Potřebujete vyrazit na úřady? Pak si přečtěte návod, jak přežít!

Byrokracie patří k modernímu světu. Ačkoli by měla lidem pomáhat, dokáže většinu tak akorát… otrávit. Jak to tedy udělat, abyste po návštěvě úřadu neskončili jednou nohou v blázinci?

10 způsobů, jak přežít byrokratickou mašinérii

S běháním po úřadech máme všichni své zkušenosti. Někdo je po návštěvě spokojen, další si musí skočit aspoň na jedno a někteří začínají přemýšlet o sebevraždě. Jo, ona byrokracie má své „drobné“ mouchy a nezbývá než čekat, až vznikne obrovský úřad na její potření. Buď jak buď, pokud musíte nějakou podobnou státní „inštituci“ v nejbližší době navštívit, upřímně vám to nezávidíme. Že vám to je na nic? Pravda, tak si přečtěte, jak toto martyrium přežít bez trvalých následků.

1. Zjistěte si, jaké úřady vlastně oběhat

První problém. Chcete stavět, narodilo se vám dítě anebo máte v plánu doma začít s velkochovem myší? Pak je nejprve třeba zjistit, jaké úřady jsou pro vás ty pravé. Ono se to může zdát jednoduché, ale pouze do chvíle, kdy zjistíte, že potřebujete lejstro, aby vám bylo vydáno lejstro k lejstru s potvrzením, že nepotřebujete potvrzení…

2. Připravte se na dlouhé čekání

Čekání se při setkání s byrokracií nevyhnete. Musíte se tedy obrnit pevnými nervy. Máte ale i další možnosti. Budete-li např. vědět o návštěvě úřadu s dostatečným předstihem, přestaňte se týden před dnem D(u na úřad) mýt. Čekající před vámi si sice asi řeknou, že jste dobytek, ale buď místnost opustí, nebo vás pustí před sebe, aby měli z dosahu svého čichového ústrojí onen nelibý odér.

3. Zkuste rozveselit nevrlého „ouřadu“

Klasika. Ne že by takoví byli všichni, ale vidět úsměv na tváři úředníka je malý zázrak, což vám asi na náladě nepřidá. Můžete jej ale zkusit rozveselit vlastním úsměvem, případně nějakým vtípkem. Bude-li s vámi např. na úřadě nějaká žena s dítětem v náručí, jen tak mezi řečí prohoďte, že když jste začínali čekat, byla v 8. měsíci těhotenství. Ovšem za to, jestli to zabere, neručíme.

4. Uvědomte si, že tu jsou úředníci kvůli vám

Často to vypadá, že úředníci stojí ve společenské hierarchii nad vámi (ono slovo byrokracie také znamená „vláda úřadů“). Oni tu jsou ale naopak kvůli vám! Máte tedy svá práva, proto se nenechte odbít a žádejte to, kvůli čemu jste přišli. Nesetká-li se to s porozuměním, nechte si zavolat nadřízeného, případně to žeňte výš a výš. Vaše stížnost se sice na některém z úřadů asi časem nenávratně ztratí, aspoň ale budete mít pocit, že jste boj s větrnými mlýny nevzdali předem.

5. Pozor, mohou začít létat úřední listiny a počítače!

Úřady jsou zvláštní místa, na kterých často lidem rupnou nervy. Dokonce to může zajít tak daleko, že kolem vás začnou létat lejstra a třeba i počítače. V takovém případě se můžete schovat za objemnější spolu-čekatele, případně se pokusit agresora zneškodnit. Můžete mít tedy z návštěvy úřadu doživotní zážitek. Anebo možná doživotní následky…

6. Vězte, že vztek vám asi moc nepomůže

Pokud patříte mezi ty, kteří se sami nechají vytočit, svůj vztek si na úřadech raději neventilujte. Úředníci tu sice jsou kvůli vám, ale jednejte s nimi vždy co možná nejvíc v klidu.To že budete řvát, vám sice někdy může pomoci, na druhou stranu se vám úředníci, které zasypete sprškou těch nejhorších vulgarismů, budou chtít pomstít a celé nekonečné martyrium se nakonec ještě prodlouží.

7. Nezapomeňte, že jsou úředníci taky jen lidi

Podle výzkumů má řada Čechů úředníky za arogantní a nepříjemné lidi. Což o to, ona spousta z nich tento obraz bezezbytku naplňuje, na druhou stranu, neustále odpovídat na ty samé dotazy a dělat tu samou práci asi není právě ideální. Navíc někteří úředníci jsou úplně v pohodě, takže si už předem nevytvářejte obraz byrokratického monstra.

8. Což takhle přinést lahvinku?

Neber úplatky, neber úplatky, neber úplatky… Heslo sice pěkné, ne všichni se jím ale řídí. Jistě, úředního šimla můžete výrazně popohnat krabicí od vína plnou peněz (tzv. Rath style), případně alespoň lahvinkou. Ovšem pozor! Takové jednání není úplně v souladu se zákonem. Úplatky tedy radši nedávejte, protože byste se mohli dostat do potíží s dalšími úřady a budete se točit v kruhu.

9. Začněte jednat s úřady na dálku

Pokud se úředníkům vyhýbáte jako čert kříži, aktuálně už se k nim v mnoha případech nemusíte ani přiblížit. Většina úřadů dnes totiž funguje online, takže lze řadu věcí, jako např. daňové přiznání, řešit na dálku. Budete k tomu potřebovat dvě věci, a to internet (jak překvapivé) a elektronický podpis. Pokud pracujete nebo podnikáte mimo ČR, můžete online vyřídit také vrácení daní ze zahraničí. Bohužel, takto ještě nelze zařídit vše.

10. Zkuste se na lítání po úřadech připravit teoreticky

Hlava XXII je román amerického spisovatele Josepha Hellera, který výtečně popisuje absurditu byrokratické mašinérie. Vojenský řád zde např. říká, že služby v armádě je zbaven voják, jehož uznají za psychicky nemocného, ale který zároveň požádá o uvolnění. Pokud ovšem o uvolnění požádá, dokáže tím své psychické zdraví. Nepřipomíná vám to něco? Kniha byla navíc v roce 1970 zfilmována, takže den před návštěvou úřadu můžete strávit u televize.

S úřady je to na štíru i v kreslených filmech:

 

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Občanky s čipem budou vydávány zdarma, přesto si zaplatíme! Jak to?

5000 Kč za zapomenutý řidičák! Co ještě řidiči vydrží?