Počítačoví piráti: chceme výkupné za nezveřejnění filmu!

Hacknutí velkých firem tu máme každou chvíli. Ovšem požadování výkupného v případě filmů rozhodně není standardem. Co se kolem Disneyho děje?

Konglomerát The Walt Disney Company v posledních týdnech zaujal hned několikrát, a to docela podivným způsobem. Nejprve kolovaly fámy, že někdo ukradl kopii už téměř hotových nových Hvězdných válek, jejichž osmá epizoda s názvem Poslední z Jediů před letošními Vánoci vezme kina útokem. Únik takto očekávaného filmu by samozřejmě znamenal pro Disneyho těžkou újmu na ziscích, takže je nasnadě, že by se případní piráti chtěli domluvit a z jedné z největších světových značek vymámit tučné výkupné. Jenže po pár dnech se ukázalo, že se jednalo pouze o hoax a nové dobrodružství z předaleké galaxie v ohrožení není. Uf!

Ultimátní pirátství

Jenže tím trable disneyovců neskončily. Bob Iger, generální ředitel společnosti, ohlásil, že dostal nepěknou informaci od pirátů. Neznámá skupina totiž údajně hackla jejich servery a získala kopii pátého dílu Pirátů z Karibiku. Očekávaný hit s podtitulem Salazarova pomsta je jednou z nejsilnějších značek pod Disneyho patronátem, a tak přestože si firma nebyla vědoma žádného úniku dat, takovou výhrůžku nemůžete přejít jen tak. Zvlášť, když se piráti očividně inspirovali únosy lidí, a hrozili, že pokud Disney na jejich podmínky nepřistoupí, budou pouštět do světa dvacetiminutové části tak dlouho, než dostanou peníze -anebo nezveřejní film celý.

To je docela zajímavá novinka, kterou jsme ve filmovém pirátství ještě neviděli. Nedávno se něco podobného stalo Netflixu, který odmítl zaplatit výkupné neznámému pirátovi. Tady se však o plané strašení nejednalo, hacker prvních deset dílů nové série Orange Is The New Black skutečně měl a nahrál je na internet. To vše zhruba dva měsíce před premiérou, což muselo Netflix docela zabolet. Jenže Disney nakonec může být v klidu, jelikož…

Zase podvod!

…na premiéře Pirátů z Karibiku se ukázalo, že se i tentokrát zřejmě jednalo o hoax. Vyděrač totiž hrozil, že snímek zveřejní ještě před premiérou, což se ale nestalo. Iger vydal prohlášení, že k celé záležitosti ve firmě přistoupili s nejvyšší vážností a nezjistili žádný únik dat. Odmítli proto platit a čekali, co se stane. No a nestalo se nic. Počítačoví piráti si na mokrou partičku kolem Johnnyho Deppa nepřišli a Disney může být v klidu. Nebo je to celé jinak?

Mají to zapotřebí?

Vzhledem k tomu, že se podobná situace odehrála u Hvězdných válek i Pirátů z Karibiku, příznivci konspiračních teorií laškují s variantou, že vlastně vůbec žádní piráti nikdy nebyli, a jedná se o promyšlenou kampaň Disneyho. To je samozřejmě možné, ostatně, každá reklama dobrá, je však otázka, zdali zrovna tyto produkty takovou propagaci potřebují. Na první pohled ne, ovšem premiérový víkend v amerických kinech byl pro Piráty trochu zklamáním, které umírnily až tržby ze zbytku světa. Je vidět, že už ani tenhle „jistý“ kasovní hit netáhne tolik, jako před lety. Možná to nakonec Disney všechno přece jen dělá schválně…

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:

Ransomware – taky vás už hackeři vydírají?

Výkupné. Kolik teď stojí svoboda? Cena stoupá!