata?

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pokusy s LSD: experiment americké armády, který se nepovedl. Aneb jak rozložit disciplínu nepřítele!

Recenze – mysteriózní horor Ghost Stories: Chcete si v kině zase pořádně užít lekačky a stísněné pocity?