Potvrzeno! Češi nemají rádi boháče! Peníze ale chce mít každý!

Více než tři čtvrtiny Čechů mají předsudky vůči bohatým lidem. Celých 61 % lidí souhlasí s tvrzením, že bohatí jsou namyšlení a chovají se povýšeně. Vůči movitým lidem jsou sice Češi zaujatí, přitom by se ale bohatými chtěli sami stát. Koukněte na další data, co přinesl zajímavý průzkum.

Podle aktuální studie s názvem Eurojackpot Monitor na téma „Jak Češi vnímají bohaté“, kterou pro společnost SAZKA zpracovala firma IPSOS, všem neměříme stejným metrem.  Většina Čechů (77 %) totiž zaujímá spíše negativní postoj vůči movitým lidem. Téměř dvě třetiny dotazovaných je považují za namyšlené a arogantní. Kdyby ale respondenti vyhráli vyšší obnos peněz v loterii, jsou přesvědčení, že by je zbohatnutí nezměnilo.

České předsudky. Fuj!

Předsudky vůči bohatství jsou už ale v Česku pevně zakořeněné. Jen čtvrtina respondentů (27 %) souhlasí s tvrzením, že bohatí lidé jsou pracovitější než ostatní.

 „Už na začátku 90. let se dělaly výzkumy na téma vnímání bohatství a chudoby ve společnosti, které ukázaly významné geopolitické rozdíly. Ve státech východní Evropy v nich byli movití lidé obecně vnímáni spíše negativně s tím, že za jejich bohatství mohly externí vlivy typu kontaktů, dobré pozice nebo využívání děr v zákonech. Na západě to lidé brali jinak. Proto se domnívám, že postoj k bohatým je formován postkomunistickou transformací,“ vysvětluje Jan Sládek, sociolog Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a dodává:  „Postkomunistická éra bude v myslích české populace asi ještě dlouho spojena se slovem zbohatlík. Naopak na západě jsou některá bohatství vnímána jako výsledek práce různých generací a vyšší vrstva je vedena tak, aby skutečně působila jako elita.“ 

Mladí mají k bohatým pozitivnější vztah

Zakořenění předsudků v historii potvrzují i výsledky Eurojackpot Monitoru, které ukazují, že naopak pozitivní vztah k bohatým a bohatství jako takovému má především mladší generace.

Zhruba 23 % Čechů dělá radost, když je vidět, že se jim finančně dobře daří. Zároveň věří, že bohatství dělá člověka šťastnějším. Do této skupiny patří především muži a mladí lidé do 29 let. „Právě to je generace, kterou láká možnost vsadit si loterii, kde si může sáhnout na miliardové výhry. Eurojackpot pro ně znamená takový lístek ke svobodě,“ říká Veronika Marková ze společnosti SAZKA.

Češi si částečně protiřečí

Drtivá většina lidí (89 %) si myslí, že jsme jako Češi v postoji k bohatým příliš závistiví. Současně se ovšem celých 60 % Čechů domnívá, že bohatým není co závidět. Tak či onak je jasné, že bohatstvím bychom se nechlubili. Před okolím by peníze raději zatajilo celých 91 % lidí.

Podle třetiny dotazovaných nejsou bohatí lidé ani šťastnější. Tyto názory ovšem zdaleka nekorespondují s realitou. Ačkoliv podvědomě Češi vůči bohatým zaujímají negativní postoj, sami se bohatými chtějí stát. O tom svědčí i rostoucí obliba loterií v České republice. „Alespoň jednou za rok si u nás vsadí zhruba třetina populace nad 18 let, v případě vysokého jackpotu pak zájem lidí nárazově vždy několikanásobně vzroste,“ konstatuje Veronika Marková ze společnosti SAZKA.

Peníze nekazí lidi!?

Lidé si rádi vsadí s vidinou možného rychlého zbohatnutí. I přesto je však většina z nich přesvědčená, že kdyby v loterii vyhráli velké množství peněz, nijak je to nezmění. Takový je názor 83 % Čechů.

„Žijeme v zemi, kde je poměrně málo placená práce a plné úvazky jsou stále častěji nahrazovány částečnými. Průměrná mzda je okolo 22 000 Kč měsíčně, nečekaný výdaj 9 000 Kč by ohrozil rozpočty téměř poloviny domácností. Naděje na zlepšení mizí, převládá nálada, že dobře již bylo. Takže je pochopitelné, že sázka na trochu toho štěstíčka se šíří,“ vysvětluje Sládek.

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Svoboda slova? Pro sociální sítě to neplatí! Proč na svém profilu musíte mlčet?

Fenomén internetových vyhledavačů? Metla lidstva!