Poničila vám automyčka vůz? Které myčky používat a kterým se vyhnout? Jak postupovat, když se vám to stane?

Kdo má své auto opravdu rád, ten jej myje ručně a do automatické myčky nejezdí. Aspoň jednou tam byl ale každý z nás. Co ale dělat, když mycí proces skončí špatně a máte jakkoli velkou škodu na svém voze? Která auta do myčky nepatří a proč? Kterým myčkám se raději s vaším vozem vyhnout? Známe z praxe!

Stačí si projít projít diskuzní fóra na internetu a zjistíte, že poničené auto z automatické myčky není nic ojedinělého. Co dělat? Jak postupovat když vám myčka auto poškodí?

Z vlastní zkušenosti

Mně samotnému se to stalo na jaře roku 2013. Jel jsem do myčky s novým Opelem Insignia. Ten už nepoužíval klasickou bičovou anténu, ale měl tzv. žraločí ploutev na střeše. Při mytí se najednou ozvala rána, jako když na střechu vozu dopadne bowlingová koule. Mycí proces se dokončil, já vyšel z auta a nevěřil jsem vlastním očím. Anténa byla utržená a ze střechy trčely jen dráty. Jelikož šlo o anténu společnou jak pro rádio, tak pro GPS, byla plná elektroniky. Struna z myčky se do žraločí ploutve namotala a vytrhla ji. A aby to nebylo málo, zároveň při vytržení promáčkla střechu – nebudu to prodlužovat, škoda 80 000 Kč.

Takto vypadal Opel s anténou. Po návštěvě myčky zde byla jen díra.

Když neteče voda…

Jenže jsou i mnohem horší případy. Třeba myčka, která vás myje, ale jaksi dojde k poruše přítoku vody. Suché kartáče pak doslova brousí lak na autě a než stihnete cokoliv udělat, máte auto plné škrábanců a musí do lakovny. Pokud máte metalickou barvu, tak na přelakování celého auta často nestačí ani 100 000 Kč.

… nebo když teče moc

I když si říkáte, že vám se to stát nemůže, není to zase tak neobvyklé. Zapomenete zavřít střešní okno, děti otevřou během mytí okna vzadu, nebo je jen nemáte dotažené a i centimetrovou dírou se do interiéru dostane voda. No, co vlastně voda, to by ještě tolik nevadilo, ale v první fázi jde obvykle o pěnu, která vám může zničit interiér.

Pokud při mytí otevřete okna, žádná pojišťovna vám nic nedá.

Technická závada

I myčka je jen autoamtizovaný stroj s jistou mírou poruchovosti. A každý senzor se může pokazit, takže narazíte i na případy, kdy myčka auto rozbila. Nejde o případy, kdy by při běžném mytí mycí rameno narazilo do auta, to bývá jištěné několikrát, ale existují případy, kdy se rameno v horní poloze „uvolnilo“ a spadlo na auto. Pár metráků vážící konstrukce padající třeba jen z jednoho metru udělá pěknou paseku, to si dokážete představit.

Volejte obsluhu

Stala se vám taková nepříjemnost? Pokud jste živí a zdraví, tak se nic neděje – nepanikařte. Je-li ještě myčka v provozu, určitě nevystupujte z auta. Stačí se rozhlédnout kolem sebe, v myčkách je vždy uvedeno telefonní číslo, kam máte v případě potíží zavolat. Ti vám pak pomůžou. Jakmile budete v bezpečí, určitě si pro vlastní potřebu udělejte dokumentaci. Fotografie – čím více, tím lépe. Detaily poškození, ale i celek, kde je jasně vidět i myčka, pohled na celé auto atd. Pokud váš telefon natáčí video v dobré kvalitě, udělejte i video, třeba se bude hodit.

Je myčka pojištěná?

