Počítač: křemíkový bastard, který vám ničí život

David Duchovny kdysi prohlásil, že počítače jsou onanovací strojky. Zřejmě i on pocítil nehmatatelnou sílu té krabice, co stojí u jeho stolu. Nesouhlasíte? Vynecháme-li počítače, které řídí družice, lze to jen těžko. Ruku na srdce, jaký užitek vám přináší váš osobní počítač? Pokud vynecháme občasné vyřízení pracovního emailu. A teď nemyslíme stahování péčka nebo paření nejnovější gamesy.

Jak si kolem sebe vybudovat Matrix

Vraťme se o několik let nazpět. Lidé přišli urvaní z práce do svých domovů, kde na ně čekala rodina, domácí mazlíček, oblíbená knížka, společenské hry… Pak se ale něco změnilo. Pokud patříte do široké skupiny těch, kteří jako první věc po příchodu domů zapínají svůj počítač, je tento text právě pro vás. Dokážete si vůbec vzpomenout, co jste dělali doma předtím? Samotné usednutí a zapnutí kompu je žroutem času. Váže se k němu totiž spousta dalších úkonů, na které netrpělivě čekáme, zatímco startuje Windows. Zapnout prohlížeč, naťukat heslo a zkontrolovat facebook. Než naběhne, máte už otevřené další záložky, email a domovskou stránku, kde skouknete počasí, krátké zprávy a jak zvládá těhotenství Agáta Hanychová. Ještě instagram, badoo…

Mezitím zpátky na facebook. Jarin má ve statusu, že celej den stojí za ho*no. Hmmm. A tady mi někdo nabízí přátelství… kdo to je? Toho člověka neznám. Ale co, přidám ho. Tonda mi na zeď hodil nový trailer na Thora, tak to se pak podívám. Marqueeeetka píše, že včerejší akce byla nEjwEEEc bEsToWNí. Mladší generaci vždycky nikdo nechápe. A hele, uběhlo 20 minut a já jsem si ještě ani nesundal kalhoty, které jsem si začal rozepínat v předsíni u botníku. Teď koukám, včera večer jsem dostahoval Big Naturals #15, tak se jdem mrknout. Pokud vám podobný obrázek není cizí, pak se zamyslete. Netrávíte trochu moc času ve virtuálním světě? Neopomíjíte tak trochu ten reálný život, ve kterém se chodí, jí a souloží? A navíc, je to všechno doopravdy? Nepřipomíná váš život jednu velkou videohru? Nebudujete si kolem sebe vlastní Matrix!?

Pomoc lidstvu? Omyl!

Ten chytrý pán, který komp vymyslel, chtěl pomoci lidstvu. Ale místo toho mu seslal dvojsečnou zbraň, která spoustu z nás již zcela ovládla. Buďme k sobě upřímní a představme si tu hromadu času, kterou bychom měli, jen nezapnout tu prokletou mašinu. Alespoň ne doma. Vždyť jste se mohli naučit další jazyk. Nebo alespoň vylepšit tu základní angličtinu, co vás trápí ještě od střední. Nebo se naučit skládat labuť z papíru poslepu. Určitě tím pak můžete někoho ohromit na narozeninové party vašeho kámoše. Mohli jste vyčistit přilehlý park od psích a lidských exkrementů a poházených vajglů. To byste navíc ulehali s příjemným pocitem dobrého skutku. Víte, co je to dobrý skutek? Ale vy místo toho smrdíte doma, zarůstáte do křesle a čumíte do placatého obdélníku na poblikávající barevné pixely a polygony.

Žrout času

Seberte se a vyrazte ven. Rozhlédněte se a nasajte vzduch (městské krysy zdravý smog) na ulici. „A hele, tady za rohem je nějaká sámoška. Tu vidím poprvé a bydlím tu už dva roky. Kam se vydáme na výlet? Záleží taky na počasí. Možná skočíme dovnitř na net, podívat se na předpověď, jak bude. Projedu na googlu mapu okolí, co tady stojí za vidění…“ Ne! Takhle tentokrát ne. Určitě se bez toho obejdete. Zkuste to jako naši předkové. Vyrazit ven a zjistit, jak je svět nádherný. Tedy kromě terorismu. A válek. A front u kasy, cen benzínu, mačkanici v metru, neprátelského čokla vašeho souseda a toho, jak zesilují reklamy, když běžíte jdete do kuchyně pro brambůrky. Přesto všechno, objevujte “pozemské“ krásy a nenechte toho křemíkovýho bastarda, aby vás zatloukl do země u stolu i s vaší kolečkovou židlí. To totiž hrozí nám všem.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

iPhone 8: co nového přinese a stihne ho Apple ještě tento rok?

Novinky ze světa her: Wolfenstein II: The New Colossus, Days Gone a Call of Duty: WWII