Popcorn a kino – kde se tohle spojení vzalo?

Pražená kukuřice a film, tohle kombo milujeme všichni. Ale víte, co má společného s velkou ekonomickou krizí nebo indiány?

Víte, jak vlastně tradiční pochoutka vzniká? Zahříváním zrnek kukuřice dojde k jejich puknutí a změně struktury. Místo tvrdého zrna tak získáme pěnovitou bílou dobrotu, která vypadá jako květ. Na tenhle zajímavý proces se můžete podívat i pěkně zpomaleně:

Indiánské základy

Když hledáme spojení popcornu a filmu, musíme se podívat za oceán. Pražená kukuřice byla pochoutkou už mezi indiány a průmyslový pokrok bílé tváře s sebou přinesl i masivní rozmach pěstování kukuřice. Jednalo se o chutnou a přitom velmi levnou dobrotu, takže koncem 19. století její popularita rostla. Tou dobou vznikla také oblíbená americká pochoutka Cracker Jack, směs kukuřice a oříšků v karamelu. Chytří podnikavci pak vymysleli pojízdné stánky, v nichž se popcorn mohl vyrábět a zároveň prodávat. Toho využívali na různých poutích, sportovních utkáních a dalších masových akcích.

Nečekaně přínosná krize

Přímo se nabízelo, aby se tohle zobání rozšířilo i do kin. Jejich provozovatelé se tomu ale zpočátku bránili – nechtěli instalovat drahé stroje na výrobu popcornu a báli se, aby výrazná vůně neodradila návštěvníky. Navíc na začátku 20. století, v raných dobách kinematografie, se kina snažila vytvářet podobný zážitek jako divadla – byla honosně vybavená a návštěva filmu byl kulturní zážitek. Zlom nastal v období ekonomické krize v 30. letech. Popcorn se stal jednou z nejlevnějších pochutin, které si lidé mohli k filmu pořídit, a tak majitelé kin nakonec souhlasili. Výroba a prodej pražené kukuřice byly jedním z mála odvětví, která v době velké krize rostla.

Budování legendy

Kromě základní slané a máslové příchutě se přidávaly i další a od 40. let bylo spojení kina a popcornu neodmyslitelné. Jak to tak bývá, ze Spojených států se tenhle fenomén dostal do celého světa.

 

Kupujete si popcorn v kině často? Nebo jde tahle tradice zcela mimo vás? Pište pod článek.

Autor: Rimsy