S obsluhou pak začněte řešit, jak se bude postupovat. Pokud jste u myčky nějakého velkého řetězce – obchodního či čerpacího – je to jednoduché. Myčka má pojištění a škoda půjde za její pojišťovnou. Pokud jde o nějakou menší lokální myčku, ujistěte se s obsluhou, že ví jak postupovat a že jsou pojištění. Pokud obsluha tápe, neváhejte zavolat policii. Došlo k poškození na majetku a bude třeba to vyšetřit. Stejně postupujte, pokud auto není vaše – máte jej půjčené nebo na leasing. V tomto případě došlo k poškození majetku třetí osoby a protokol od policie budete potřebovat.

Následným krokem by měl být telefonát na asistenční linku pojišťovny, u které je myčka pojištěná. Operátor vám řekne, jak postupovat. Zda je auto pojízdné, jaká je škoda, kam můžete dát auto opravit atd.

Používáte myčku v souladu s návodem?

Ne vždy ale bude snadné peníze z pojišťovny dostat. Především tehdy, pokud jste nedodrželi návod při vjezdu do myčky. Z auta musí být sundané vše, co sundat lze. Anténu, střešní nosič, nosič na kola a samozřejmě veškeré další doplňky. Máte vzadu křídlo? Ujistěte se s obsluhou myčky, že se mu nic nestane. Senzory je někdy nerozpoznají a neštěstí může být na světě. Samozřejmě vždy sklopte zrcátka. Pokud myčka poškodí nějaké vnější příslušenství auta, budete mít pravděpodobně smůlu.

Soudy proti vám

Jenže někdy ani to nestačí. O tom se mohl přesvědčit majitel Mercedesu z Prahy, kterému myčka utrhla známý „zaměřovač“ na čele kapoty. Utržená součástka navíc poškodila zbývající část vozu. Jeden by řekl, že není co řešit, že znáček je součástí vozu a majitel s ním nic neudělá. No, takto by to asi bylo, pokud by se to majiteli vozu nestalo podruhé za sebou ve stejné myčce. Soud tak rozhodl v jeho neprospěch a 90 000 Kč, které chtěl majitel vozu po provozovateli myčky, nedostal.

S tímhle znakem do myčky nejezděte.

Dejte si pozor!

Pozor si dejte u myček s tzv. jezdícím kobercem. Jde o myčku, která myje několik aut najednou – na začátku si myčka auto „chytne“ za přední kola a postupně jej táhne mycím procesem – mytí, voskování, sušení atd. Je to riziko pro mnoho aut, protože auto nesmí být zabrzděné a musí se nechat táhnout. Pro jaká auta je to problém?

Automaty – pokud máte auto s automatickou převodovkou, je třeba zařadit stupeň „N“. To by nebylo tak složité. Jenže moderní auta při vypnutí motoru automaticky z „N“ přeřadí na „P“ a při táhnutí takového auta může dojít až ke zničení převodovky. Proto doporučujeme nechat „N“ a raději nevypínat motor. Stříkající voda mu nic neudělá.

Auta s funkcí autohold – dnes je touto funkcí vybavena většina nových aut. I když pustíte brzdový pedál, auto zůstane zabrzděné. Je to funkce, která pomáhá rozjezdu do kopce, nemusíte stát na brzdě a auto vám necouvne dozadu. Jenže funkce funguje i na rovince a pokud zůstane zabrzděné, opět může dojít k poškození.

Auta s elektronickou parkovací brzdou – pokud místo parkovací brzdy máte jen čudlík, buďte na pozoru. Po vypnutí motor se některé vozy automaticky zabrzdí a opět může dojít k poškození vozu.

Raději ručně

Máte své auto rádi? Tak s ním do automatické myčky nejezděte. Svěřte je raději do rukou ruční myčky, nebo si jej myjte sami. Mycích boxů s wapkami je dnes všude dostatek – ušetříte peníze a laku vozu to jen prospěje.

Autor: Analytik

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jsou potřeba v zimě řetězy na kola? Koupit drahé nebo levné? Můžete je nahradit i trikem za 50 Kč!

Náš redaktor řidičem kamionu. Co byste měli vědět, než se stanete profesionálním řidičem tahače a jak těžká je řehole kamioňáků?