Pokusy s LSD: experiment americké armády, který se nepovedl. Aneb jak rozložit disciplínu nepřítele!

Ozbrojené síly Spojených států amerických se dosud počítají mezi nejsilnější a nejmodernější armády světa, což dobře demonstruje jejich pestrá vojenská historie. Zdaleka ne na všechny střípky své minulosti ale může být hrdá. Desítky let trvající pokusy s LSD na vlastních vojácích se jistě počítají mezi události, na které by Američané raději zapomněli.

Pokusy s LSD

Po druhé světové válce měla mezinárodní situace daleko ke klidu, a pnutí mezi západním a východním blokem nabíralo na intenzitě. Z bývalých spojenců se stali trpění nepřátelé, kteří usilovně bádali nad tím, jak se protivníka co nejefektivněji zbavit. Prostředky, které se k tomu nabízely, byly skutečně pestré: konvenční útok pozemními silami, ničivé bombardéry, vesmírné bombardování, smrtící bakterie a otravné plyny, a samozřejmě jaderné zbraně různé síly.

Jak rozložit disciplínu nepřítele?

Sověti i Američané současně řešili, zda by se vítězství dalo dosáhnout „čistší“ cestou. Ne-letálními, tedy nesmrtícími prostředky, které by šiky nepřítele totálně rozložily, a přitom neponičili dobývané území. Velmi slibné se v tomto ohledu jevily nejrůznější halucinogenní látky a psychedelika. Stačilo by, aby je vojáci vdechli, požili nebo se jen dotkly jejich pokožky, a rázem by nebyli schopni ani zmáčknout spoušť. Natož pak pochodovat v útvaru nebo plnit nějaké rozkazy.

Pokusní králíci v uniformě

Myšlenka to byla natolik svůdná, že ji prý nešlo nevyzkoušet. Od roku 1948 tak na štábu US Army Chemical Corps řeší, jak tyto látky vyvinout, použít a pochopitelně, jak se před nimi bránit, pokud by je protivník použil jako první. Únavnou teorii ale při plánování experimentů nečekejte: k testování ochranných skafandrů i efektu drog bylo zapotřebí spousty lidských pokusných králíků. Kde je mají generálové a vojenští výzkumníci vzít? Přeci ve vlastních řadách!

Kdo se hlásí dobrovolně?

Vlast si to žádá,“ slyšeli ti, kteří se přihlásili k testům záhadných chemikálií. O jejich dobrovolné účasti se přitom dá směle pochybovat. Prostě pokud chcete dostat dovolenku nebo dosáhnout na povýšení, nemáte vlastně moc na výběr. Mezi lety 1948 až 1975 se tak postupně zúčastnilo experimentů přes 7000 vojáků. Někteří inhalovali omamné plyny z filtrů plynových masek, jiní se krmili podezřelými pilulkami. O tom, co při testech zažili, s nikým mluvit nesměli. Vše podléhá přísnému utajení.

Na tohle cvičení vojáci nezapomenou

To se změnilo teprve poté, co z vojenských archivů uniklo video z výzkumného vojenského ústavu Edgewood ve státě Maryland. Zachycovalo průběh experimentu, ke kterému tu došlo v roce 1958. Družstvo vojáků při něm bylo nadopováno LSD, a poté výzkumníci sledovali, jak bude tento tým na tripu plnit rozkazy. Asi nepřekvapí, že vojenský dril a pořadová cvičení brzy vzaly za své, protože vojáci byli úplně dezorientovaní.

Vysmátá četa nebyla schopna stát ve formaci, koordinovaně se pohybovat nebo vůbec reagovat na jednoduché povely. Až potud by se pokus, kterému dal zelenou president Dwight D. Eisenhower, dal považovat za úspěch. Jenže tak nevinné to zase nebylo. Počáteční euforii zdrogovaných vojáků brzy vystřídala deprese a stavy paranoidního strachu, při kterém hrozilo, že se navzájem zraní. Z divoké jízdy, ke které nikdy nedali informovaný souhlas, se pak někteří vzpamatovávali na marodce.

LSD funguje dobře, ale použít se nedá

Americká armáda v průběhu let otestovala na svých vlastních vojácích přes 250 tzv. psycho-chemických látek, ale jen zlomek z nich se dočkal dalšího využití. LSD mezi ně nakonec nepatřilo. Je totiž problém jej efektivně aplikovat, například leteckým rozprašováním. Jediným výstupem pokusů v Edgewoodu tak byly potlačené vzpomínky vojáků na zatraceně barevnou jízdu, a video, které dokládá, jak málo ve skutečnosti nadřízeným záleželo na zdraví jejich vlastních mužů.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 nejzhoubnějších konfliktů v historii lidstva

Devastující konflikty 2. světové války: před 72 lety byla svržena atomovka Little Boy!